Jiný pohled: Expolitička a radní ČT, která chtěla zakázat sprostá slova, o sprostotách Zemana, ale i Schwarzenberga

05.11.2014 10:40

Někdejší komunistická poslankyně a nynější členka Rady České televize Ivana Levá se kdysi proslavila tím, že předložila v Poslanecké sněmovně hned několik návrhů, podle nichž by moderátoři v celoplošných rádiích a televizích museli mluvit spisovně. Také vyžadovala, aby se v televizích nevysílaly před desátou hodinou večerní programy, v nichž by byly vulgarismy. ParlamentníListy.cz se proto Levé otázaly na to, jak hodnotí nynější ataky médií na tři použité vulgarismy Miloše Zemana pronesené během Hovorů z Lán.

 Jiný pohled: Expolitička a radní ČT, která chtěla zakázat sprostá slova, o sprostotách Zemana, ale i Schwarzenberga
Foto: Štěpán Kotrba
Popisek: Poslankyně Ivana Levá

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Paměť lidí a především politiků je velmi krátká. Sice si i dnes možná leckdo vzpomene na to, jak se před lety dožadovala komunistická poslankyně Ivana Levá přes novelu zákona, aby se v médiích hovořilo spisovně, a také se snažila o to, aby se vysílání celoplošných televizí a rádií obešlo bez vulgarit, ovšem málokdo si již dnes vzpomene na faktografická data kolem toho. Třeba na to, jak vlastně dnešní horkokrevní kritici prezidenta Miloše Zemana, mezi něž patří například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, či herečka a někdejší poslankyně Táňa Fischerová, pro normy předkládané Levou hlasovali.

ZDE najdete vše k výživnému a aktuálnímu tématu Zemanových vulgárních výroků.

ParlamentnímListům.cz nedalo ani moc práce a našly například na webové stránce Poslanecké sněmovny data z hlasování o novele zákona o rozhlasovém a televizním vysílání z 10. února 2006. Novelu předkládala tehdejší vláda Jiřího Paroubka, kterou tvořila koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Jenže poslanci za US-DEU tehdy byli právě zmiňovaná Fischerová a poslancem KDU-ČSL byl i tehdejší lidovecký předseda Kalousek.

Kalousek nechtěl zákaz vulgarismů?

Zmíněná norma sice prošla třetím čtením s mnoha pozměňovacími návrhy – prošly tehdy i návrhy Ivany Levé na zákaz vysílat v televizích před desátou hodinou večerní programy, kde by byly vulgarismy – ale ani Kalousek, dokonce ani Fischerová pro ni tehdy nehlasovali. Kalousek se hlasování podle sjetiny zdržel, a Fischerová i s tehdejším svým kolegou Svatoplukem Karáskem hlasovali proti. Přitom Fischerová nedávno ParlamentnímListům.cz k „vulgarismům“ Zemana v relaci Hovory z Lán řekla:

„Samozřejmě, že není normální, když takto mluví prezident. Já se ptám, kam ještě padneme... Tohle nejde ani hodnotit, a já se tím ani nechci zabývat, neboť se Zemanem už najíždíme na dno.“

Podle Levé ale nebyli Kalousek s Fischerovou zdaleka sami, kdo pro zákaz používat vulgarismy v médiích ruce ve sněmovně nezvedli.

Zarazil to Železný

„V tom mém prvním návrhu, což se stalo někdy v roce 2003, či 2004, bylo obsaženo, že musí jít v médiích o kultivovaný jazykový projev. Sněmovnou to tehdy sice prošlo, šlo to poté na schvalování do Senátu, tam ale tehdejší senátor Vladimír Železný tvrdil, že když se norma přijme v oné podobě, tak nebudou moci zaměstnávat v TV NOVA slovenské moderátory. Železný dokonce k tomu přesvědčil ministra, a ten, přestože na mikrofon slíbil, že když mu v klubu KSČM dáme hlasy pro jiný zákon, takže on podpoří onu spisovnou češtinu, na slib jaksi rychle pozapomněl. Krátce poté - to už se norma vrátila ze Senátu zpátky do dolní komory - totiž tvrdil, že on normu opětovně podpořit nemůže. Takže tím pádem to nakonec neprošlo. Já jsem z toho byla hodně špatná,“ vzpomněla Levá pro ParlamentníListy.cz na svou první iniciativu v tomto směru.

„Pak jsme předkládali normu o spisovné češtině, což byl samostatný zákon, to nám také neprošlo. A až poté šly na řadu vulgarismy v médiích, což bylo v rámci mediálního zákona, že se nesmí používat vulgarismy do 22. hodiny. Už si to ale vše nepamatuji dobře, takže zda právě proti tomu hlasoval Miroslav Kalousek, tak to fakt nevím,“ poznamenala Levá k výše zjištěným číslům ze sněmovního webu.

V médiích bylo přes devadesát negativních reakcí

Prý ale dodnes nezapomene na to, jak si z ní média kvůli všemu utahovala. „Těch negativních zmínek v souvislosti s mými iniciativami bylo mnoho. V médiích se kolem toho vyskytlo přes devadesát reakcí, nepostavil se za mne tehdy ani Ústav pro jazyk český. Pamatuji si, že jediný pan Radovan Lukavský z Národního divadla napsal něco na mou podporu v tom smyslu, že jazyk dostává zabrat a že je potřeba s tím něco udělat. Největší kritika šla tehdy hlavně na to, že jsem nestanovila sankce. Prý takový zákon, který nemá sankce, je na dodržování normy zcela zbytečný,“ uvedla dále exposlankyně.

