Zwyrtek (NEZ): Co vlastně Gazdík vyslal za signál? A komu?

10.01.2016 9:20

Vyjádření reprezentanta Starostů, že je nalomen, pokud jde o EET, je jasným signálem otevřenosti k politickému obchodu. Jde o to s kým.

Zwyrtek (NEZ): Co vlastně Gazdík vyslal za signál? A komu?
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Politik má vždy dvě možnosti. Buď hájit zájmy svých voličů, nebo své. Petr Gazdík je teď v poločase. Ve vztahu k EET má jistě jasno, totiž že je to špatný krok, zasahující nejméně zkorumpovanou vrstvu, a postihující nejmenší podnikatele. Zatímco ti nepoctiví se budou pořád smát. Takto alespoň hovořil Gazdík doposud.

Ale teď jde přece o něco jiného. Pokud bude ANO v příští vládě, bylo by dobré to s nimi mít dobré (jako dříve s TOP). Tedy podpořit vlajkovou loď - pokladničky, je příslibem budoucích vládních křesel. Jenže má to háček.

Pokud se nyní Starostové k EET přihlásí, mohou si velmi naštvat své voliče - obecní živnostníky a střední třídu malých obcí a měst. Takže se může stát, že sice to budou mít u ANO dobré, ale bude jim to houby platné, protože je voliči za tuto názorovou zradu prostě nezvolí.

Petr Gazdík tedy vyslal signál, aby se dozvěděl, jak vlastně má politicky kalkulovat. Pochválí ho Babiš v přímém přenosu? Možná ano, ale nebude to polibek smrti? Takové sdělení čeká Gazdík od svých voličů. A chce si vyhodnotit, co pro něho a Starosty bude nakonec lepší. Proto si nechává manévrovací prostor.

Nechtěně však tak vyslal vzkaz horší - neumím si vytvořit vlastní názor. Kalkuluji a čekám, co přijde zvenčí. Chci, aby to za mne rozhodli jiní. Tedy udělal to, co si starostové malých obcí nemohou dovolit nikdy. Váhat a kalkulovat. Takže tito starostové jsou nyní právem znepokojeni. Co to dělá, ten náš reprezentant? Jak to, že jde na půli cesty k Babišovi? A proč dává najevo, že "ještě není definitivně rozhodnut", slovy Kemra o výuce latiny ve slavném filmi Marečku podejte mi pero? Aby mohl opět ustoupit? Nebo o co tady vlastně jde? O námluvy s dalším subjektem, když TOP 09 jsme opustili? Přebíháme? To snad ne, zní unisono. nebop je to odpustek za dřívější spojenectví s Kalouskem? To by bylo ještě hloupější. Takže Petr Gazdík vyvolal rozladění. Nikdo neví, proč to dělá. 

Politik si však nemůže dovolit luxus nebýt rozhodnut. To by měli voliči Petru Gazdíkovi říct. I kdyby to mělo znamenat, že nedostane pozvání do příští vlády - pokud vůbec svými výsledky toho pozvání bude hoden, což je bez dřívějšího nosiče TOP 09 méně než pravděpodobné. A přeběhnout od jedné partaje k druhé podle momentálního profitu? To se také neodpouští. Takže prohlášení Petra Gazdíka k EET byla velká chyba. Ale možná je dobře, že ji udělal. Zejména před krajskými volbami. Je dobré vědět, jak si kdo názorově pevně stojí.

A Petr Gazdík dal signál, že Starostové neví, kde stojí. Škoda a velké zklamání pro mnohé v čele obcí a měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…