Nakopat Kalouska do prdele, žertoval Zeman. A my pro vás máme reakce Kalouska a jiných

17.10.2013 14:36

Prezident Miloš Zeman při své nedávné návštěvě středočeského regionu s tamními občany nejenom probíral jejich aktuální problémy, ale také vyprávěl vtipy. Zatímco se lidé smáli, politici zejména z TOP 09 běsní. Anekdota byla totiž namířena vůči jejich místopředsedovi Miroslavu Kalouskovi. „Tohle jsou vtipy nedomrlých adolescentů,“ pronesl na adresu hlavy státu kupříkladu František Laudát. Zareagoval i sám Kalousek. A rozhovořil se o vulgárním výkonu politiky....

 Nakopat Kalouska do prdele, žertoval Zeman. A my pro vás máme reakce Kalouska a jiných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Dělá Miloš Zeman svou práci dobře a k užitku České republiky?

75%
25%
hlasovalo: 12826 lidí

O prezidentu Miloši Zemanovi je známo, že rád vtipkuje a vypráví anekdoty. V rámci třídenní cesty po Středočeském kraji navštívil mimo jiné i své rodné město Kolín a obec Cerhenice. Kromě toho, že pohovořil k občanům o politické a ekonomické situaci také zavtipkoval. Jak jinak, než na adresu bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jenž o Zemanovi rád veřejnosti třeba sděluje, že je gosudárem a zavádí v Česku putinovský režim.

„Tuhle jsem slyšel jednu anekdotu, a zdůrazňuji, že nejsem jejím autorem,“ pronesl napřed Zeman k občanům a zdůraznil, že není autorem anekdoty. A pak spustil:

„Zvoní telefon a jedné dámě hlas v telefonu říká: ´Blahopřeji vám, vyhrála jste druhou cenu v loterii a ta druhá cena je, že stisknete ruku ministrovi financí panu Kalouskovi´. Jenže dáma říká: ´Víte, já bych pana Kalouska nejradši nakopala do prdele!´ A hlas v telefonu na to říká: To nemůžete, to je první cena.“

Nutno doplnit, že video s vyprávěným vtipem přinesl server iDnes.cz a že právě TOP 09 přišla ve volební kampani s nápadem telefonického oslovování voličů, takže si autor vtipu nejspíše představil, jak by hovor mohl také vypadat.

Zatím prezidenti drželi linku společenského chování

„Mně se to nelíbí, zvlášť když to vypráví prezident Miloš Zeman,“ reagovala na Zemanem přednesený vtip exposlankyně z ODS Lenka Kohoutová.

„Vždycky jsem se domnívala, že naši prezidenti mají určitou linku společenského chování a tu zatím všichni prezidenti drželi. Tady se ale jenom potvrzuje to, že jsem udělala správně, když jsem Zemana za prezidenta nevolila a podobné lidi ani volit nikdy nebudu,“ uvedla dále pro ParlamentníListy.cz Kohoutová.

„Každý si volí svůj způsob kampaně. Pokud je kampaň slušná a nikoho nenapadající, tak každý můžeme zvolit své způsoby. No a jestli někdo zvedne telefon a je ochoten se bavit s kýmkoliv, tak je to jeho věc, stejně tak jako když někdo stojí na ulici a s občany diskutuje nebo jim píše. Pokud je forma kampaně slušná, tak je to vždycky o tom, jestli to ta druhá strana přijme. Pro mne zásadní otázkou je, abychom se drželi slušného chování a abychom se nenapadali,“ zmínila k tomu, že TOP 09 má ve své kampani obsažen i nápad telefonického oslovování voličů.

Zeman dělá kampaň pro SPOZ

„Pan prezident ale teď dělá jednoznačně kampaň SPOZu, jinak si nedokáži vysvětlit, že jeho dlouhodobě naplánované cesty se točí okolo voleb do Poslanecké sněmovny. Je to jedna z nejlacinějších volebních kampaní a to nejenom co do ceny, ale i co do společenského chování,“ uzavřela Kohoutová v reakci.

