Zwyrtek: Proč selhává ANO? Protože obec není armáda na povel

14.07.2015 14:28

Hnutí ANO si poprve vyzkoušelo komunální volby. Nemohu se ubránit dojmu, že tak trochu proti vůli svého předsedy Andreje Babiše. Denodenní práce pro občany a malost obecních rozpočtů je pod jeho rozlišovací schopnost. Proto hodně skupin ANO selhává.

Zwyrtek:  Proč selhává ANO? Protože obec není armáda na povel
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Když se hnutí ANO dostalo do vysokých pater politiky, logicky se na jeho značku nabalily stovky dalších lidí v samosprávě, a vyjevilo přání kandidovat pod touto v danou chvíli populární zkratou v obcích a městech. I když logičtější by byl opak, totiž napřed ukázat v samosprávě, co kdo umí, a pak mířit výš, budiž, promiňme to.

Nešlo si ale nevšimnout, že komunální volby vnímá předseda Andrej Babiš jako nutné zlo, a že o obce a města mu vlastně vůbec nejde. Jakoby ho mrzelo, že někdo v nich vůbec za ANO kandidovat chce. Historky o tom, jak se místní buňka raději zrušila jen proto, že o daných lidech odešla někam nahoru znepokojivá "hlášení", se tradují napříč Českou republikou. Rozpady koalic ve velkých městech plní aktuálně stránky novin, a doprovází je vyjádření Andereje Babiše, že za ty lidi přece nenese odpovědnost. Není to ale pravda. Proto bych rád vyslovil pár kacířských myšlenek člověka, který je v samosprávě jako doma, a který, snad, umí pojmenovat, proč se děje v ANO, pokud jde o samosprávu, to, co se děje.

Především - hnutí ANO má jedinou cennou devizu a jedinou osobnost, se kterou všechno stojí a všechno padá. Tou osobou je Andrej Babiš. On je tvůrce tohoto hnutí, jeho generální sponzor a generální ředitel, který se v tuto chvíli nazývá předseda. Schopný chlap, který své schopnosti přetavil do volebního úspěchu ANO, a je nutno smeknout, jak se mu to podařilo. Vít Bárta a jeho Věci veřejné se zpětně jeví jako karikatura. Andrej Babiš to přece jen udělal více profesionálně, a vypadá jako ošlehaný chlap - narozdíl od "malého" Bárty s pisklavým hlasem. Zda to Andrej Babiš dělá pro občany této země a denně vstává a usíná s myšlenkami na ně, nebo pro své firmy nebo firmy svého bratra, kterým šije na míru zákony, a odvádí pozornost směrem k regulaci malých živnostníků, nechť posoudí laskavý čtenář sám. Nicméně volební úspěch ANO se dostavil, a byl dílem Andreje Babiše.

Jenže... Jenže ti lidé, kteří uvěřili a věří, že jde Andreji Babišovi o občany této země, žijící v obcích a městech, logicky chtěli tuto značku vnést i do samosprávy. Andrej Babiš se napřed rozladěně divil, proč, když "máme stát", ale pak přece jen, alespoň v těch velkých městech (proč vlastně ne v malých obcích, kde je nejvíce práce?) kandidaturu pod svou značkou, tedy pod značkou Andrej Babiš, nerad, ale povolil. Ne všem, ne vždy, některé ještě před volbami raději rozpustil, ale nakonec ANO navzdory jeho vůli v komunálních volbách kandidovalo. Většinou (pozor, samozřejmě ne vždy!) do zastupitelstva vyslalo lidi politicky nezkušené, bez jakékoli znalosti práce samosprávy, která je skutečně těžká a složitá a náročná, kteří, po vzoru svého šéfa, chtěli města vést. Protože "co na tom může být složitého". Dnes poznávají, že složité je všechno. Složité zákony, náročný přímý kontakt s občany, tisíce problémů, tisíce povinností. Kdo si myslí, že zastupitel má snadný chleba, vystřízlivěl po pár týdnech, o funkcionářích nemluvě.

