Zwyrtek: Nezávislí jako motorové myši jezdí po republice kvůli kandidátkám

20.07.2014 19:25

Na kandidátky stran nikdo nechce, kandidáti utíkají pod klasické označení. Nechtějí totiž lidi ve své obci či městě štvát stranickostí.

Zwyrtek: Nezávislí jako motorové myši jezdí po republice kvůli kandidátkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Dříve kandidovali jako nestraníci pod hlavičkou ČSSD, VV, ODS… a jiných. Dnes jim situaci komplikuje angažmá stran tam nahoře, protože jsou s ním spojováni, i když s ním fakticky nemají nic společného. A tak mi volají, zda by nemohli kandidovat za naše historické hnutí, které od počátku mělo v komunále základnu. Proč by nemohli? Na počátku jsem čekal pár kandidátek, dnes nestíhám jezdit po zemích českých a jako předseda kandidátky podepisovat. A s kým se potkávám? Jsou to většinou lidé jednoduše řečeno normální, kteří prostě chtějí ve své obci něco dělat, a politika jako taková je v podstatě až tak nezajímá. Ano, řeklo by se, politika je i na obci, ale přece jen trochu jiná a o něčem jiném než ta vysoká Praze. Potkávám se tak s desítkami lidí, kteří mají pro Českou republiku vysokou hodnotu. Protože do toho prostě jdou. Mnozí mají i své celostátní preference, a říkají mi, koho volí v celostátních volbách. To ale velmi výrazně odlišují od své obce a města, a opakovaně mi říkají – tam je přece jedno, kdo má jako smýšlení, na obcích a městech se musí makat. Možná bychom se nad tím měli trochu zamyslet, že to lidi vidí takto odděleně. A pozitivně to využít – pokud totiž zvládneme ty komunální volby udělat v příštích letech o něčem jiném, třeba i jiným volebním zákonem, vtáhneme do veřejného dění i další – mladé, nové, stranicky neprofilované (profilovat se mohou až po komunální zkušenosti). Ti lidé tu jsou. Vidím to teď každý den. Takže jde o jediné – neodradit je. Aby se nám nestřídali ve funkcích stále ti samí. Jsem rád, že za Nezávislé jim mohu umožnit začít. Kilometry nekilometry. Čím více si občané v obcích a městech budou moci vybrat, tím lépe. Třeba se toho jednou dočkáme i o pár pater politiky výše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hnutí NEZÁVISLÍ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…