Babišův profesor: Lidé plácají i horší věci než pytlák Kalousek. No a lidovci...

10.12.2013 9:20

ROZHOVOR U Miroslava Kalouska ještě neodezněl šok ze ztráty mocenských pozic. Jsou ale lidé, kteří plácají ještě horší věci. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl prof. Jiří Zlatuška, zvolený do sněmovny za hnutí ANO, v reakci na kritiku Andreje Babiše od exministra financí. Zlatuška se vyjádřil i k postoji prezidenta nejmenovat některé ministry a výrokům Jiřího Rusnoka k cestě na pohřeb Nelsona Mandely.

 Babišův profesor: Lidé plácají i horší věci než pytlák Kalousek. No a lidovci...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Anketa

Má Zeman právo odmítnout jmenování ministra?

72%
28%
hlasovalo: 5705 lidí

Jak se díváte na postoj prezidenta, který nechce jmenovat Lubomíra Zaorálka ministrem zahraničí? Zatímco Bohuslav Sobotka poukazuje na skutečnost, že prezident musí postupovat podle Ústavy, Andrej Babiš by byl k Zemanovu kroku vstřícnější. Udělal Váš předseda chybu, když dal najevo, že mu nevadí postup prezidenta v této věci?

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří, a ani zde to nebude jinak. K faktickému vetu premiérova návrhu zatím nedošlo a pan prezident nejvýše zkouší, kam své politické partnery může dotlačit. Nedělal bych také z uměřené slušnosti hned slabost.

Zeman v nedělních Hovorech z Lán prohlásil, že ministerstva by měli řídit lidé s dostatečným odborným zázemím. V této souvislosti pak na adresu Martina Stropnického poznamenal, že by ho například nejmenoval ministrem obrany. A Stropnický pak Zemanovi vzkázal, že "ministr obrany nemusí být nejlepší tankista v zemi, ani ten, kdo nejlépe střílí na terč". Jaký je váš komentář k této záležitosti?

V demokratických zemích je běžné, že ministrem obrany není voják. Odbornost ministra obrany spočívá mimo jiné ve schopnosti hodnocení politických souvislostí, ve kterých armáda působí, a nevidím, v čem by měl spočívat nějaký deficit Martina Stropnického.

Podle Miroslava Kalouska spolu s Andrejem Babišem vstupuje do politiky "nová dimenze korupčního prostředí bez prostředníků". Vzniká tak prý model "sám sobě kmotrem, sám sobě klientem". Kalousek také varoval před propojením Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. Použil termíny „oligarcha” a „monarcha”. Co tomu říkáte?

Mám pocit, že u něj ještě neodezněl šok ze ztráty mocenských pozic. Vždyť si stačil uvědomit, jak moc pro udržení se u moci dělal a jak v tom byl až doposud úspěšný - od ochoty jít do vlády spočívající na komunistech, po odtržení části strany, které před tím šéfoval, a vyvedení do jiného uskupení. Jsou lidé, kteří plácají i horší věci. Ve sporu Kalouska s Babišem je to ten druhý, kdo má pravdu. To by jistě Kalouskovi nevadilo, kdyby si to ke vší zlosti neuvědomovali i voliči.

Karel Schwarzenberg pak uvedl, že když se Babišovo "hospodářské impérium spojí s politickou mocí a získá případný vliv na Ministerstvo financí, tak se ze státu stane sámoška". Jak vnímáte tento výrok?

Bonmoty jsou hezká věc, to vidíme i u Miloše Zemana, že ano. Tady by ale možná Karel Schwarzenberg mohl uvážit, že on sám pomohl do křesla ministra financí pytlákovi, ze kterého chtěl udělat hajného. V tomto srovnání nevidím nic špatného na tom, že na finance přijde odpovědný provozní, který se postará o to, aby skončila doba pychu všeho druhu, podpory hazardu nebo držení ochranné ruky nad kolegy a kolegyněmi vyhazujícími veřejné peníze v předražených nákupech. Karel Schwarzenberg nejspíš tuší, že může být líp, ale těžko to může přiznat veřejně před svým prvním místopředsedou.

KDU-ČSL nestačí dvě ministerská křesla. Měli by mít  lidovci důstojnější pozici ve vládě, jak tvrdí jejich první místopředseda Marian Jurečka?

Jemináčku, důstojnost je na mne moc komplikovaná kategorie. Myslím ale, že kdybychom se společně domluvili na slušném vládním programu a vydrželo nám to po celé volební období, bude to hodně důstojné pro všechny zůčastněné.

Koalice se shodla mimo jiné na zavedení  tří sazeb DPH od roku 2015.  Jedna má být základní a dvě snížené, přičemž v té nejnižší budou léky. Rozpory však stále panují v otázce daňové progrese či zavedení sektorové daně pro oblast energetiky, telekomunikací nebo finančnictví. Podle předsedy ČSSD je nejpravděpodobnější zvýšení daní bankám. Jak  se na tyto neshody kolem daní díváte vy?

Považuji za nosný koncept snažit se nejdříve omezit ztrátové a nehospodárné chování. Myslím ale, že ČSSD jde také především o fungující veřejné finance, nikoli pokračující korupci a rozkrádání. Máme každý trochu jiné zkušenosti, ale to neznamená, že bychom neměli být schopní najít přiměřenou míru kompromisu ve prospěch výsledné shody.

Co říkáte na premiéra Jiřího Rusnoka a jeho výroky k cestě na pohřeb Nelsona Mandely?

Zasloužil by chvíli volna, tak rok nebo dva, které by věnoval nějaké citlivé výchově, jež by změnila jeho slovník i tento způsob uvažování. Je na to sice trochu starý, ale když se vyjadřuje jako puberťák, možná je stále ještě vychovatelný.

Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc. (* 15. září 1957, Brno) je profesor informatiky, bývalý rektor Masarykovy univerzity, bývalý děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, někdejší senátor a bývalý člen rady města Brna. V roce 1996 kandidoval neúspěšně ve sněmovních volbách za SD-LSNS. Do Senátu Parlamentu ČR byl zvolen roku 2002 jako nezávislý za stranu LiRA, ve volbách v roce 2008 svůj mandát neúspěšně obhajoval se ziskem 19 procent. V roce 2006 byl zvolen do zastupitelstva města Brna, kde byl za uskupení Brno 2006 - Tým Jiřího Zlatušky také členem rady města Brna. Od roku 2013 se angažuje v ANO, za které byl ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 zvolen ze třetího místa pražské kandidátky. V prosinci 2013 se stal předsedou sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. (zdroj: Wikipedia)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…