Falešné párky, zemřelý kamarád, zbabělec Fischer. Bombardér Kalousek řádil ve sněmovně

06.12.2013 13:37

Poslanci v prvním čtení schválili příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Schodek má vzrůst oproti letošku o 12 miliard na 112 miliard korun. Strana TOP 09 neprosadila návrh na jeho snížení, a to přestože se předseda jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek snažil, seč mohl. Závěrečné schvalování se očekává za dva týdny.

 Falešné párky, zemřelý kamarád, zbabělec Fischer. Bombardér Kalousek řádil ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer a Miroslav Kalousek v hádce o rozpočet

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová z hnutí ANO si dnes odpoledne odbyla prvé řízení schůze dolní komory. Na programu přitom byl hned nejdůležitější zákon roku, a to první čtení státního rozpočtu. Poslanci nakonec rozpočet schválili. Bývalý strážce státní kasy Miroslav Kalousek (TOP) ale poukazoval na to, že rozpočet má příliš vysoký schodek a je to rozpočet spíše "Pecinův" nežli "Fischerův", neboť právě Pecina urval na vládě, když se rozpočet projednával, nejvíc miliard. A to pro policisty.

Kalousek ale kromě svých několika vystoupení, kde připomínkoval snad všechno, také vtipkoval. „Říkejte mi klidně Mirku,“ řekl Jermanové těsně před hlasováním, když se ona přeřekla a pojmenovala jej „pan Kalousek“ a nikoliv „poslanec Kalousek“.

Na začátku projednávání o státním rozpočtu to ale vypadalo, že poslanci si dnes ve sněmovně ustelou a budou tak jednat i v noci. Ovšem již po více jak dvou hodinách byl státní rozpočet v prvním čtení schválen.

Návrh rozpočtu předpokládá zvýšení příjmů proti letošnímu roku o 18,5 miliardy na jeden bilion a 99,3 miliardy korun. Výdaje mají vzrůst o 30,5 miliardy na bilion a 211,3 miliardy korun. Schodek se má prohloubit o 12 miliard na 112 miliard korun.

I přes důležitý zákon ale dnes nebyla nouze o vtipné poznámky a jízlivé rozbory některých poslanců. Zvláště pak již zmíněný bývalý správce státní kasy, tedy Miroslav Kalousek, ve svých hned několika vystoupeních exceloval.

„To není ani tak Fischerův rozpočet jako Pecinův, a je velmi nezodpovědné jej schválit během 14 dní,“ zdůraznil třeba Kalousek a dodal i poznámku o „nenažranosti“ Pecinových kolegů ze SPOZ.

Zemřelý kamarád mi kvůli vám brečel na rameni

Vrcholným Kalouskovým číslem se ale stalo vystoupení v závěru debaty. Tam na adresu vlády mimo jiné řekl: „Máte dost hlasů, abyste si odhlasovali, že voda teče do kopce.“ Vzápětí však koalici požádal, aby podobné nesmysly neschvalovala.

Pak se vrátil k předchozímu vystoupení šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, který vyzýval k potravinové soběstačnosti. „Naše potravinová soběstačnost v roce 2013 jde ve prospěch výrobců falešných párků, nikoliv ve prospěch veřejnosti a spotřebitelů,“ poznamenal od pultíku Kalousek.

V závěru svého vystoupení se ještě vrátil k tvrzení ministra Fischera, který vzpomínal svého „zemřelého kamaráda“ ve funkci ministra financí. Kalousek k tomu poznamenal, že tohoto člověka znal rozhodně déle a lépe než Fischer. „Vzpomínám si, jak mi tento můj kamarád, který je zesnulý, mnohokrát plakal na rameni, jak se bohužel nedají prosadit zásadní opatření, protože jeho šéf je zbabělec,“ zavzpomínal ve zřetelné narážce na Jana Fischera, který byl ve své vládě nadřízeným zemřelého ministra financí Eduarda Janoty. 

Jste nezodpovědní, hřímal Kalousek

Podle něj by dvou až třítýdenní rozpočtové provizorium neznamenalo žádné riziko pro fungování státu, samospráv a ani pro důvěru kapitálových trhů.

Kalousek také několikrát za sněmovním pultíkem zahřímal, že rozpočet ministrovi financí v demisi Janu Fischerovi přepsali, a to právě kvůli ambicím ministra vnitra Martina Peciny, který chce peníze na navýšení počtu policistů. Obvinil také Fischera z toho, že na nátlak ostatních členů vlády zvýšil odhad růstu HDP z 0,8 na 1,3 procenta, aby na tyto výdaje získal peníze.

