„Černoch víc než běloch“. Slavia a Parlament: Cizina se bude divit

15.04.2021 20:01

ANKETA Mezi českými politiky napříč celým spektrem UEFA se svým rozhodnutím o trestu pro slávistu Ondřeje Kúdelu tvrdě narazila. V reakcích na anketní otázku ParlamentníchListů.cz se nenašel nikdo, kdo by s potrestáním souhlasil. Ptali jsme se i na dopis prezidentova kancléře, který se vůči postupu organizace ostře vymezil.

„Černoch víc než běloch“. Slavia a Parlament: Cizina se bude divit
Foto: Repro YouTube
Popisek: Obránce pražské Slavie Kúdela (vpravo dole) se údajně dopustil rasistického výroku proti hráči Rangers Kamarovi (vlevo dole)

Fotbalista pražské Slavie Ondřej Kúdela byl ze strany UEFA potrestán zákazem činnosti na deset zápasů, což je mimořádně vysoký trest. Důvodem měl být jeho údajný rasismus, který však nebyl prokázán. 

Naproti tomu dva hráči klubu Rangers skotského Glasgow odešli s trestem zákazu hry na čtyřech, respektive třech zápasech. V jejich případě šlo přitom o brutální fyzické napadení. Po zveřejnění výše trestu pro Kúdelu se vzedmula obří vlna odporu vůči rozhodnutí UEFA. Odpor je tak silný, že se slávisty zastávají i fanoušci pražské Sparty.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Ve čtvrtek odpoledne se do věci vložil Pražský hrad. Kancléř Vratislav Mynář adresoval disciplinární komisi UEFA ostře formulovaný otevřený dopis, ve kterém vyčetl především mimořádnou výši trestu v poměru k absenci důkazů, že se český hráč rasistické urážky černošského hráče dopustil. Jde o pouhé tvrzení.

„Odsuzujete slušného člověka bez jediného důkazu. Znemožňujete sportovci plnit si sen v Evropské lize. To vše jen proto, abyste naplnili zvrácená očekávání úzké skupiny aktivistů a klubu neschopného vítězit na hřišti, o to více však vykřikujícím prázdné a ublížené fráze o rasismu. Z boje proti rasismu se ve vašem podání stal boj neúspěšných proti úspěšným, vrchol pokrytectví, pozitivní diskriminace a trapného podbízení se hloupým trendům. Vaše snahy mohou vést k opaku, tedy k situaci, kdy bude osoba s jinou než černou barvou pleti diskriminována, utlačována a krácena na svých právech,“ píše Mynář.

Konstatoval též, že s celou situací je seznámen prezident Miloš Zeman, který vyjádřil sounáležitost všem občanům, které postup UEFA zklamal.

Redakce se zeptala českých politiků, jak na celou kauzu nahlížejí a rovněž co soudí o obsahu dopisu prezidentova kancléře. 

„Věcně má pravdu, i když si nejsem jist, zda intervence zrovna z této úrovně fakticky pomůže. Jinak já ten verdikt UEFA považuji za rasismus naruby. Fotbalista je odsouzen bez důkazů, verdikt mu zničí kariéru (ve svém věku už na další ME čekat nemůže). To vše jen na základě zhysterizované společenské objednávky, která zdominovala diskurz na Západě,“ upozornil místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher se obává, že v budoucnu se budou trestat i samotné myšlenky. „Jakkoliv s obsahem vyjádření lze víceméně souhlasit, je otázkou, jestli se k tomuto případu má vyjadřovat kancelář prezidenta republiky. Pokud jde o samotný trest pro Kúdelu, to považuji za skandální rozhodnutí. Za údajně rasistickou urážku přichází násobně vyšší trest než za fyzický útok. Třeba se dožijeme doby, kdy se budou trestat i samotné myšlenky. To by měla většina z nás trest doživotí, vzhledem k tomu, co si myslíme o této kauze,“ uvedl Nacher. 

„Absurdní rozhodnutí UEFA připomíná politický proces, kde byl předem bez důkazu odsouzen slávistický hráč Ondřej Kúdela. Je dalším výmluvným kamínkem z celé mozaiky, která jasně vykresluje současnou situaci v zemích, kde probíhá bezmezná migrace. Takzvaná politická korektnost nevyhnutelně povede k totalitě. Věřím, že se semkneme napříč Českou republikou a budeme společně bojovat za udržení svobody a demokracie,“ sdělil redakci místopředseda sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura.

Ke kritikům postupu UEFA ve věci nijak neprokázaného, avšak tvrdě potrestaného rasismu se přidal i poslanec KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Je to skandál,“ napsal v odpovědi na anketní otázku.

„Rozhodnutí UEFA považuji za skandální. Je něco shnilého v organizaci, kde prokopnutá lebka brankáře po brutálním faulu je menším prohřeškem s nižším trestem než údajná, neprokázaná rasistická urážka. Hráč Kúdela byl odsouzen bez důkazu. UEFA v rámci ničivé politické korektnosti nešla naproti spravedlnosti či principu fair play, ale poptávce dnešní progresivní levice a hnutí Black Lives Matter. Tyto ničivé tendence, které jsou na západ od nás v plném proudu, nás teď přímo zasáhly. Kdokoliv bitvy tzv. kulturní války podceňoval, musel procitnout nejpozději dnes. Hodnoty a principy, na kterých stála naše civilizace (třeba, že lze soudit jen na základě důkazů), jsou opuštěny a nahrazovány ideologickými, politickými procesy. Tomu se nesmí ustupovat ani o milimetr. Ondřej Kúdela i jeho tým, pokud o to budou stát, mají moji 100% podporu a rád jim jakkoliv pomohu. Dnes alespoň symbolicky s kolegou Nacherem, viz naše sociální sítě,“ řekl ke kauze poslanec ODS Jan Skopeček.

Jednoznačný názor vyjádřil i poslanec SPD Jaroslav Foldyna. „Věc je poměrně jednoduchá. Černoch se dostal do sporu s bělochem. Oba tvrdí něco jiného a ani jeden z nich nemá pro své tvrzení důkaz. Následně je běloch přísně potrestán. Je tedy zřejmé, že pro soudce, kterým je v tomto případě UEFA, má slovo černocha mnohem větší váhu než slovo bělocha. To je ovšem ukázkový rasismus, a proto můžeme s klidným svědomím konstatovat, že UEFA je rasistickou organizací a všechny její okázalé kampaně proti rasismu jsou ve skutečnosti jenom prolhané slinty a falešná gesta. Jedinou otázkou, která zůstává, tedy je, zda se mají naše sportovní týmy účastnit sportovních a společenských akcí, které taková organizace pořádá. Při hledání odpovědi bychom měli mít na paměti, že ustupování zlu, a rasismus bezpochyby zlem je, ještě nikdy nevedlo k dobrým koncům,“ konstatoval.

„Naprosto souhlasím. Lépe než kancléř prezidenta republiky bych to nenapsala. Ostatně v podobném duchu se ohradila i Trikolóra, a to ústy našeho garanta pro právo a spravedlnost Jindřicha Rajchla, který byl v éře předsednictví Ivana Haška místopředsedou Fotbalové asociace České republiky. Za sebe k tomu ještě dodávám, že pokrytecký aktivismus ve stylu BLM do sportu nepatří. Dost na tom, že jsou hráči již rok nuceni nedůstojně poklekávat před každým zápasem,“ míní poslankyně a šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…