„Jestli mohu být upřímná, já jsem proti užívání vulgarismů jako takových, a je mi jedno, o koho se jedná - jestli o pana prezidenta, nebo o nějakého redaktora televizního či rozhlasového vysílání. Všechno se dá vyjádřit kultivovaným jazykovým projevem. Český jazyk je tak bohatý, máme tolik synonym, které lze užít, že zrovna vulgarismus používat nemusíme. Kultura národa se pozná podle toho, jak se lidé vyjadřují. Třeba v Anglii na kultivovaný jazykový projev dbají a Francouzi to mají dokonce v zákoně. I já jsem ale do toho svého zákona chtěla doslovný překlad francouzského paragrafu. Jenže v Češích je problém, že máme pocit, že se musíme přiblížit těm lidem, kteří hovoří jako z kanálu. A jak se snažíme těm lidem přiblížit, tak se potom také sklouzává k vulgaritám, a to není dobře,“ zmínila dále nynější členka Rady ČT.

Jsou rádi, že mohou využít špínu

„Já nevím, zda zmínku o skupině Pussy Riot mohl pan prezident Zeman přeložit jinak. K tomu bych se nerada vyjadřovala. Sice mu nevyčítám užití vulgarismů, ale pokud se jim mohl v pořadu Hovory z Lán vyhnout, tak měl tomu dát přednost. Někdo je ale rád, že může na prezidenta hodit trochu špíny, ona to opozice využívá proti němu ráda. Podle mne se jí hodí všechno, co lze proti němu použít. On jim v podstatě nahrál na smeč,“ vypověděla dále Levá.

Podle ní je ale zcela mimo Miroslav Kalousek, když si myslí, že Karel Schwarzenberg používat vulgarismy může, neboť to prý říká s noblesou, kdežto Zeman s „nevábným odérem“.

„Ani Zeman a ani Schwarzenberg by takovéto výrazy neměli užívat, neboť oba dva jsou vrcholoví politici a měli by umět vyjádřit cokoliv kultivovaným jazykovým projevem. Kdokoliv vstoupí do politiky, nebo kdokoliv z moderátorů předstoupí před kameru, tak musí mluvit jako kniha – hezky, přirozeně, ale slušně. Je to dáno tou rolí, do níž vstupuje, takže tím svým jazykovým projevem by měl přispívat k zušlechťování jazyka, což platí i pro politiky. Co si má obyčejný člověk pomyslet, když od politika slyší vulgarismy?“ namítla Levá.

Dobré, když se poukazuje na vulgarity knížete

Zmínila, že je dobře, když se po internetu v posledních dnech šíří seznamy vulgarit Karla Schwarzenberga (jeden ze seznamů zachytily, prověřily a následně i zveřejnily ParlamentníListy.cz), kdy a v jakých souvislostech předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v minulosti i v pozici ministra zahraničí užil několik nevhodných a vulgárních slov:

„Já jsem ráda, že se tím někdo zabývá, že tomu někdo z novinářů dal prostor. Je jen dobře, že se někdo nad tím zamyslí, že když toto naši špičkoví politici vypouští z pusy, tak jak se pak mají bavit obyčejní lidé?“

Exposlankyni se ovšem hrubě nelíbí fakt, že se od pondělí objevují informace, že prý je Miloš Zeman špatným příkladem pro děti a že adekvátní odpovědí na jeho slovník má být sundat jeho obraz ze všech škol, protože tam děti kazí.

Obrazy dolů? Nesmysl!

„Tak to považuji za úplný nesmysl! Jednou byl Miloš Zeman řádně zvolen, ovšem kamenem úrazu je to, že se s tím někteří nesmířili dodnes. Ovšem žijeme v demokracii a názor většiny je třeba respektovat a on byl skutečně zvolen řádně a bez podfuků, tak se lidé s tím musí smířit. Ovšem vyhledávat neustále nějaké kauzy, které by se mohly využívat proti němu, tak to se mi zdá, že to je takové rozeštvávání obyvatel. Lidé ale mají dnes jiné starosti než dehonestovat hlavu státu,“ zdůraznila k tomu.

„To, co řekl Miloš Zeman ale nijak neobhajuji, neboť to není od něj zrovna nejšťastnější reakce. Možná však, že chtěl vyprovokovat své odpůrce, aby je napružil. Možná, že bylo jeho záměrem strhnout pozornost i na to, že právě Karel Schwarzenberg - a nejen on - používají vulgárních slov nadmíru. Znovu ale opakuji, že platí pro každého, že se má mluvit slušně,“ poznamenala Levá.

Babiš s Kalouskem hrají možná jen hru

Nakonec se zamyslela nad tím, v jaké míře se v poslední době v Poslanecké sněmovně říkají vulgarismy, a k tomu se pak proti sobě zejména ministr financí Andrej Babiš (ANO) se zmiňovaným Miroslavem Kalouskem slovně popasovávají.

„Já jsem byla ve sněmovně jedenáct let a vím, že to je mnohdy hra pro média, pro lidi, je to podobné jako u učitelů – rozčílíte se, ale ne uvnitř. Je to takové mnohdy jen navenek. Je to hra, která patří ke koloritu sněmovny. Někde se ve sněmovně buší do lavic, jinde se perou a u nás se odehrávají takové přestřelky,“ dodala Ivana Levá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…