Zwyrtek (Nezávislí): Žebříček popularity? Šlachtovi zlomil vaz Šlachta sám

16.06.2016 6:30

Podepisuji slova advokáta Tomáše Sokola - plukovník Šlachta je policista, a musí respektovat služební hierarchii. Podpora ze strany ministra Babiše byla smrtícím polibkem. Průzkum popularity také.

Zwyrtek (Nezávislí): Žebříček popularity? Šlachtovi zlomil vaz Šlachta sám
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Dění v posledních týdnech kolem reorganizace Policie byla vpravdě poplatná tomu, že z našeho národa vzešel Švejk. Policisté počínaje Šlachtou si spletli ÚOOZ se svou soukromou firmou, o jejíž podobě budou sami rozhodovat. 

Včera vytvořený průzkum popularity Šlachty už byl jen někýmorganizovaným zoufalstvím (probůh, koho to napadlo zaměnit Gotta s policejním šéfem?), a skutečný polibek smrti dal Šlachtovi ministr Andrej Babiš. 

Hlavním viníkem neslavného konce slavného Šlachty je však on sám. 

Spletl si ÚOOZ se Super star. Kamery měl všude u svých teatrálních zásahů, od úřadu vlády až po kauzu, v níž byl hlasitě zatýkán a pak tiše propouštěn Ivan Langer. Miloval kamery, miloval být středem pozornosti. 
Nemá však být tajný spíše tajný? A nemá skromně vystoupit až v okamžiku, kdy je někdo za skutečně něco závažného odsouzen? A nemá se držet politiků stranou jako čert a muslim kříže? 

Je-li tak vysoký představitell tak důležitého útvaru navíc tak hystericky podporován jedním politikem, už to je důvod jeho konce. 

A myslí-li si někdo, že někdo zůstane v čele tak zásadního útvaru jen proto, že je populární u obyvatel na základě svého mediálního obrazu, tak snaživě budovaného (ovšem na jasných propadácích), udělejme anketu, zda má být šéfem ÚOOZ major Jan Zeman - a budete se divit. Ten svých 30 případů alespoň vyřešil :-).  

A kdo si myslel, že o reformě, kde je mnoho informací tajných, bude rozhodovat lid v tzv. demokratické diskuzi, měl by vyhledat Chocholouška. 

Jsem proto rád, že ministr Chovanec podepsal reformu. Proč?
Protože to znamená, že to, co platí v jiných zemích, platí i u nás. Totiž že policisté musí prostě poslouchat rozkaz. A že o setrvání v tak podstatné funkci, která někdy může rozhodnout i o pádu vlády, není člověk na bázi uměle vytvořené popularity, ale jasné služební hierachie a výsledků.  A konečně že se žádná taková funkce nestane předmětem politického obchodu. A to úplně základní je, že jakmile jeden z politiků začne bějakého šéfa Policie bránit, ten šéf v té funkci prostě nemá co dělat. Je to jediný případ, kdy už podezření o propojenosti stačí. 

Takže nemusím o reformě vědět nic, a přesto jsem rád, že je podepsána.Protože žádný politik nesmí bránit nikoho v této funkci, Policie nesmí být předmětem politických obchodů. A v čele takového útvaru nesmí být nikdo, kdo nemá disciplínu, ale o to více miluje záři kamer. 

Plukovník Šlachta tak porazil plukovníka Šlachtu. žádného jiného vinika svého pádu by neměl hledat. Nepochopil podstatu své práce tím, že se nechal se vtáhnout do politiky. 

Jiné cesty není - Game over.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…