Zwyrtek (NEZ): Vaše soukromí věc kdykoli veřejná, vlastník firmy kdykoli tajný

09.09.2016 5:36

Boj proti korupci v praxi. Do domu vám kdykoli vpadne komando kvůli kdečemu v kotli, ale čí je vlastně která firma se má tajit.

Zwyrtek (NEZ): Vaše soukromí věc kdykoli veřejná, vlastník firmy kdykoli tajný
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Domovní svoboda je v háji, firemní kšefty ale mají mít dále zelenou, aniž bychom věděli,kdo je vlastně dělá. Zákony prostě tak, jak se to komu hodí.

Neumím si představit demokratickou zemi a právní stát, kde by mělo být tajné, čí je která firma - jen proto aby se nepřišlo na to, koho stát podporuje z našich daní. Kauza Čapí hnízdo je toho jasným a učebnicovým příkladem, jak se to s dotacemi dělá. "Mně by je nedali, neb su velký? Tož tam někoho napíšu, i když ve skutečnosti to bude pořád moje." Ano, jde prostě o to, aby čerpat mohli ti, kteří pak tvrdí, že nic nečerpali.

Stejně tak si ale neumím představit, že by do tohoto Čapího hnízda vlítlo to komando kontrolovat, čím tam ministr financí (jeho právnici, jeho děti, či kdo tu firmu bude naoko v tu chvíli vlastnit), vlastně topí. Podělali by se strachy.

Ale upřímně - neumím si představit ani to, že by podobná komanda něco zmohla v těch ghetech, která pan ministr financí nedávno navštívil. Tam se topí kde čím, a může to být taky kde koho, prostě teplo musí být, i kdyby sa kradlo. I tam se ta komanda budou bát.

Takže nepůjdou k bohatým a mocným, nepůjdou k Cikánům, a zase to, omlouvám se za ten výraz všem, obserou ti normální lidi, kteří nedej bože, spálí omylem nebo záměrně jednu pet lahev.

Stejně jako dotace musí být, i kdyby ta firma měla být napsána třeba na Lucifera. Takže tajní majitelé firem se mají umožnit, ale tajné odpadky nikdy. Nezbláznil se tady někdo? Nebo si ty blázny dělá z nás?

Obojí je ale špatně - do domu nemá právo nám bez jasného důvodu chodit nikdo cizí. Dělat z nás dopředu lumpy, kteří neví, čím slušný člověk topí, a čím ne, je stejné, jako by chodili kontrolovat, zda si v tuto chvíli neničíme zdraví bůčkem nebo manželství nějakou nahodilou nevěrou. To by se totiž též nemělo.

Zato vědět, která firma je vlastně čí, to je jiná liga. To právo vědět máme naopak všichni. Pokud je firma dobrá, nemají se ti majitelé za co stydět, a pokud ne, a snaží se někdo falešnými vlastníky podvádět, máme právo to vědět taky - a hlavně by to měl vědět stát, a ty dotace a podobné neprávem získané výhody chtít zpět.

Takže pokud zákon, který nám bude posílat do domácnosti a k našim malým kotlíkům kdykoli kohokoli, prošel v těchto dnech, a současně se v těchto dnech hlásá, že právnické osoby mají právo mít tajné vlastníky (ministr financí), je to sice neuvěřitelný, ale velmi dobrý vzkaz před volbami. Protože od krajů tyto absurdity začínají a mohou končit. Pokud voliči dají těm nahoře "na prdel".

Ne, nechci přihlížet milionům, které tečou ze státního rozpočtu do firem tajných majtelů.
Taky nechci přihlížet komandům, které vpadají na bezdůvodné udání kde kam kvůli odpadkům.

Chci, aby skuteční majitelé firem vrátili neprávem přijaté dotace.
A chci, aby se v ghetech netopilo sajrajtem pořád.

Jenže ke dvěma posledním požadavkům nemá nikdo koule zavelet. Takže zůstává buzerace těch obyčejných lidí, a tolerance podvodům ve velkých firmách. Ale hlavně, že ti nejhorší, jsou ži živnostníci.

Zkrátka oni o nás chtějí vědět všechno, ale my o jejich kšeftech nemáme vědět nic.
A jen dovětek - ví prosím vás někdo opravdu stoprocentně, čí je vlastně dnes Čapí Hnízdo? Já ne.

Do prdele, kde to žijeme? Sorry, ale musel jsem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.