Zwyrtek (Nezávislí): Živnostníkům zvoní hrana aneb poslední bitva právě vzplála

24.02.2015 9:35

Když tak člověk čte o všem, co se hrne na lidi, kteří zaměstnávají sebe a většinou ještě dva tři další, začne být neklidný. Když si přečte, že malé firmy jsou "na prd", je zděšen. Čeká nás nové znárodnění?

Zwyrtek (Nezávislí): Živnostníkům zvoní hrana aneb poslední bitva právě vzplála
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Pokud se vám zdá, že volím silná slova, není to tak. V naší společnosti se už ani ne nenápadně, ale nápadně, vytváří atmosféra, která vytváří nepřátelské prostředí pro živnostníky a malé firmy, a tak se může lehce stát, že být živnostníkem bude za chvíli znamenat cejch - jako před únorem 1948. Ale proč se to vlastně děje? Proč se útočí na nejpracovitější a podnikatelsky rizikově nejvíce ohroženou skupinu?

Znám stovky živnostníků - na vesnicích, na malých městech. Jsou to pracovití lidé, kteří musí dobře odvádět své řemeslo, protože jinak by k nim už nikdy nikdo nepřišel. Jsou spokojeni, když si vydělají plus mínus průměrný plat, dá-li trh, občas víc. Neznají pracovní dobu, a pracovní neschopnost nečerpají léta letoucí. O ošetřování dítěte si mohou nechat zdát, neznají víkendy, po nocích dělají účetnictví na koleně, protože si často účetní dovolit až tak nemohou - možná na daňové přiznání jednou za rok. Nestěžují si - jsou samostatní, a to je jejich bonus. Vidí za sebou své dílo, to je druhý bonus.

Teď jsou tlačeni k naprostým nehoráznostem - k měsíční byrokracii, hlášení o hlášení, a musí o sobě číst, že jsou asi v této republice největšími podvodníky a příživníky na pojištění a tak podobně. Jako by se nekradly miliardy nahoře - co probůh může ukrást zedník, který dělá celému okolí vlastníma rukama fasády?

Teď se to ukázalo - malé firmy jsou údajně, slovy ministra financí, "na prd". Konečně to prasklo. Ten tlak je vyvíjen proto, aby ti malí nepřekáželi těm velkým. Aby namísto své živnosti šli dělat námezdního dělníka velké firmě. Jak jinak to nazvat, než novodobé znárodňování? I když pod taktovkou velkých soukromých firem?

Uděláme takové podmínky, že vás to, dámy a pánové zedníci, kadeřnice, truhláři, elektrikáři, švadlenky, zahradníci, natěrači a malíři, přestane prostě bavit. Otrávíme vás tak, že pochopíte, že v této zemi se živit tím, co umíte, prostě není žádané.

Mám z toho opravdu vážné obavy, kam směřujeme. Namísto rozumné a rovnovážné podpory jak malého, tak středního, tak velkého podnikání, které všechny dávají práci a něco přináší, chceme malé zrušit, a budovat velké kolosy - probůh proč? Že někdo je zvyklý vydělávat miliardy, a nechápe radost zedníka, když si na vesnici vydělá 30 tisíc měsíčně, a nemusí stát u pasu ve velkovýrobě, neznamená, že živnostníci jsou tím, co ohrožuje tuto zemi. Naopak - na nich to stojí.

Proto čekám, že živnostníci pochopí, že jim dnes jde o všechno - a najdou mezi sebou ty nejlepší, schopné, ochotné, a založí, neboť na to nastal čas, živnostenskou stranu. Která se bude bít za normální lidi normální práce, kteří sice nevydělávají miliardy, a ani po tom netouží, ale chtějí se za důstojných podmínek sami postarat o živobytí své a své rodiny. A nám ostatním poskytovat dobré a dostupné služby.

Jediný, kdo se zatím viditelně zastal živnostníků, byl Vladimír Dlouhý. Nastal však čas, aby se živnostníci sami začali brát o svá práva. Protože jinak všichni do pár let skončí. I bez vítězného února. Skončí plíživě, smutně, a bude to velká prohra polistopadového vývoje. A nebudou-li chtít živnostníci budovat novou partaj, Nezávislí jím rádi poskytnou velký prostor na svých kandidátkách - třebas i do krajských nebo parlamentních voleb.

Může se pak stát, že ti, kteří dnes po živnostnících "jedou", a chtějí je tak dlouho "otravovat", až je zlikvidují, až u voleb zjistí, kolik těch živnostníků vlastně je  když defintivně ztratí jejich hlasy. Mám pocit, že je to ANO, které riskuje odliv významné části svých voličů - slyším to na každém kroku. Protože ANO zvolili právě a hlavně živnostníci. Velmi pochybuji, že kterýkoli živnostník dá hlas této straně v dalších volbách. A kdo ji pak bude volit? Zaměstnanci? Jejich stranou je ČSSD. Mladí? jejich stranou jsou Piráti a Zelení, pokud jdou vůbec k volbám. Jak ztratí ANO podnikatelský sektor, a to i malých firem a živnostníků, ztratí sebe. Uvědomuje si to vůbec? Mám pocit, že ne. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Zwyrtek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…