Zykánová (Piráti): Spravedlivé oddlužení musí být dostupné pro každého, kdo se ocitl v nesnázích

08.04.2024 13:09 | Tisková zpráva

Karlovarští Piráti se důrazně vymezují proti nedávnému návrhu hnutí ANO, který by ze zkrácené lhůty oddlužení vyloučil všechny zaměstnance. Návrh by podle nich ztížil možnost oddlužení pro obyčejné spotřebitele a zvýhodnil by podnikatelskou sféru na úkor nejohroženějších skupin.

Zykánová (Piráti): Spravedlivé oddlužení musí být dostupné pro každého, kdo se ocitl v nesnázích
Foto: Piráti
Popisek: Tereza Zykánová

Tereza Zykánová, vedoucí krajského expertního týmu sociální věci z České pirátské strany v Karlovarském kraji, poukazuje na závazek České republiky sjednotit podmínky oddlužení s ostatními státy EU. Na základě něho by mělo dojít ke zkrácení oddlužení v rámci insolvence ze současných 5 let na 3 roky. Hnutí ANO však navrhuje přijmout takovou úpravu pouze pro podnikatele.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

„Již nyní se v Karlovarském kraji s exekucemi potýká zhruba každý osmý dospělý. Mnoho z těchto lidí je součástí šedé ekonomiky nebo dávkového systému a nemá žádný majetek. Je naší morální povinností umožnit těmto lidem návrat do ekonomicky aktivního života," konstatuje Tereza Zykánová.

Podle ní návrh hnutí ANO ukazuje dvojí metr ve vztahu k občanům a nebezpečný precedent, kde podnikatelé získávají preferenční zacházení ve srovnání s obyčejnými spotřebiteli. „Je nepřijatelné, že podnikatelé mají být chráněni před důsledky svých rozhodnutí více než obyčejní lidé, kteří se ocitli v obtížné situaci často z důvodů mimo jejich kontrolu," upozorňuje Zykánová.

Piráti z Karlovarského kraje proto vyzývají poslance i veřejnost, aby se postavili proti tomuto návrhu a podpořili řešení, které by bylo spravedlivé a přístupné pro všechny občany bez rozdílu. „Spravedlivé oddlužení musí být dostupné pro každého, kdo se ocitl v nesnázích. Pouze tak můžeme jako společnost poskytnout reálnou šanci na nový začátek," uzavírá Tereza Zykánová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.