Zwyrtek (NEZ): Nezávislí a Moravané - kraj nesmí zapomínat na Jesenicko

18.09.2016 6:32

Slovy Štěpána Šafránka, protože "Všude žijí lidé". A mají tam mnohem horší podmínky než jiní. V Olomouckém kraji je to typicky Jesenicko.

Zwyrtek (NEZ): Nezávislí a Moravané - kraj nesmí zapomínat na Jesenicko
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Jeseníky jsou nádherné. Většina lidí tam jezdí na dovolenou, tráví tam víkendy. A lidé tam jsou přátelští. To nic nemění na tom, že život tam je docela drsný. Všude je daleko, práce tam není moc, a příroda je mocná. Proto by kraj neměl na Jesenicko zapomínat.

A musí k němu přistupovat hodně jinak než k jiným lokalitám, a podporovat ho taky hodně jinak.

Jesenicko je dopravně odříznuto, mladí utíkají za prací jinam, a ti odvážní živnostníci jsou dnes biti státní politikou. Investoři se sem přitom nehrnou, protože je tu sice pracovní síla, ale všechno sem jinak musíte přivézt (materiál, stroje....), a pak zase zboží draze odvážet. Takže na investory nelze spoléhat.

Posílat mladé lidi hned na pracák je to nejhorší, co může být

Spolehnout se jde pouze na lidi tady, a pomoct jim, jak je v evropských zemích zvykem. Finančními pobídkami, tedy veřejnou podporou. Na vznik živností, jejich udržení... Umím si představit, že kraj koupí či postaví nebytové prostory, které pak bude poskytovat symbolicky místním živnostníkům, a že podpoří legislatviní změny tak, aby se za daných podmínek snížila daňová zátěž pro živnosti v podobných lokalitách, kde lišky dávají dobrou noc.

Protože na Jesenicku nám nikdo zaměstnávat lidi nebude, musí se umět zaměstnávat sami. A to nejde od nuly, a ještě hůře to bude nyní, pokud skutečně tu budeme mít EET. Jakože to tak vypadá.

Tady vidím vysokou úlohu kraje, kterému se každá podpora sem bohatě vrátí. Posílat mladé lidi hned na pracák je to nejhorší, co může být. Pomoct jim založit si živnost, zejména ve služnách, je vizionářské. Přál bych si, aby Olomoucký kraj mezi takové vizionáře patřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…