Zwyrtek (NEZ): Expertovné je nejen protiprávní, ale hlavně drzé až neuvěřitelné

09.05.2015 11:26

To, že poslanci ANO využívají expertovné a platí za odborné materiály své vlastní straně, je prostě neomluvitelná a nijak nevysvětlitelná praxe.

Zwyrtek (NEZ): Expertovné je nejen protiprávní, ale hlavně drzé až neuvěřitelné
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Kdo tomu nerozumí, malé vysvětlení. Každý poslanec, protože nemůže rozumět všemu, může využívat určitou částku na odborné materiály, odborný servis pro sebe. Tedy může požádat právníka, ekonoma apod. o to, aby mu danou věc zpracoval, rozebral, připomínkoval. Tento odborník poslancem najatý pak pošle fakturu sněmovně, a ta mu ji proplatí. Jak jednoduché a logické. A hlavně transparentní.

Poslanci ANO však vymysleli (nebo dostali příkazem?) neuvěřielnou praxi - tyto náklady platí své vlastní straně - ANO. Až ta si najímá údajně odborníky, a těm to pak sama tato strana platí. Tedy strana ANO se staví do role odborníka, který rozumí všemu, a který inkasuje toto expertovn z peněz nás všech. A až pak údajně platí dál - těm skutečným odborníkům. Proč takto složitě, je třeba se ptát. Kolik z toho expertovného zůstane straně na účtech? A platí vůbec někoho dál, nebo dál tyto peníze vyplácí sobě věrným stoupencům a spřáteleným odborníkům? Nebo ti odborníci vůbec neexistují a peníze prostě zůstávají straně?

To se nedozvíme, protože vnitřní financování strany není věc veřejná. Takže do ANO natečou peníze daňových poplatníků, a ANO, pak, údajně, možná a kdoví jestli, najme pro své poslance ty odborníky. Prý.

Jsou poslanci ANO nesvéprávní, že si nemohou tyto odborníky najít sami? Mají to příkazem, posílat státní peníze do politické strany?

Prý takto poslanci sdružují prostředky a šetří. Je to lež.  To totiž nemusí dělat takto neprůhledně - i několik poslanců si může najmout jednoho odborníka, a ten vyúčtuje sněmovně prostě částku na pět poslanců.

Metoda, kterou zvolilo ANO, je více než podezřelá, a v podstatě znamená, že se peníze, správně určené na odborníky, posílají do rodné strany. Nevídané? Neuvěřitelné? Drzé? Skandální? Všechno to - a navíc protiprávní. Strana se nemůže vydávat za experta, ani za překupníka, který pak skutečným expertům dá třeba jen zlomek z toho, co sebere ze státních peněz.

ANO má jedinou možnost - předložit faktury, které zaplatila expertům pro své poslance, a které plně pokryjí to, co vyinkasovala z expertovného, a zveřejní, co za ty peníze bylo uděláno. Jinak se vystavuje vážnému podezření z podvodného jednání za účelem neoprávněného zisku pro politickou stranu.  Ono opravdu strana není firma. Někdo by to už měl ANO říct. Doufejme, že to bude finanční úřad. Přesto, že je podřízený ministerstvu financí, vedeného ANO. Naopak  - právě proto.

A každý občan má právo podle zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádat si od sněmovny faktury a expetní posudky, za které se toto expertovné platilo. Autoři posudků tak budou hned známí. Už vůbec si neumím představit, že by posudky neexistovaly. To už by byl zase jiný paragraf.

Zkrátka - zákony platí pro všechny. Jak pro Moniku Babišovou a její clo za kabelky, tak pro ANO,  které se nemůže plést státní rozpočet a expertovné za metodu, jak na účet občanů napakovat stranickou kasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace