Zwyrtek (NEZ): Miloš Zeman - živnostník, t.č. prezident

26.12.2015 16:01

Že to není pravda? Není. A je to škoda. Protože kdyby tomu tak bylo, prezident by ve svém jinak velmi moudrém vánočním projevu neudělal tak fatální chybu. V této části ho totiž nemohl psát on.

Zwyrtek (NEZ): Miloš Zeman - živnostník, t.č. prezident
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Ano, přál bych si, aby Miloš Zeman zakusil být živnostník nebo šéf nějaké malé firmy. Nemusel jím být - když odešel z politiky, měl už důchod. Nemusel se nijak samostatně živit. Proto neví, co vše musí živnostníci a malí podnikatelé-zaměstnavatelé udělat, aby on mohl ve vánočním projevu chválit ekonomiku, její růst a nízkou nezaměstnanost. A pro které musela být část projevu o vysokých daních a podpoře EET šokem.

Ano, ekonomika jede. Děkujme Bohu a všem lidem, kteří "za to mohou". A není to vláda - jsou to podnikatelé a firmy, kteří uchopili příležitosti, nabírají lidi a vyrábějí a poskytují služby. Tedy proč se ekonomice daří? Ne přece proto, že je tady prostředí, kde se krade - to dělá pár lumpů, a je opravdu chyba, že je stát neumí chytit. A nejen to - řadě z nich to léta usnadňoval. Ale kvůli těmto pár lumpům trestat všechny ostatní neuvěřitelnou kontrolní buzerací, a dokonce v projevu zmiňovanou elektronickou evidencí tržeb, kterou se přibližujeme nikoli  vyspělým zemím, ale spíše tomu Chorvatsku, které je daleko za námi -  to je cesta zpět.

Kontrolní hlášení, vynucené investice za registrační pokladny, a bůhví co ještě, bude rána pro podnikatelský stav. Už jen apriori nedůvěra, z nichž dopředu dělá tento stát ze všech zloděje, iniciativy a dobré nálady nepřidá.

Pokud prezident zmiňoval, že blbá nálada skončila, může zase rychle začít.

V době, kdy ekonomka stoupá, lidé jsou aktivní, rovzíjejí své živnosti (a v malých městech víme, že je to klíčové, co tu může být), ohlásit, že budou vysoké daně a kontrola za kontrolou, protože všichni ti lidé mohou krást, není moudré ani státnické.

A vysoce se odlišuje od moudrosti, kterou prezident naopak projevil v oblasti sociální sféry, důchodců, zahraniční politiky. Pak mu ale projev psal ministr financí - a bylo to strašně moc vidět. Jak jinak by se ve vánočním projevu mohlo objevit něco tak přízemního, jako je EET.

Je škoda, že prezident Zeman v této části nemyslel svou hlavou - protože jinak by řekl, že živnostníkům a malým firmám se bude dál snažit usnadňovat život, aby dál mohli podnikat, vytvářet zisky, zaměstnávat více lidí, a měli přiměřené daně. Jako doposud - protože to funguje. To ve svém projevu řekl také.

Do toho, co funguje, se nezasahuje. Ano, hlídejte zloděje - ale nedělejte je proto ze všech. Ale věřím, že Miloš Zeman nemluvil v této části projevu svými ústy - tato část byla totiž tak odlišná, že jsem si jist, že mu ji "psal" někdo jiný. A to mne mrzí nejvíce.

Miloš Zeman měl vždy mé sympatie proto, že si nenechal do ničeho mluvit. Je škoda, že tato éra skončila. EET je toho důkazem. A je to obrovská škoda a obrovské zklamání pro všechny podnikavé a pracovité lidi v této zemi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.