„To ale není rozumný rozpočet, neboť v rámci fakultativních výdajů došlo k navýšení položek podle ambicí nejvýznačnějších kandidátů SPOZ,“ řekl Kalousek a naznačoval, že Rusnokova vláda přidala ještě další miliardy možná ve prospěch skupiny Agrofert. Navíc, když se prý rozpočet projednával na vládě, tak odtamtud ministr financí Jan Fischer odcházel jako spráskaný pes.

„Já jsem z vlády neodcházel jak spráskaný pes,“ reagoval na to později za sněmovním pultíkem Fischer.

Kalousek kromě toho zdůraznil, že návrh je za hranicí ústavnosti. Ústavní stížnost ale TOP 09 podle něj nechystá.

Oni říkají, že chtějí šetřit, přitom ale nešetří!

Exministr financí ve svých mnoha vystoupeních nadto několikrát zmínil, že schodek je vysoký a tato vláda tak dává najevo, že nechce šetřit, přitom říká, že chce. Navíc podle Kalouska se tato materie odbyde pouze během 14 dní.

„Tím zároveň podepisujete bianko šek, a když jej podepíšeme, tak ani ještě nevíme jaké vládě. Navíc tím dáváme najevo, že to chceme mít vše z krku a mít v klidu i Vánoce,“ poznamenal k tomu Kalousek s tím, že si je ale vědom toho, že sněmovna chce odvrátit rozpočtové provizorium.

„Poslanecký klub TOP 09 to ale nepodpoří, a to proto, že bychom zároveň řekli, že my v Poslanecké sněmovně na svůj úkol kašleme,“ řekl ještě Kalousek před hlasováním a zdůraznil, že nyní není sněmovna v nějaké legislativní tísni a když rozpočet sněmovna neschválí do 20. ledna, tak se vlastně také nic nestane.

„Ano, zvýšili jsme výdaje na stavy policistů, ale také na provozní výdaje Ministerstva práce a sociálních věcí, a to kvůli devastaci úřadů práce, neboť ony se pod tíhou nefungujících registrů nestarají o aktivní politiku," reagoval pak velmi hlasitě na Kalouska předseda vlády v demisi Jiří Rusnok. Na obranu vlády řekl, že to, co je líčeno jako utrácení, je pouze obnovování normálního stavu, neboť odhadovaný růst ekonomiky 1,3 procenta je konzervativní.

Dolejš kritizoval i ČNB

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše chybí vládě k rozpočtu plán na prorůstovou politiku.

„Tento rozpočet je dítě bez rodičů, protože vláda v demisi udělala jen korekci. Ale pokud nejsme spokojeni ani napravo a ani nalevo, máme možnost rozpočet vrátit k přepracování,“ zmínil Dolejš.

Jestliže by se ale vrátil zákon k přepracování, znamenalo by to ztrátu 14 dní, poukazoval nejenom Dolejš.

Kritizoval také Českou národní banku za nedávnou intervenci. „Jak má ale vypadat hospodářská strategie, když v tom není jasno a tady navíc Česká národní banka asi vědomě nekonzultovala a přitlačila v měnové oblasti, aniž by věděla, jak dopadne fiskál,“ řekl také.

Radim Fiala za Úsvit pak poukazoval na to, že politici jeho strany slíbili lidem, že se krást nebude. „Ale jak tímto rozpočtem tomu pomůžeme? Je před námi špatný návrh rozpočtu a můžeme prvním čtením rozpočet zabít... Ale nechceme hrát opoziční divadlo, že čím hůř, tím líp... Usnadníme tak postup ve druhém čtení,“ uvedl Fiala.

Slova se ujal také několikrát ministr financí Jan Fischer a kromě základních informací parametrů rozpočtu připomněl, že by každé vládě přál, aby mohla realizovat program vlády.

„Pokud se vám tento rozpočet nelíbí, tak se neptejte, co zásadního můžete udělat s tímto rozpočtem, ale co můžete udělat pro to, aby příští rozpočty mohly být lepší,“ dodal Fischer nejen směrem k členům možné nové vládní koalice, ale vlastně i k budoucím opozičním stranám.

V úvodním kole sněmovna schvaluje základní parametry rozpočtu - příjmy, výdaje a výši schodku. Sněmovní výbory se nad rozpočtem sejdou příští týden, aby projednaly jeho jednotlivé kapitoly. Druhé čtení, kdy můžou výbory i jednotliví poslanci vznášet své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, se má uskutečnit od pondělí 16. prosince.

Rozpočet dnes podpořilo 133 poslanců především stran možné budoucí vládní koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL, přidal se k nim i jeden poslanec hnutí Úsvit, ostatní jeho spolustraníci se zdrželi. Pro rozpočet hlasovali i komunisté. Bývalé vládní strany ODS a TOP 09 hlasovaly proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…