Zwyrtek: Všichni jsou to blázni. Jen já jsem letadlo…

06.10.2015 4:32

Znáte taky tento vtip? Jako v něm jsem si připadal, když jsem četl v novinách reakci českotěšínského starosty Víta Slováčka na vážnou věc - vysokou škodu, zatajování před orgány města, zhodnocování soukromého majetku za městské peníze.

Zwyrtek: Všichni jsou to blázni. Jen já jsem letadlo…
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Je to bohužel typický slovník politika, který neví kudy kam - neříká pravdu, uráží a hlavně - odpovídá na něco úplně jiného.

Ve stručnosti – město Český Těšín vážně chybovalo, a je tu podezření, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu dotačního podvodu (zatajilo před státem důležitou informaci), porušení povinnosti při správě městského majetku (investovalo veřejné peníze do soukromého objektu), ale hlavně tu jsou mnohamilionové škody (protože se na to všechno nakonec samozřejmě přišlo). Ze zdánlivé banality je tak náhle kauza, kterou radnice neumí vysvětlit a těžce v tom „bruslí“. Bohulibý záměr obnovit historickou českotěšínskou kavárnu Avion, protože o tu v dané podivné hře jde, má tak pachuť podivné akce "na objednávku" soukromého podnikatele, která ještě bude mít v budoucnu dohru. Když jsem si však přečetl, jak se k věci vyjadřuje starosta města, nevěřil jsem vlastním očím.

Na informaci, že byl závažně porušen zákon, bez skrupulí odpověděl, že město nic neporušilo, ale že viníkem je ministerstvo (!!!), které dalo dotaci. Lež, kterou v těchto dnech na stránkách tisku popřelo ostře samo ministerstvo. Kdyby to navíc byla pravda, město Český Těšín by nemuselo vracet dotaci cca 2 miliony, neplatilo penále rovněž cca 2 miliony, a nemělo by investici cca 2 miliony v objektu, který mu neříká pane (a to právě vadilo kontrolním orgánům). Tedy 6 milionů škoda. Navíc hned od počátku pan starosta podepsal v protokolu, že se vším zjištěným souhlasí (!!!), platební výměry před orgány města zatajil (!!!), a v prosinci loňského roku město všechny sankce uhradilo podivným rozpočtovým opatřením z kapitoly investic. Svatá prostoto…

Na to, že byl vážně porušen zákon, zareagoval starosta asi tak, že objekt je krásný, a že je dobře, že byl obnoven. Já o voze, on o koze. O tom, že se restaurace neměla spravit, nepadlo od nikoho ani slovo. K porušení zákona se ale nevyjádřil – mimo to, že lhal o vině ministerstva. Ani k tomu, že město dalo peníze do soukromého objektu. Ani k tomu, že kavárna Avion je dnes rukojmím soukromého majitele sousedního domu.

Že neumělo město ani podat odvolání, ani žalobu, aby se zbavilo aspoň penále, se raději ani nezmiňuji – to je totiž hlavně trapné, protože to dokazuje, že sankčnímu řízení vedení města absolutně nerozumí. Že se to vše několik měsíců (až uplynuly všechny lhůty) tajilo i před zastupiteli, je už na pováženou. A že ještě teď se neříkají výborům správné informace, už volá do nebe.

Pan starosta taky neopomněl zmínit, že já osobně jsem nikdy nebyl zvolen do zastupitelstva. Takže bych měl asi jako občan „druhé kategorie“ držet ústa, protože jen ti zvolení mají právo mluvit. Už zapomněl, že když jsem byl nominován do kontrolního výboru jako člověk, který samosprávě za ty roky přece jen dost rozumí, postaral se o to, aby se o mne ani nehlasovalo. Teď už chápu proč. Pan starosta prostě kritiky považuje za blázny, a nevšiml si, že sám je prostě „letadlo“…

Platí bez jakékoli obrany škody za jiné (alespoň on tvrdí, že viník není město, ale ministerstvo), investuje do soukromého majetku (v tichosti), a ani ten projekt Avionu nebyl z hlavy města – realizoval se na „objednávku“ soukromé firmy, která zjistila, že opravit svůj objekt prostě finančně nezvládne. Dala tedy městu projekt, aby to udělalo za ni. Že bez dobré vůle této firmy může město kavárnu Avion zavřít, když se majitel špatně vyspí, protože v jeho objektu je veškeré zázemí, se cudně mlčí. Možná i proto, že se zapomnělo i na jednoduché věcné břemeno. Zkrátka vedení města Český Těšín zpackalo při obnově kavárny Avion, co se dalo – minulost (špatná žádost o dotace s chybějícím hlavním údajem o vlastnictví), současnost – stupidní, tedy žádná, právní obrana proti sankcím, a nakonec i budoucnost – stalo se rukojmím soukromého vlastníka, protože ve smlouvě má jistých vždy jen 6 měsíců provozu, a na věcné břemeno zapomnělo.

Je to připraveno, aby to ten soukromý vlastník v budoucnu koupil za hubičku? Nebo to prostě byl jen úlet vedení, které ničemu nerozumí? Obě varianty mne jako občana Českého Těšína, který je skalním patriotem, docela zneklidňují. Nevím totiž, co je horší – zda to, že došlo k tiché podpoře soukromé firmy za městské peníze, nebo to, že vedení města je prostě hloupé, nebo že starosta je prostě – letadlo. V každém případě jsem zvědavý, kdo těch 6 milionů vrátí do městské kasy. Přece není možné, aby to šlo z kapes nás, nezvolených občanů…

A poslední perlička nakonec – už v roce 2007 nabídl jeden architekt panu starostovi studii kavárny Avion, která byla nejen krásná, ale stála by o miliony méně a budova by byla zcela samostatná. Co udělal tehdy pan starosta Vít Slováček? Usmál se na pana architekta, a jeho studii, kterou chtěl dotyčný městu věnovat, strčil do šuplíku, nikomu ji neukázal, aby pak s velkou pompou poslouchal soukromého podnikatele, kterého napadlo, že z rekonstrukce kavárny Avion by mohlo něco kápnout, nebo, možná, že by mu kavárna Avion mohla za pár let spadnout do klína za hubičku. Protože zázemí má v jeho objektu.A tak vytvořili mediální obraz zachránců kavárny Avion... který má ovšem vážné trhliny.

Ano, starosta Českého Těšína byl zvolen. Otázka je, zda zastupuje a hájí zájmy občanů svého města, nebo zájmy své, nebo jednoho pana podnikatele, který potřeboval opěrnou zeď... A chápu, že nemá rád lidi, jako jsem třeba já, kteří tyto otázky na základě jasných faktů kladou.

Ano, kavárna Avion je krásná. Takže pokud pan starosta zaplatí ze svého těch 6 milionů, a konečně zajistí do katastru věcné břemeno, aby byla pro město krásná i v budoucnu, a to bez pachuti podvádění a utajování, může to být nakonec v pořádku. Míč je tedy dnes na straně starosty. Buď se k věci postaví konečně jako chlap, nebo bude dál trapně lhát a dělat špatné jméno stovkám jiných starostů, kteří své obce a města řídí prostě dobře. 

Uvidíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce