Zwyrtek (Nezávislí): Kvóty nepomohou, pokud muži budou nadále hovada

29.08.2014 19:44

Diskuze o ženách v politice nabrala různé směry, ale hlavní problém zatím nikdo nepojmenoval. Není třeba ženy do politiky hledat, ženy do politiky chtějí. Jen se jim nechce přihlížet hulvátství a testosteronu. Prostě chlapi nesmí být hovada.

Zwyrtek (Nezávislí): Kvóty nepomohou, pokud muži budou nadále hovada
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Vite, proč my Nezávislí nemáme problémy s ženami na kandidátkách, a máme je často, když ne na prvních, tak na předních místech, a řada našich kandidátek je vyloženě půl na půl? Protože se nechováme jako hovada, neurážíme se, nehovoříme jako dlaždiči a k ženám se chováme jako džentlmeni. Protože opak je přesně důvod, proč ženy do politiky nemíří – důvodem není, že by nechtěly, důvodem není, že by na to neměly, ale důvodem je to, že odmítají čelit tomu, jak se muži v politice chovají – často jako sprostá hovada, která si nevidí do úst, jako nejchytřejší, nejschopnější, jediní vyvolení, které někdo předurčil k tomu zachraňovat svět. To natřásání kohoutích per je někdy navíc tak trapné, že se nerdí jen ženy.

Ze stejného důvodu mají z politiky kopřivku i normální lidé, kteří jsou zvyklí chovat se k sobě slušně, názory si vyměňovat kultivovaně, neurážet se, a i odlišné stanovisko si říct na určité úrovni. Protože jak vstoupí na půdu politiky, ať jde o tu „velkou“ nebo to „malou“ komunální, mohou se stát terčem takové neomalenosti, drzosti a malosti, že jen valí oči. Lidi bez vzdělání urážejí ty s titulem i v ryze odborných otázkách, kterým vůbec nerozumí, lidé nezkušení kádrují ty zkušené, lidi hloupí ty moudré… A nikdo se nad tím ani nepozastavuje. Kdo by chtěl v tomto hysterickém a nepřátelském prostředí trávit čas?

Když se k tomu přidají osobní urážky a útoky, proti kterým nemáte obrany, nebo je běžné prostředí, kde slova jako k..a, p..a, č…k jsou běžné jako den a noc, co by v takovém prostředí dělaly ženy? A co by v něm dělali vůbec inteligentní lidé?

Tím chci také říct, že ženy v politice znám jako velmi pracovité (kam se pánové hrabou), často jsou mnohem chytřejší a schopnější, nepochybně více pragmatičtější a efektivněji uvažující, umí vyřešit problémy často rychleji a lépe. A to je hlavní problém – pro muže, kteří jsou přesvědčeni o své neomylnosti, utápí se ve své přirozené nadřazenosti, mají nějaké komplexy a mindráky, je schopná, a nedej bože úspěšná žena takové nebezpečí, že její snahu proniknout do politiky raději dopředu zadusí – svým chováním, kterým ji tak otráví, že ji to samu rychle přejde.

Nezávislí jsou na tom jinak – už dávno jsme pochopili, že pustit mezi sebe schopné ženy je pro nás obrovské terno. Stavíme na tom komunální kandidátky, mnoho žen jsme v minulosti vyslali i do vyšší politiky, a ženy mezi sebou si „hýčkáme“ – mají totiž jiný pohled na svět, a nad čím my někdy dumáme hodinu, ony často vyřeší pět minut po svém příchodu. A žádná skutečně nemá problém do politiky jít – tedy přesněji vstoupit do politiky prostřednictvím Nezávislých.

Je pravda, že v zastupitelstvech plných mužů jsou pak hodně v šoku, co tam ti pánové předvádějí, ale tady bych zmínil další, velmi důležitou vlastnost žen v politice – jsou houževnaté, nevzdávají se, a dokáží si získat úctu a respekt lidí. Mám více takových žen vedle sebe - a velmi si jich za to, co dělají pro svá města vážím. To, co však musí vydržet za chování od mužů kolem, za to se jako chlap stydím. Proto se také sám chovám jinak, a ženy v politice považuji za výhru, o kterou jako by tato společnost nestála. Tedy závěr – pánové, začněme se chovat jako džentlmeni, a i bez kvót mezi nás mnoho žen rychle přibude. Mezi hovada nepřijdou ani s kvótami.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice