Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Víra v Boha povýšená na zákon? Obce nesmí vydat ani metr

24.02.2014 18:02

Požadavek církví směřující k obcím na vydání majetku, ze kterého jsou popravdě vyděšeni politikové napříč spektrem, může mít jedinou odpověď. Obce nesmí dát církvím ani metr, ani cihlu.

Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Víra v Boha povýšená na zákon? Obce nesmí vydat ani metr
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

Je to totiž proti všemu včetně zdravého rozumu, zákon, který nemusí vždy být s rozumem v souladu, tentokrát nevyjímaje. Názor, že zákon o církevních restitucích je vším, jen ne nápravou křivd, sdílí většina národa. Vyčítá mu mnohé – od nerovnosti vůči ostatním obyčejným restituentům, přes nekvalitu zákona spočívající v nejistotě, který majetek má být vlastně vydáván a proč, až po pobouření, že se církvi vydává v podstatě to, o co kdysi dávno v historii odřela poddané. Vzpomíná se mistr Jan Hus, ale abychom nemuseli chodit až tak daleko, i současný papež František, kterého po mnoha dlouhých letech uznává celá zeměkoule jako člověka ctícího původní náboženské hodnoty. Včetně skromnosti a požadavku chudoby církve.

Jak je zkrátka možné, že církevní restituce v českém podání jsou vnímány jako neskutečná nespravedlnost, výsledek politických lobby a mamonářství těch, kteří by měli hlásat jiné hodnoty? Protože víra v Boha některých zákonodárců byla povýšena na zákon, aniž má reálné opodstatnění, a aniž byla, když už musela být, dobře zpracována. Ostatně je-li spoluautorem zákona Marek Benda, nikdy nepracující politik, jež se vyskytl v poslaneckých lavicích přímo ze školních lavic, čemu se divíme.

Dnes však zůstali stát zděšeni i sami autoři zákona. Církve chtějí i některý majetek obcí a měst. Tak jsme to tedy v tom zákoně nemysleli, říká ještě více rozcuchaný a vyjevený Marek Benda. Oni vůbec asi při psaní tohoto zákona moc nemysleli, to jen svou víru v Boha povýšili na zákon, kterým jsme na rozdíl od víry vázáni všichni, a všichni taky budeme církvím platit.

Ale ne tak obce a města. Ta nesmí vydat ani ň. Nedosti na tom, že státu dotují výkon státní správy. Ještě aby za chyby zákonodárců v textu zákona přišli o to, co od devadesátých let spravují v dobré víře, že jim patří.

Současný ministr Pavel Bělobrádek říká alibisticky, nechť rozhodují soudy. Neskutečné. Připustíme opravdu, že obce a města budou církvemi žalovány a budou se muset bránit? Pak je jediné řešení – ať účty za právníky pošlou státu. Nebo ještě lépe autorům zákona. Ať to zaplatí ze své vlastní kapsy. Třeba jim to pak ty církve z těch miliardových majetků, jejichž vydávání jim zajistily, vrátí.

Nebo ať rychle zvednou zadek, a církve umravní. Když už mají zákon, který odmítá skoro celá země, tak ať to nepřehánějí. Majetek obcí a měst je prostě církevními restitucemi nedotknutelný. Hic sunt leones. Zde jsou lvi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Zwyrtek Hamplová - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…