Kalousek zamáznul sněmovní schůzi, která měla řešit návrh od Babiše

08.10.2015 10:01

Poslanci dnes měli pokračovat v projednávání předlohy poslance hnutí ANO Jana Volného o vyšším zdanění hazardu. Schůzi k novele nechala svolat koalice. Jenže do projednávání dnes ráno vstoupil předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a podal návrh na přerušení schůze, a to do doby, než se předsedové poslaneckých klubů dohodnou na nové podobě o návrhu zákona.

 Kalousek zamáznul sněmovní schůzi, která měla řešit návrh od Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pak se probírala novela zákoníku práce. První tři dny nemoci proplácet nebo ne?

Poslanci dnes měli pokračovat v projednávání předlohy poslance hnutí ANO Jana Volného o vyšším zdanění hazardu. Schůzi k novele nechala svolat koalice. V úterý sněmovna debatu o normě ve druhém čtení nedokončila kvůli obstrukci vedené místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Kalousek v ten den řečnil asi tři hodiny, sliboval mnohahodinový projev.

Dnes však sněmovnu překvapil jiným návrhem.

"Jakkoliv nám některé účelové argumenty přisuzují opak, tak my tady opravdu nebojujeme proti zvýšení zdanění hazardu. Nám ten obsah nevadí. Alespoň nám nevadí tolik, abychom kvůli němu blokovali schůzi Sněmovny. Jenom jsme prostě přesvědčeni, že návrhy takovéhoto typu, zejména návrhy na změnu daňových sazeb mají být předloženy řádným návrhem, řádně projednaným, a nemají být schvalovány záplatovaným poslaneckým podvozkem, u nějž do této chvíle stále ještě nevíme, jak dopadne," řekl totiž a poté navrhl přerušení schůze do doby, než se předsedové poslaneckých klubů dohodnou. Poslanci tento návrh odhlasovali. Pro bylo 123 poslanců.

O deset minut později proto začaly pravidelné interpelace na členy vlády, dopolední písemné i odpolední ústní.

Novela předpokládá zvýšení odvodů z hazardu o pět procentních bodů na 25 procent a zdvojnásobení denní sazby za každý automat, která má být 110 korun. ANO s ČSSD podaly pozměňovací návrh, podle kterého by sazby byly 23 a 28 procent podle druhu hazardu.

Miroslavu Kalouskovi vadí, že se Volného novela projednává přednostně před jinými poslaneckými návrhy. Hnutí ANO ale tvrdí, že vyšší zdanění hazardu programově nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…