Andrej Babiš se o sobě dnes dočetl nepěkné věci. A zareagoval skutečně svérázně...

24.10.2013 14:20

Den před volbami čelí lídr hnutí ANO Andrej Babiš útokům týdeníku Reflex. Sám k tomu pro ParlamentníListy.cz říká, že šéfredaktor časopisu Pavel Šafr proti němu vede kampaň ještě z doby, kdy šéfoval bulvárnímu Blesku. Přestože se ho prý nikdo z Reflexu nesnažil v souvislosti s dnešním článkem kontaktovat, posílá šéfredaktorovi k jeho dnešním narozeninám dvě koblihy v sáčku ANO.

 Andrej Babiš se o sobě dnes dočetl nepěkné věci. A zareagoval skutečně svérázně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s koblihami

Andrej Babiš je určitě nejčastějším terčem předvolebních útoků. Jeho hnutí ANO rozčeřilo svým raketovým vzestupem preferencí stojaté vody české politiky, v níž si karty měly rozdat jen čtyři donedávna parlamentní strany. S nimi se měly dostat do sněmovny jeden-dva subjekty, které by těsně překročily pětiprocentní hranici a příliš by toho nezmohly. Ale tuto pro stávající politickou garnituru příjemnou představu Andrej Babiš rázně naboural, a tak není divu, že čelí útokům zprava i zleva, nešetří ho ani média.

Týdeník Reflex mu v aktuálním čísle, které vychází den před volbami, věnuje osm stran. Za nejvíc zarážející považuje skutečnost, že Andreje Babiše a jeho hnutí podpořili podnikatelé typu Radima Jančury a Stanislava Bernarda, tedy lidé sdružení v Nadačním fondu proti korupci Karla Janečka. „V protikorupčním fondu jsme se o něm mockrát bavili, ale nikdy o něm nezaznělo nic negativního, co se korupce týče,“ prohlásil například pivovarník Bernard. A dopravce Jančura ocenil v týdeníku Ekonom, že Andrej Babiš vybudoval své impérium poctivě, bez zákulisních intrik, od nuly, stejně jako on.

Ovládnutí Agrofertu a kauzy Unipetrolu i Lovochemie

Nejen jejich přesvědčení se snaží Reflex obsáhlým materiálem zviklat. Rozebírá především životně důležitý manévr Andreje Babiše, díky němuž se stal většinovým majitelem Agrofertu, jehož stoprocentním vlastníkem byl do roku 1995 slovenský Petrimex. Oficiálním vítězem operace, kdy se Agrofert přeměnil ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost a navýšil jmění z jednoho milionu na čtyři, se stala společnost O.F.I. z malého švýcarského města Baar, založená nedlouho předtím Babišovými spolužáky z dob jeho studií v Ženevě.

Týdeník poukazuje na dvě podezřelé okolnosti. Jednak prý existuje vážná pochybnost, zda se mimořádná valná hromada, na níž Petrimex vypadl ze hry, vůbec konala. Druhým problémem je původ peněz, s nimiž se majetek navyšoval. Reflex také připomíná kauzu privatizace Unipetrolu, z níž Andrej Babiš, ač vítěz, později odstoupil, a okolnosti, za nichž ovládl Lovochemii, což je hlavní pilíř chemické divize jeho Agrofertu.

Na kontinuální kampaň odpovídá Babiš dvěma koblihami

Sám lídr hnutí ANO podobný útok od Reflexu a jeho šéfredaktora Pavla Šafra den před volbami očekával. „Chtěl bych panu Šafrovi popřát. Dnes má narozeniny, tak mu posílám kytku a dvě koblihy v sáčku ANO a že mu přeju hodně zdraví. Pan Šafr proti mně jede kontinuálně kampaň. Škoda, že nám z Reflexu nikdo už několik měsíců nezavolal, abychom se mohli k těm věcem vyjádřit,“ říká pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

„Pan Šafr má se mnou osobní problém, už mě poškodil v Blesku, kdy lhal patnáctkrát a já jsem to žaloval. Je to absurdní, jak vůbec může takhle novinář léta fungovat bez toho, abych měl možnost se k něčemu vyjádřit. Ani v souvislosti s tímhle materiálem mě neoslovili, vlastně mě neoslovili už měsíce. Tedy před časem mě oslovili o nějaké interview. Ale jelikož Reflex všechno manipuluje, tak jsem trval na tom, že to musí být on-line. To oni odmítli a tím to skončilo,“ líčí Andrej Babiš svou komunikaci s týdeníkem Reflex.

Podivná právnická kancelář začala dodávat pseudoarchivní věci

Ten se v aktuálním vydání nevěnuje jen Babišovu podnikání, ale i jeho údajné spolupráci s StB. „Po studiích nastoupil do Chemapolu a vypracoval se až na zástupce ředitele. Právě v té době byl podle dokumentů agentem Burešem a agilním udavačem režimu. Jeho kádrový profil musel být bez poskvrny, když mohl roku 1985 odcestovat pracovně do Maroka. Pozice agenta StB byla tedy pro ambiciózního mladého muže logicky výhodná,“ píše se v Reflexu.

Andrej Babiš podotýká, že se k tomu vyjadřoval už mockrát. „Žaloval jsem to a rok a půl trvalo, než to soud svolal. Vypovídal jsem 70 minut, paní soudkyně byla spokojená. Rok a půl to Ústav pamäti národa vůbec neřešil. Div se světe, jak se začaly blížit parlamentní volby, tak přišla nějaká podivná právnická kancelář, která začala dodávat nějaké pseudoarchivní věci, které samozřejmě nemají s mou osobou vůbec nic společného,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

Místopředseda lustrační komise je přesvědčený, že Babiš nespolupracoval

Anketa

Jaká z nových stran je Vám nejblíže?

19%
9%
hlasovalo: 11344 lidí
„Máme k dispozici analýzu těch věcí od pana Milana Žitného, což je bývalý místopředseda Nezávislé komise pro lustrační zákon,“ upozorňuje Andrej Babiš. Podle Žitného z nepřímých důkazů ze svazku StB s krycím jménem Bureš vyplývá, že Andreje Babiše si jako agenta StB vytvořili její příslušníci, a sám je přesvědčený, že Babiš tajným spolupracovníkem nebyl.

„Materiál neobsahuje přesvědčivé důkazy, že by pan Babiš spolupracoval se Státní bezpečností jako agent nebo důvěrník,“ uvedl Milan Žitný po prostudování svazku Bureš. V dokumentaci podle něj není žádný záznam o podání byť jen jediné agenturní zprávy. Poukázal také na to, že i když byl Babiš tři roky v Maroku, tak byl jeho svazek vedený stále jako živý a nebyla v něm zmínka o přerušení spolupráce.

Svědkem má být už rok a půl mrtvý kapitán

„Nikdy jsem nic nepodepsal, naopak jsem byl vyšetřován a vydírán. Protistrana navíc navrhuje za svědka v tomto procesu pana kapitána Mátraye, který zemřel v dubnu 2012. Je také velice podivné, že slovenský deník Sme, kam usilovně údajně telefonuje nový zaměstnanec pana Šafra pan Kaiser, uveřejňuje tyto nesmysly na první straně. Je to v podstatě komplot a samá lež. Je to organizovaná kampaň proti mé osobě. Reflex to dělá trvale, pan Šafr mě pomlouval, ještě když byl v Blesku, s nímž se také soudím,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…