Zwyrtek: Idiocie na entou

07.09.2015 10:36

Přece nejsme tak hloupí. Nebo ano? Dva Češi na chorvatském pobřeží - "to se ódesákům nelíbí, ty účtenky, že?" Svatá prostoto... Probudili se teď, nebo včera?

Zwyrtek: Idiocie na entou
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Za prvé bušit do strany, která bojuje o přežití, a myslet si, že ji trápí účtenky, je první idiocie (podotýkám, že ODS mi byla vždy nesympatická).

Druhá idiocie je, že si ti dva pánové myslí, že oni na tom vydělají. Ne, oni tu srandu, která zatím nefunguje (ano, nefunguje), pouze v jediné zemi Evropy, a to Chorvatsku (takový "pokus pro dva"), do mrtě zaplatí. Vím to, protože mám v Chorvatsku řadu přátel, a jsem tam jako doma. EET je otravná papírománie, na kterou všichni už jen rezignovali, a bojí se dát sousedovi přes plot pár oliv za pár euro. Co kdyby je někdo, placený z jejich daní, viděl.

Třetí idiocie je přesvěčení, že účtenka za každé kilo cibule na tržnici spasí český rozpočet. Ne. Ten spasí přestat tolerovat miliardové kšefty, dotace, veřejné podpory, a utrácení za nesmysly typu EET.

Čtvrtá idiocie je vlastně otázka - když je to tak geniální, proč už to nemá Německo? Francie? Rakousko? Zkrátka země, které jsou dále nejen než Chorvatsko, ale také dále než my. Odpověď je jednoduchá - právě proto, že jsou dál, tak vědí, že živnostníci a malí podnikatelé jsou pilířem a správnou živnou silou ekonomiky, že je dobře, že uživí sebe a své rodiny, nebo pár lidí kolem, a než je za stovky milionů nákladů buzerovat, je lépe někdy přimhouřit oko. Protože stát na tomto nezbohatne, zatímco oni na buzeraci mohou skončit - protože jim prostě dojdou síly být stále pod hledáčkem úředníků jako novodobé "tajné policie". A půjdou na pracák, a stát to bude stát mnohonásobky.

Řídit se podle pokusu Chorvatska je amatérské až trapné

Zkrátka každý rozumný člověk musí vidět, že řídit se podle pokusu Chorvatska je amatérské až trapné. Od čeho to má odvést pozornost, těžko říct. V Chorvatsku se hovoří o tom, že od obchodů těch velkých, kterým ti malí podnikaví a pracovití lidé prostě vadí. Odvádějí lidi od obrovských řetězců. Třeba Tesca.

Takže bych těm dvěma chytrým strejdům z pobřeží hlavně přál, aby, až si pozvou souseda živnostníka na vymalování bytu, aby jim kvůli účtence napočítal o třetinu víc. Aby si to Chorvatsko užili se vším, co k tomu patří. A ještě něco neekonomického - víte, na těch tržnicích, mezi tím krásným ovocem, mi ty mašinky kazí atmosféru... Všechno by nemělo být na baterky. A lidi by měli používat mozek. I v horku u moře.

PS: Večer jsem se díval na český program - 168 hodin. Jeden z politiků tam právě hovořil o tom, že se diví, proč stojí před soudem za OPEN CARD, protože způsobil škodu jen 25,- Kč na Pražana. Tedy blbých 26 milionů škody. Ano - co to je. Teď je třeba to nasbírat po kouskách na těch účtenkách. Aby se neprodalo o kilo cibule víc, nenatřelo o pár okapů víc. Když jsem přátelům v Chorvatsku řekl, že to u nás po jejich vzoru zavádíme, otevřeli láhev. Ale museli si dát s námi - jinak by nám museli vystavit - účtenku :-).

Kamže to posouváme malý podnikatelský stav? Nechci být ve veřejném prostoru vulgární, ale je to přesně tam. Navíc nám "tam" nebude šumět ani to moře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…