Zwyrtek (NEZ): Olomoucký kruháč a dálnice, která nedosahuje okresky

01.09.2016 10:12

Olomoucký kraj má dvě rarity - kruháč, který zpomalil dopravu na hlavní tepně, a úsek dálnice, který nedosahuje okresky.

Zwyrtek (NEZ): Olomoucký kruháč a dálnice, která nedosahuje okresky
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Řidiči, kteří cestují denně mezi Prostějovem a Olomoucí, například za prací, by měli chtít vrátit dálniční poplatky. Už deset let bydlím v Olomouckém kraji, tu trasu jezdím několikrát do měsíce, a ještě jsem nezažil, že by měla kvality dálnice, a mohlo se zde jet 130. V lepších časech 110, v horších 90, a v poslední době, jako mnohokrát předtím, se to ploužilo krokem. 

Zkrátka a dobře - dálnice Czech made.  

Ale copak je pomalá či téměř stojící dálnice proti kruhovému objezdu, který se vybudoval realtivně nedávno na výjezdu od Olomouce na Mohelnici, chcete-li, na Hradec Králové. Ten, kdo to projektoval, by za zúžení do jednoho pruhu před samotným kruháčem měl vrátit diplom. 

Pravidelně každý den ve špičce to tu stojí, i mnoho kilometrů, o náporech dovolenkových nemluvě. Zkušení řidiči tak raději hned zamíří do centra Olomouce, a jedou přes semafory, ovšem na výjezd s normálními dvěma výjezdními pruhy. Jako v civilizované zemi. 

Takže namísto dálnice máme "pomalnici", a na místo kruhového objezdu kruhový špunt, který bere nervy všem od svého počátku. Dvě témata pro kraj, aby s tím rychle něco dělal. Není to v dopravě jediné (viz  obchvat Přerova, který je však prý už konečně na dobré cestě), a situace na Jesenicku, ale tyto dvě dopravní "tepny"  zmiňuji proto, že jsou nejblíže krajského města, dělají mu velkou ostudu, a pokud co na nich tepe, tak nervy řidičů. 

Zatímco tomu, že se situace Olomouc - Prostějov snad někdy konečně změní, neb se tam přece jen něco děje, kze věřit, kruháč je zatím trvalá  tragédie. Není jiného řešení, než jej předělat tak, jak měl být od počátku - se dvěma výjezdními pruhy.  Přes investice, co to bude stát.  Je svým trapným provedením od svého vzniku ostudou olomouckých silnic.  

Z Profilu autora na PL.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.