Zjištění, že na obcích a městech se nevelí, ale hledá každodení konsenus, a že rozhodovat se musí na místě, často během pár minut, nikoli čekat na pokyny z Prahy, a že řídit město je věc mnohem náročnější, než jakýkoli podnik, to muselo být těžké prozření. Pokud Andrej Babiš řekne do kamer - já nejsem politik, může to působit v tu chvíli zajímavě v rámci těch kamer, jako vtip, ale v samosprávě člověk tím politikem v dobrém slova smyslu být prostě musí, a tvrdí-li opak, je k smíchu. Nemůže prostě nikoho jen tak urážet, nemůže kolegům poroučet, k soupeřům musí mít respekt, i když se s nimi "bije". A tak se stalo, že ANO vyslalo do samosprávy, nejtěžší politické disciplíny, naprosté amatéry. Ne všude, ne vždy, ale v mnoha případech.

A tito amatéři selhávají, nechápou souvislosti, nerozumí dění... Na zastupitelstvu jim totiž nepomůže fotografie Andreje Babiše, ale tam musí umět mluvit, myslet, navrhovat a převědčit jiné. Pokud Andrej Babiš říká, že za tyto lidi nenese odpovědnost, nemá pravdu. Kvalita lidi na kandidátkách do samosprávy je vždy výkladní skříní každé politické strany. Téměř v každém městě byl na volebních materiálech právě Andrej Babiš. Přes jeho opálený obličej (marně si vzpomínám na jiný) byli zvoleni, v jeho jménu selhávají a prostřednictvím značky ANO rozkládají města. Andrej Babiš je přesvědčil, že jsou nejlepší od narození, že nejsou politikové, a že stačí říkat "chyťte zloděje." Zapomněl jim však už říct, že jim, omlouvám se, nebude stát za prdelí, že v samosprávě je těch zlodějů minimum, a že jinak se musí opravdu makat. Nejen to říkat do kamer a psát na plakáty.

Je mi líto těch solidnách zastupitelů za ANO, protože i takoví jsou, že jim tato značka za chvíli začne patrně škodit. Musí si ale uvědomit, že byli zvolení navzdory svému "šéfovi", který komunál nechtěl. Chtěl ovládnout stát, a to se mu daří. Jenže - zrádné na tom je, že ten "stát" volí nakonec obce a města. A ti začínají být z ANO nešťastní, zoufalí a vytočení doběla.

Nejlépe to vystihuje rozhovor, který jsem nedávno vyslechl v jednom velkém městě, kde se díky ANO rozpadla koalice. Parafrázuji: "Ty vole, to jsem teda čuměl. Oni fakt, vole fakt, nejsou politikové. Takový stupidní chyby! Všechny nasrat na prvním zasedání! Jako by měli absolutní většinu! Jako by nám všem vládli! Co je to v tom ANO, kurňa, učí? Ať jdou víš kam. Ještěže to máme za sebú, jak říká Bohuš."

Problém je v tom, že v ANO je to neučí. Tedy - v ANO je naučili fráze, půjčili foto Andreje Babiše, tří písmena abecedy a kandidujte. A hlavně vládněte! Proto také nestáli o malé obce, ty mají moc malé rozpočty a moc velké problémy - tedy ovládnout funkce velkých měst byl ten cíl (o tom svědčí i to, že když nemají funkce, ze zastupitelstva mnozí ihned odcházejí - opoziční práce je zkrátka velmi těžká).

Jenže už je nenaučili, že ty funkce jsou dřina jako blázen. Bez zkušenosti řadového zastupitele alespoň jedno období je to nemožné zvládnout. Nebo je to možné, ale pak musí ostatní z koalice pomáhat - být tým. Ale ANO jsou vše, jen ne týmový hráč. Jde i "nahoře" proti ministrům vlastní koalice, posílá na ně auditory... má opozici v opozici, vytváří si opozici v koalici...

Tedy podle mého skromného názoru nenápadného předsedy hnutí Nezávislí, které kandiduje v komunále už více jak 20 let, doplatí hnutí ANO na hlavní větu svého šéfa - nejsem politik. Dlužno dodat, že politiky nejsou většinou ani ti, kteří pod jeho značkou kandidovali. Což je trochu absurdní - nebýt v politice politik znamená jediné - být v politice amatér. Je jen smutné, že to odnáší samospráva, která je pilířem této země, jež většinou přes půtky místních skupin funguje, a má v zastupitelstvech tisíce vynikajících lidí. Na pokusy je jí opravdu škoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …