Alexandr Vondra opět na scéně: Dotkl se "stárnoucího" Schwarzenberga a "lamače kostí" Kalouska

09.12.2013 14:17

AKTUALIZOVÁNO ParlamentníListy.cz oslovily bývalého místopředsedu ODS a exministra Alexandra Vondru s dotazem, koho podporuje na předsedu ODS.

 Alexandr Vondra opět na scéně: Dotkl se "stárnoucího" Schwarzenberga a "lamače kostí" Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí

To prozradil, ale ještě si pěkně rýpnul do předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga a prvního místopředsedy strany Miroslava Kalouska.

Topka má v čele duo stárnoucího Don Juana a lamače kostí

„Lidem na pravici se ještě bude stýskat po staré dobré ODS. Proto musíme ukazovat solidní, ideově ukotvenou politiku i tváře, tím spíš, že topka má v čele duo stárnoucího Don Juana a lamače kostí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Vondra.

„Je skvělé, že Petr Fiala ohlásil rozhodnutí kandidovat na předsedu. On tuto solidnost personifikuje 20 let. Stejné nároky musíme klást i na ostatní ve vedení,“ dodal Vondra.

Vopěnková a facka

Ohledně „stárnoucího Don Juana“ Vondra patrně narážel na vztah Schwarzenberga s dívkou poměrně volných mravů Janou Vopěnkovou, která byla například zachycena na fotkách při lesbických hrátkách.

„Veřejnost i média panu Schwarzenbergovi odpouští úplně všechno, ale v tomto konkrétním případě to na mě dělá více dojem, že si to děvčátko sám u `píáristů` velmi rád objednal, aby se o něm prostě psalo,“ rýpla si před časem poslankyně ODS Jana Černochová.

A co se týče „lamače kostí“, Vondra možná připomněl, že Kalousek v minulém volebním období sněmovny před budovou Parlamentu na Malostranském náměstí zfackoval občana, který ho slovně napadl.

Kalousek: Saša býval vtipnější

ParlamentníListy.cz požádaly Schwarzenberga a Kalouska o reakci na Vondrovo vyjádření. „Má cenu to vůbec komentovat? Ale dobře. Mohu si jenom povzdechnout, že Saša míval vtipnější komentáře. To si s ním ti jeho studenti asi moc srandy neužijou,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek. Vondra totiž přednáší pro studenty na vysoké škole Cevro Institut.

„To je problém ODS. Po vstřícném projevu paní Mirky Němcové na našem sněmu pan doktor Vondra objasnil, jak by ta spolupráce vypadala,“ reagoval Schwarzenberg. Němcová totiž na víkendovém sněmu řekla, že by ODS a TOP 09 mohly v senátních volbách spolupracovat a navzájem podpořit své kandidáty.

Velmi křehké vztahy

Vztahy Schwarzenberga a Vondry byly ještě z dob disentu přátelské, oba se počítali do okruhu Václava Havla. Naopak vztah mezi Vondrou a Kalouskem byl vždy napjatý, což se zesílilo tím, že se Vondra stal ministrem obrany a válčil zde s Kalouskovými lidmi. Díky spojenectví Schwarzenberga s Kalouskem se zřejmě částečně ochladily vztahy mezi Schwarzenbergem a Vondrou.

Pokud jde o kongres ODS, který se uskuteční v sobotu a v neděli 18. a 19. ledna 2014, tak Petr Fiala, který v sobotu oznámil svou kandidaturu na předsedu, sbírá stále větší a větší podporu svých stranických kolegů. Již se dokonce spekulovalo o tom, že by kvůli tomu Miroslava Němcová nekandidovala na předsedkyni strany, což zatím vyvrátila.

Alexandr Vondra v roce 2006 působil několik měsíců ve funkci ministra zahraničních věcí a posléze až do května 2009 jako místopředseda vlády pro evropské záležitosti ve druhém Topolánkově kabinetu. Od července 2010 do prosince 2012 byl ministrem obrany Nečasovy vlády a v letech 2006 až 2012 také zasedal v horní komoře Parlamentu jako senátor za Litoměřicko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…