Zwyrtek (NEZ): Kraje musí své obce bránit, ne pomáhat vnitru proti nim

09.09.2016 15:42

Je smutné, že kraje se staly jen prodlouženou rukou dozoru ministerstva vnitra proti obcím. Mělo by to být právě naopak.

Zwyrtek (NEZ): Kraje musí své obce bránit, ne pomáhat vnitru proti nim
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Samospráva je věc složitá. Vím to, slýchám to dnes a denně od našich starostů a zastupitelů z celé České republiky. Takže jsem docela v obraze.

Kraje se dostaly do pozice, kdy díky tomu, že je státní správa a samospráva pod jednou střechou, jsou právě ony těmi "policajty", kteří obce dusí, a mají zábrany jim radit či poskytovat metodickou pomoc. Že je to "výjezdní" činnost za ministerstvo je úplně jedno - obce vnímají krajské úředníky právem jako ty, kteří by jim měli být nejblíže a tím pádem pomáhat, ale často se hluboce mýlí, když doufají v jejich oporu. A když se jí dostane, tak neformálně ("jinak my nesmíme"), protože v této oblasti jsme "stát".

Jakoby se kraje od samosprávy oddělily, zatímco jsou ve skutečnosti její bytostnou součástí.

Je-li tedy na kraji odbor dozoru jako prodloužená ruka ministerstva vnitra, měli by být na kraji i úředníci samosprávy, kteří naopak budou obcím radit, a to někdy třeba právě i proti vnitru.
Budeme-li v krajských zastupitelstvech, budeme to pro obce a města, v nichž máme stovky zastupitelů, v tom kterém kraji prosazovat.

Já v Olomouckém, ostatní v dalších krajích.
Považujeme totiž obecní samosprávu za naprostý pilíř fungování České republiky, které se prostě pomáhat MUSÍ. A nejvíce právě z krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…