„Nevím,“ pokrčila napřed nad Zemanovým vtipem rameny exposlankyně za ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová.

„Myslím, že smysl pro humor a vtípky jsou životabudičem, který si i v časech blbé nálady musíme nechat. Takže mne to nijak zvlášť nepobuřuje,“ dodala Černochová pro ParlamentníListy.cz.

Bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ale již tak smířlivý není. „Tento vtip je starý,“ poznamenal.

Vtip je starý, jen jméno je jiné

„Já ho znám poněkud s jinou osobou a teď záměrně nebudu bývalého premiéra jmenovat. Mne ale mrzí, a je to poměrně smutným příběhem, pokud prezident České republiky o svých politických protivnících vykládá poměrně vulgární vtipy. Jak jsem ale podotkl, že tento vtip znám v jiné obměně a že se vykládal na jednoho premiéra, tak znám ještě velmi podobný na jednu mladou manželku toho expremiéra. Ovšem na rozdíl od pana prezidenta své politické odpůrce nebudu veřejně urážet, takže jméno neřeknu, neboť si myslím, že podobné věci nepatří k dobré politické kultuře,“ dodal Gazdík pro ParlamentníListy.cz.

„Znáte ten vtip, jak má Zeman sex s Klausem? Já ano, ale připadalo by mi ubohé vytahovat jej do médií,“ uvedla v odpovědi pro ParlamentníListy.cz Helena Langšádlová z TOP 09.

Exposlanec František Laudát (TOP 09) se ovšem rozhovořil více.

Laudát: Tohle říkají jen puberťáci

„Tohle jsou puberťácké vtipy. Potom se nedivme, že v této zemi není žádná úcta k autoritám, že vlastně jsou zpochybňované, nebo zesměšňované, pokud takoví politici typu Zemana a spol. vyprávějí takové vtipy. Ne, že bych si já osobně někdy nepřisadil, ale toto je za hranicí vkusu. Tohle jsou vtipy nedomrlých adolescentů a není to důstojné prezidenta,“ pronesl na adresu hlavy státu Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Hrubě ho odsuzuji, protože tohle mohou říkat jenom puberťáci, co to nemají asi v pořádku v hlavě. Devastuje to navíc i politickou kulturu. Jsou instituce, funkce a společenská postavení, ke kterým se oplzlé vtipy puberťáků nehodí,“ doplnil.

Prý ale neví o tom, že by „topkaři“ v rámci volební kampaně telefonovali lidem.

„Já se toho telefonování občanům neúčastním. Vím ale, že o tom ve straně byla licitace. Jestli to někde někdo dělá, tak to nevím. Naopak vím, že když se to projednávalo - to jsem ještě chodil na předsednictvo a teď jsem jen řadovým členem TOP 09 – tak jsem to hrubě nedoporučoval, i když se to dělá třeba ve Spojených státech. Ale co funguje jinde, tak nefunguje u nás a naopak. Každá země má nějaká specifika a já jsem tuto formu kampaně hodně nedoporučoval. Vzpomínám si, že s tím kdysi v ODS přišel například i Boris Šťastný, ale vzbudilo to velký odpor. Námitky byly ve smyslu, že jsou lidé obtěžovaní i doma nebo v práci. Nevím, jestli to nyní nějaký kraj aplikuje, ale já toto nedělám a neslyšel jsem, že by si někdo sednul k telefonu a obvolával,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Kalousek: Zeman zvládá obojí!

Pro ParlamentníListy.cz ale zareagoval i sám Miroslav Kalousek.

„Vtip či karikatura mi nikdy nevadily, ať už byly chytré nebo hloupé. Nevadí mi ani vulgární slovo v nich. Mnohem víc mi vadí vulgární výkon politiky, který lze provádět i velmi noblesními a spisovnými slovy. Miloš Zeman je velmi schopný politik, ten zvládá obojí,“ poznamenal Kalousek.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…