Zwyrtek (Nezávislí): Ani samuraj, ani politik, ani spasitel. Jen sebestředný žvanil a narcis

11.02.2015 20:47

Kterého už odmítli poslouchat pro celou tu trapnost dokonce i jeho lidé. Tomio Okamura je zkrátka vizitkou naší doby. Trapné doby. Ale to není hlavní problém, ten je úplně jinde.

Zwyrtek (Nezávislí): Ani samuraj, ani politik, ani spasitel. Jen sebestředný žvanil a narcis
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Může-li totiž vzniknout a být zaregistrována strana mající trvale (!!!!) devět členů, a je zaregistrována jako DEMOKRATICKÁ (!!!) se zcela nedemokratickými stanovami, nemůžeme se divit, že se něco tak obskurního ocitne ve sněmovně. Projekt jednoho muže je však náhle těsný i pro několik mužů, a to přesto, že díky neuvěřitelně nastavenému systému financování těchto děvět členů inkasuje desítky milionů ze státní kasy za hlasy voličů, a peníze, jak víme, jsou pro politiku nejlepším tmelem. Otázka je, kde končily - ty naše peníze.

Případ Úsvitu tak opět nastoluje otázku, zda nedávat stranám raději pár korun za hlasy z komunálních voleb, a zcela vynechat volby parlamentní. Proč? Aby se jim "vyplatilo" makat dole, a ne se cpát jen nahoru.

V komunále je totiž základ, ale je zde řada stran, která tuto etapu nebere vážně. Do vysoké politiky tak vysílají lidi s nulovými zkušenostmi zdola, tedy z obcí a měst. Všichni chtějí být hned nahoře, a přitom tato země stojí na těch, co to odpracují dole - v samosprávě. A tam houby záleží na značce. Tam chtějí lidé něco úplně jiného - osobní kvality, zkušenost, profesní znalost. Hlasy zde mají nejvyšší hodnotu, fakticky pro strany však hodnotu nula. Ano, takto si vážíme hlasů pro komunální politiky.

I když tam je ta nejtěžší práce, ale současně žádné peníze za hlasy. Takže se strany "derou" do sněmovny, do Senátu... a zkouší, co volič všechno spolkne, a co všechno ještě spolkne tento systém. Tomio to s devítihlvou partou dovedl k dokonalosti a k vlastnímu politickému byznysu. Jak je možné, že stát nezasáhne několik let proti devítičlenné partaji jako symbolu nulové demokracie? Jak je možné, že nikdo nešetří milionové faktury lídra Okamury? Kdo je ve vysoké politice přece není beztrestný... Nebo stále ano?

Ve sněmovně zkrátka mají sedět demokratické politické strany, ne pár hlavé sekty. Posvěcené dokonce státem! Rozpad Úsvitu nepřekvapuje. Co překvapuje, že něco takového vůbec vzniklo, bylo zaregistrováno,  a přes členskou základnu "9", slovy devět, zaregistrováno jako demokratická strana zůstalo (!!!).

A ti, kteří se se dnes proti Okamurovi postavili? To si všimli až po letech, v čem figurují? Jistěže ne, to bychom museli pochybovat o jejich IQ. Jistěže si všimli, a jeli v tom, dokud se jim to hodilo. Dnes se asi něco změnilo. Jenže demokracie není na objednávku, jak se komu co hodí. Ve zkoušce z demokracie tak v případě Úsvitu selhali všichni - ti, co se na tom v Úsvitu podíleli - v čele s Okamurou, stát, že něco takového jako Úsvit připustil, a voliči, že na to skočili.

A tuto zkušenost my všichni taky zaplatíme. Z našich daní. Kolik ještě takových musí být, než pochopíme, že bez budování politické strany od obce k městu a až potom výše to prostě nebude nikdy fungovat? Že jinak nám skuteční politikové nevyrostou? Nebo je tu ještě někdo, kdo považuje Tomia Okamuru za politika? Ano, platíme ho tak. To je ale taky všechno. Jinak je to prostě žvanil, který žije z naší blbosti a z našich daní.

Podle mého názoru neměl být Úsvit nikdy vůbec zaregistrován. Ale byl. Devět drzých si z nás prostě tak trochu udělalo srandu. Z nás a na náš účet. Všichni s touto značkou spojení by proto měli odejít, a peníze za hlasy vrátit státu. Nová strana? Ano, ale začněte ne ve sněmovně, ale v obcích a městech. Tam získejte napřed důvěru lidí. A vězte, že je to tam zdaleka nejtěžší.

Že je to na dlouho? Jistě, jako když se se cokoli dělá pořádně.

reklama

autor: František Zwyrtek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…