Zwyrtek (NEZ): Moc ve státě na prodej. Je vyšší forma korupce?

07.01.2016 11:18

Doba, kdy v politice mohou uspět jen bohatí, protože si prostě kampaň, a tím hlasy voličů, koupí, nemá s demokracií co dělat. Už dávno nejsou volby rovnou soutěží, ale dražbou. Uvědomujeme si to vůbec?

Zwyrtek (NEZ): Moc ve státě na prodej. Je vyšší forma korupce?
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

To, že se staly volby soubojem peněz, ne myšlenek, je stále víc vidět. A nejen to. Pak se stane, že máme v politice dva druhy lidí - ty, kteří mohou kupovat, a ty, kteří se koupit dají. Obsah mailů premiéra a personální politika ANO, jehož volební sněm proběhne bez jediného diskuzního příspěvku, a volba šéfa počtem procent 100, jsou toho důkazem. Jsou tak ve vedení země ti nejlepší z nás?

Vůbec ne. Jsou tam ti, kteří si mohou výsledek koupit - tisíci billboardů, volebními průzkumy, koblihami, a dokonce nákupem lidí (Stropnický, skupina Kryštof, dokonce Jágr), a pak ty "chudé", kteří by se mimo politiku málokdy uživili, které vynesou peníze stranické (z našich daní - za hlasy), ale kteří pak, sami nebohatí, jsou rovněž k mání na trhu.

Pokud se tedy u nás dějí opravdové volby, pak snad na malých obcích a městech - tam, kdo projde sítem, je skutečně zvolen, tam se ti lidi "zblbnout" nedají.

Od krajů počínaje, je to pak už na pováženou. I kdyby vznikla kandidátka kajské elity učitelů, lékařů, právníků, techniků, podnikatelů, vědců, nebo prostě "jen" moudrých lidí různých povolání, neseženou-li peníze, nemají šanci. Jsou si toho vědomi - a když tak s nimi občas hovořím, říkají mi - strany nás nechtějí, mají svých věrných a funkcí chtivých dost, my peníze nemáme v takové míře, aby to byly miliony, a aby nás někdo platil, a my pak museli poslouchat? To nikdy.
Takže když tak nad tím přemýšlím, kdo by to jediný mohl zvrátit, a dát třeba více prostoru těm "jen" moudrým, zajímavým a chytrým, nikoli prvoplánově bohatým, tedy média, už jsou taky hodně ze hry. Buď jsou koupena, nebo jsou sice veřejnoprávní, ale je to skutečně tak? Soudě i podle zveřejněných mailů premiéra? Drtinová s Veselovským to nezachrání, i kdyby se snažili jako hrom.

I Nezávislé se čas od času snažil někdo "koupit", protože značka Nezávislí je cenná. Dokonce i ta nám ale byla tak trochu zprivatizována - STANEM. Nejvíce mne mrzelo, že i Starostové a nezávislí se svého času dali do služeb TOP 09 (když to bylo lukrativní), zatímco nyní se osamostatnili, ale mohou být už skutečně nezávislí?

Takže jsem z toho smutný -politika se stala obchodem, stala se zbožím - a nikoli fayi play.

Už to není boj nápadů, myšlenek, více či méně ostrých slov, ale stala se soubojem milionů, a když si někdo myslí, že je má, tak si taky myslí, že má nárok jak na ta křesla, tak na slepou poslušnost najatých lidí. Možná včetně premiéra.

Nechci politiky, kteří jsou na prodej. Nechci politiky, kteří se nahoru šplhají po bankovkách, zatímco by to měly být ty myšlenky. A nechci ani politiky, kteří si výsledek koupí. Jenže - jak z toho ven?

Změnou volebního zákona? Většinovým systémem? Celorepublikovým volebním okrskem?

Zkrátka - nastal čas zamyslet se nad tím, jak odstranit největší korupční prostředí u nás - VOLEBNÍ SYSTÉM. Tam se hraje o všechno, tam se hraje o miliardy, tam se hraje o moc. Tam se také nejvíce korumpuje.

Ne živnostníci, ale politici jsou nejvyšším zdrojem korupce v České republice. Jde o to, zda ni sami jsou schopni si vypustit tento rybník politického byznysu.

Zatím to je tak, že všichni ukazují na jiné - do zrcadla se ještě žádný nepodíval.

A abych to uvedl na pravou míru - nevadí mi v politice lidé, co mají peníze - vadí mi, že ti, co je nemají, nemají v politice šanci. A to je to špatně, to je to, co vytváří politickou korupci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…