Zwyrtek (NEZ): Každý touží být hejtmanem. To jsem tu jediný realista?

03.09.2016 18:21

Ale o to víc bych možná v olomouckém zastupitelstvu měl být. Slibotechen a snílků je totiž v politice dost. Je nám třeba pravdy.

Zwyrtek (NEZ): Každý touží být hejtmanem. To jsem tu jediný realista?
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Z dnešních politiků však má málokdo odvahu ji říkat. Včetně té, která se dotýká jeho. Takže já říkám na rovinu - vím, že Nezávislí s Moravany stěží volby převálcují, a proto stěží budu hejtmanem.  Vítězem bude některá z těch větších partají. Ale právě proto jdeme do voleb - ty velké musí někdo těžce hlídat. "Oni vám dokážou být i panovačný!" (jak říká Zdeněk Svěrák ve filmu Obecná škola). Jak bychom je my normální nehlídali, úplně nám zvlčí.

A to je sakra nebezpečné.

Vždyť už všechny ty kampaně - jsme nejlepší. Jen my. Nikdo jiný. Pouze naši kandidáti jsou nadlidi a dokáží všechno. A tak to řeknu po našemu - "Kurva, to je ale sebevědomí!"

Proto vám nebudu tvrdit, že jsem dokonalý - nejsem. Jsem jako každý z vás. Nádoba hříšná a nedokonalá - ale jsem pracovitý, zkušený chlap. který říká věci na rovinu. Jak svým dětem, přátelům, ženám, tak i voličům. Napřed je to štve, ale pak si uvědomí, že je to vlastně to nejlepší, co se jim mohlo stát.  Slyšet pravdu - natvrdo, na rovinu.

A pravda by měla zaznívat i u těch mikrofonů v politice. Nejen věty, které mají cíleně získat body. Nepotřebuju týmy poradců z Ameriky či z kdejaké pr...e, aby mi řekli, jak mám mluvit.  Vidím, slyším, žiju tady. Ti ostatní ne?

Vím, že kraji nebudou létat pečení holubi do huby. Ale taky by nás u té huby neměl držet stát. A taky třeba vím, že kraje mohou předkládat zákony - byl bych rád, aby to dělal i ten Olomoucký. Aby se ten paragrafový šlendrián napravoval. A pokud jde o díry na silnicích, po těch jezdím, a vytáčí mne jako všechny jiné řidiče. Se zdravotnictvím mám bohužel díky tomu, že jsem kardiak, své zkušenosti, do školy chodily mé děti, a na kandidátce mám lidi, kteří obsáhnou všechny jiné problémy.

Mám se tedy koho ptát.

I tím se odlišuji - politikové se nás moc neptají. Nadiktují, co chtějí, a my máme tleskat. Ne, napřed je potřeba naslouchat. Už deset let "naslouchám" olomouckému kraji. Mám ho projetý skrz na skrz. Asi bych nevysypal z hlavy čísla, ale kdykoli vysypu jeho problémy.  Většina z nich potřebuje pomoc státu. A k tomu to chce tu odvahu si o ni říct., zadupat.

A dupat umím taky, to si pište.

Takže popravdě vím, že hejtmanem nebudu, i kdybych chtěl, a i kdybych na to stokrát měl. Na to mi schází ty miliony do kampaně.

Ale tomu, který bude zvolen v Olomouckém kraji, hodlám být oporou tam, kde si to zaslouží, a tvrdým oponentnem tam, kde si zaslouží taky. A pozor - to vůbec není málo.

Takže chci být "hejtmanem" normálních lidí - a to je mnohem víc, než být tím hejtmanem formálním.

I kdyby nás tam bylo jako do mariáše, bude nás slyšet, vidět, a budeme umět. Není to o počtu - je to i o odvaze, znalstech, zkušenostech. Je to i na vás, zda budete mít svého vlastního hejtmana. A tím bych naopak byl moc rád.  

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice