Zwyrtek (NEZ): Ano, rektoři ve Vladislavském sále skutečně nemají co dělat. Nezaslouží si to

29.10.2015 14:13

Nestačím se divit. Rektoři našich univerzit sabotují vyznamenávání osobností na Pražském hradě. Nelíbí se jim Miloš Zeman, jeho slovník ani jeho skutky. Více by se jim líbil Karel s čírem. Neuniká mi něco?

Zwyrtek (NEZ): Ano, rektoři ve Vladislavském sále skutečně nemají co dělat. Nezaslouží si to
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Akademická půda byla vždy centrem vzdělanosti a lpění na demokratických hodnotách. Miloš Zeman je prvním prezidentem zvoleným v přímých volbách. Demokraticky, voliči České republiky. Odmítat jej proto jako prezidenta je odmítáním podstaty demokracie. Ti, kdo dnes vykřikovali u hrobu T.G.M. „Nejste náš prezident“, se pletou nebo nejsou demokraté. Miloš Zeman je totiž jejich prezident, ať se jim to líbí nebo ne. A když už jsme u podstaty demokracie – odmítli by rektoři hrdinně i pozvání Gustáva Husáka za tuhé totality? Ne, protože by se báli o svá křesla, a tak by raději poslušně seděli a uctivě zdravili.

Nelíbí se jim skutky ani slovník Miloše Zemana. Ano, Miloš Zeman není Mirek Dušín. Klidně řekne sprosté slovo, namísto v moři se kolébá v šortkách na českém rybníku a občas má virózu. No a co? Je český člověk jiný? Ostatně pochybuji, že s mužem, který nikdy neřekne sprosté slovo (že by rektoři?), se dá vůbec žít.

Pro mě je podstatné, že Miloš Zeman neselhává v zásadních otázkách. Karel Schwarzenberg kdysi jásal nad arabským jarem, které dnes ničí Evropu. Tleskal Američanům, jež tam prostě zafrajeřili, odlétli a nám nechali Afriku na krku. Co to působí, vidíme teď. Kavárenský Karel by proto vítal uprchlíky a Michael Kocáb by jim k tomu možná zahrál. Kašlali by zvysoka na názor občanů, protože by se chtěli zavděčit Evropě i Americe. Miloš Zeman na Evropu kašle, před Američany se neklaní a rozhoduje se sám, v zájmu České republiky. Karel by určitě nejel do Číny, protože tam není demokracie… Takže by nás USA a Velká Británie, která dokonce posadila čínského prezidenta přeuctivě do zlatého kočáru, předběhly a čínské miliardové investice by šly tam. A nám by se vysmáli, jak jsme naivní. Zkrátka dokonce i v Americe a Velké Británii jdou demokracie a lidská práva stranou, když jde o prachy. Miloš Zeman se před Čínou nehrbil jako Obama či britský premiér, ani je nezval a nechystal jim teatrální přijetí ve Vladislavském sále. Jel sám do jámy lvové, dojednal a vrátil se. Jako první ze jmenovaných představitelů. Jak to, že rektoři nenapsali Obamovi protest, jak si ho neváží?

Český lid byl více než prozíravý, když zvolil Miloše Zemana. Je to Čech jako poleno. Se slovníkem, švejkováním, drsným humorem a občasnou virózou, ale za Česko kope jako blázen. Nepoklonkuje Američanům, nazývá věci pravými jmény, slyší hlas lidu v případě uprchlíků, jako první dojednal obchody s Čínou, zbytečně „neposírá“ vztahy s Ruskem, které dnes mimochodem jako jediné válcuje Islámský stát, zatímco Američanům omylem spadlo pár bomb na nemocnici… A tak dále.

Chápu, že rektoři by si raději potřásali rukou s Karlem. Ale tento Karel nejenže neumí česky, ale skáče, jak Američané pískají, i to jejich arabské jaro oslavoval, aniž odhadl, jaká to bude pro Evropu zkáza, odsuzuje Rusko, jako by byl stále osmašedesátý, klidně by otevřel hranice uprchlíkům a jeho úvahy by kopírovaly pražskou kavárnu. Čína by u nás neinvestovala a dnes bychom zakládali další a další uprchlické tábory. Zkrátka Karel by byl americký, ne český prezident. 

Pražská kavárna není naštěstí Česká republika. Život v ní je umělý a za hranice Prahy nevidí. Obdobně univerzitní prostředí.

Rektorům nemusí být sympatický občan Miloš Zeman. Ale je to demokraticky zvolený prezident. Navíc prezident, který ještě neudělal žádnou fatální chybu. Naopak, je v porovnání s ostatními politiky, a to i světovými, často krok napřed. Je chytrý, vtipný i životně moudrý, možná i proto, že už zažil politickou prohru. Je taky člověkem, kterému v politice nikdy nešlo o peníze. Občas řekne jadrné slovo, zakouří si v nekuřáckém hotelovém pokoji, sklenička mu není cizí a v plavkách vypadá legračně. Že ho nemají rádi evropští politici, to chápu – protože je prostě svůj a klidně pošle celou EU tam, kam patří.

Ano, také bych našel pár věcí, které by bylo možné prezidentovi vytknout. Ale jsou spíše malicherné. Například úroveň jeho mluvčího. Pro mě je podstatné, že se cítím v naší zemi v čele s Milošem Zemanem bezpečně, svébytně a doma. Je to nejen můj, ale náš prezident.

Je smutné, že to nevědí akademici. Je smutné, že pohrdají demokracií a přímou volbou. Je smutné, že pohrdají vyznamenanými. Možná proto, že jejich seznam nepsali sami.  Ano, vlastně tam opravdu nemají co dělat. Jsou z jiného světa, než my všichni tady žijeme. Nezaslouží si tam být, když o to nestojí. Mohou jít do pražské kavárny s Karlem intelektuálně hovořit o životě, jaký není.

Jako občan České republiky přitom prohlašuji se vší vážností, že kdyby byl prezidentem zvolen Karel Schwarzenberg, nikdy bych si na něj nedovolil vykřikovat, že není můj prezident. Ale obzvláště v této době, která žádá od politiků odvahu a rozhodnost a obhajobu českých, žádných jiných zájmů, jsem rád, že tomu tak není. Že je jím sebevědomý a neústupný Čech jako poleno – Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.