Zwyrtek (NEZ): DPH je nemravná celá. Zrušme ji! Stát na ní jen parazituje

30.01.2016 10:09

Daň z přidané hlíny - pojem z pohádky o bambitce ironizuje DPH (ať vědomě nebo nevědomě) snad nejlépe. A je úplně jedno, zda se připočítává k pivu, plenkám nebo jakékoli službě.

Zwyrtek (NEZ): DPH je nemravná celá. Zrušme ji! Stát na ní jen parazituje
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Protože co je to DPH? Řemeslník něco vyrobí. Pekař upeče chleba. Právník napíše smlouvu. Opravář vám opraví auto. Zaplatíte mu za to, on příjem zdaní. Potud by to bylo v pořádku. Jenže tím to nekončí. Výmysl moderní doby, daň z přidané hodnoty, ho nutí vybrat pro stát ze svého díla, své práce, své služby plus 21%. Tedy za to, co umí, je potrestán tím, že státu musí odvést, a vám tedy současně nemravně vytáhnout z kapsy, dalších neskutečných 21%. Takový dárek státu za svůj um. Sám z toho nevidí nic, vy o to přijdete, a stát se pakuje.

Na všechny ty poslance, ministry, předražené veřejné zakázky. Nebýt DPH, platili byste za všechno o pětinu méně.

A nejen to - ze základu se navíc odvádí další daň - daň z příjmu. Takže tu máme dvojí zdanění. 

Každý živnostník tak za to, že něco umí vyrobit nebo poskytnout jako službu, hned státu posílá 21% (z vašich kapes), a ten zbytek ještě daní a posílá státu opět. Kam se hrabou středověké desátky!

A teď se našla pro DPH další role - stane se obchodovatelnou položkou v rámci volební kampaně. Jakým právem někdo bude prostřednictvím DPH  určovat, kolik co má stát? Nestačilo by (až na hlídané komodity typu benzín, léky a podobně) volný trh? A proč náhle nestačí?

Teď se začnou strany přetlačovat o to, u čeho všeho by se mělo snížit DPH, a tím rozuměj většinou snížit cena. Typicky pro Česko se jako první označilo pivo. Jako bychom tady jen "chlastali", a nebyly jiné problémy - třeba ten, že se rodí málo dětí.

Proč asi - ceny plínek, dětské výživy, dětských oděvů... A my snížíme daň u piva, aby národ pil a ztratil zase o kousek víc svou reprodukční schopnost? A proč takto křivíme ceny?

Ono je to v podstatě urážlivé - zlevnit sudy piva a myslet si, že to Čechům stačí.  Zrušte celou nemravnou DPH, a pak se uvidí. Češi se nedají opít ani pivem, ani rohlíkem. Alespoň v to doufám. Zrušením DPH oživíte trh hned. A nemusíte dělat žádnou EET ani nic podobného. Odvádět jen daň z příjmu totiž nebude nikoho motivovat k nějakým podvodům.

A kdybyste se vrátili do středověku, a chtěli jen 10%! To by bylo vybraných daní! Ne nadarmo, když svého času snížil daně Ronald Reagan (a smáli se mu, jak tomu nerozumí, protože je jen bývalý herec), vybral těch daní více. Má to logiku -. nikomu nestálo za to věnovat čas nějakým podvodům a podvůdkům, prostě všechno přiznal. Věděl, že stát mu "sebere" jen tolik - tak proč ne.

U nás chce stát DPH. Pak chce ze stejné položky ještě daň z příjmu. Chce zálohy na daň, takže žádá po nás každý rok bezúročný úvěr.. Nedivme se pak, že lidi jsou umoření všemi těmi platbami, na které musí fakticky vydělat vlastní prací. Na této práci stát parazituje. Tedy ne živnostníci, ale stát je parazit.

Jedinou cestou je zrušit DPH jako celek. Ne si vybírat po kouskách, čím si budeme kupovat voliče. Lidi, schopni vyrábět nebo poskytovat služby musí dýchat, nejen platit, hlásit a být označování za potencionální zloděje.  Protože nebýt jich, jdeme do háje všichni.  

Ví to ti nahoře vůbec, co to je, mít na malém městě živnost a opravovat boty? Těžce pochybuju.

A mimochodem - snížení DPH u piva nepomůže malým hospodám, které DPH neplatí. Naopak. Ty na to nejvíce doplatí. Protože budou vůči plátcům DPH v  nevýhodě. Proč mne nepřekvapuje, že se to v Praze neví?

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…