„Nosná témata zatloukl úplně. Většinu ostatních zprznil k nepoznání!“ Komunista Skála zveřejnil, jak se k němu choval Bakalův novinář

29.09.2017 22:35

Místopředseda KSČM Josef Skála se rozčílil nad provedením rozhovoru Jana Štětky z Hospodářských novin. Podle něj z více než hodinové promluvy vyšel paskvil. „Nosná témata zatloukl úplně. Většinu ostatních zprznil k nepoznání,“ napsal Skála serveru ParlamentníListy.cz.

„Nosná témata zatloukl úplně. Většinu ostatních zprznil k nepoznání!“ Komunista Skála zveřejnil, jak se k němu choval Bakalův novinář
Foto: archiv
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Skála se pak rozhovořil i o tom, že nedostal rozhovor k autorizaci. „U přímých citací to nakonec slíbil. Nedodržel ani to. Pár vět, vybraných selektivně – a vesměs i zpitvořených – mi sice poslal. Vrátil jsem původní smysl aspoň těm. Štětka se zavázal to zohlednit. Neudělal ani to. A tady se proto dopustil i vyslovené lži,“ rozlítil se Skála a přiložil e-mailovou korespondenci, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici. 

„Má-li mne Štětka za ‚ultrakomunistu‘, jsou to jeho dioptrie. Moji domnělou posedlost ‚návratem k moci‘ si však cucá z palce. Já totiž i s ním – tak jako s novináři, kteří tak moc cenzurovat nemusí – položil důraz na šanci ‚znásobit náš opoziční potenciál‘. A to ne mezi ‚bývalými funkcionáři a důstojníky‘, jak to obrací na hlavu Štětka, ale napříč rozčarovanou veřejností, která hledá cestu změny k lepšímu,“ zmínil následně ve svém prohlášení Skála. Podle svých slov se Štětkou hovořil i o tom, jak nachází společnou řeč i se signatáři Charty 77 i s mnoha lidmi na ulici. 

„Štětka ode mne vyslechl v kategorické poloze, že účast ve vládě, podřizující se vůli USA, NATO a ‚eurokracie‘, je pro komunistickou stranu nepřijatelná. Místo toho si dal práci s trapnými narážkami o mém ‚nadbíhání Andreji Babišovi‘. To, že jednou nastane doba, kdy i my, komunisté, budeme před hlavolamem, zda mnohem větší zlo neblokovat určitou podporou přijatelnější vlády, skutečně zaznělo. Ovšem s jasným dodatkem, že jde o koncepční úvahu, a ne žádné konkrétní ‚osoby a obsazení‘,“ zmínil Skála. 

„U autora, tísněného tak těsnou svěrací kazajkou autocenzury, nepřekvapí, má-li za zakázané ovoce i jinou pravdu – kdo všechno a výměnou za co mi nabízel voňavé životní perspektivy na sklonku 80. let a proč jsem to na rozdíl od jiných odmítl. Uboze vykostil i tu. Žvást, že jsem se měl stěhovat do kanceláře Miloše Jakeše, jsem Štětkovi vyvrátil i písemně. Publikum Hospodářských novin přesto balamutí i jím. Papouškuje i jiné pitomosti, dopisované do mého životopisu hvězdnou pěchotou ‚pravdolásky‘. Vysmál jsem se jim už několikrát. Soudný čtenář na ně neskočí i bez toho,“ poznamenal také místopředseda komunistů. 

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Celý příspěvek Josefa Skály:

Hodinový rozhovor a Štětkův paskvil

Redaktor Štětka z Hospodářských novin u mne strávil víc než hodinu. Ze všeho, o čem byla řeč, pořídil ubohý paskvil. Nosná témata zatloukl úplně. Většinu ostatních zprznil k nepoznání. Dát mi rozhovor k autorizaci odmítl. U přímých citací to nakonec slíbil. Nedodržel ani to. Pár vět, vybraných selektivně - a vesměs i zpitvořených – mi sice poslal. Vrátil jsem původní smysl aspoň těm. Štětka se zavázal to zohlednit. Neudělal ani to. A tady se proto dopustil i vyslovené lži.

Má-li mne Štětka za „ultrakomunistu“, jsou to jeho dioptrie. Moji domnělou posedlost „návratem k moci“ si však cucá z palce. Já totiž i s ním – tak jako s novináři, kteří tak moc cenzurovat nemusí – položil důraz na šanci „znásobit náš opoziční potenciál“. A to ne mezi „bývalými funkcionáři a důstojníky“, jak to obrací na hlavu Štětka, ale napříč rozčarovanou veřejností, která hledá cestu změny k lepšímu. Řeč byla i o tom, jak nacházím společnou řeč i s nejosvícenějšími signatáři Charty 77 – nebo kdo všechno a s čím se právě na mne obrací například v Parlamentních listech (kde je to snadno k dohledání). I o desítkách lidí, kteří mne chytají za rukáv na ulici – a vyjadřují sympatie leckdy i s dodatkem, že „komunisty jinak moc nikdy nemuseli“. Pro HN je však tabu i to.  

Štětka ode mne vyslechl v kategorické poloze, že účast ve vládě, podřizující se vůli USA, NATO a „eurokracie“ je pro komunistickou stranu nepřijatelná. Místo toho si dal práci s trapnými narážkami o mém „nadbíhání Andreji Babišovi“. To, že jednou nastane doba, kdy i my, komunisté, budeme před hlavolamem, zda mnohem větší zlo neblokovat určitou podporou přijatelnější vlády, skutečně zaznělo. Ovšem s jasným dodatkem, že jde o koncepční úvahu, a ne žádné konkrétní „osoby a obsazení“. 

U autora, tísněného tak těsnou svěrací kazajkou autocenzury, nepřekvapí, má-li za zakázané ovoce i jinou pravdu - kdo všechno a výměnou za co mi nabízel voňavé životní perspektivy na sklonku 80. let a proč jsem to na rozdíl od jiných odmítl. Uboze vykostil i tu. Žvást, že jsem se měl stěhovat do kanceláře Miloše Jakeše, jsem Štětkovi vyvrátil i písemně. Publikum Hospodářských novin přesto balamutí i jím. Papouškuje i jiné pitomosti, dopisované do mého životopisu hvězdnou pěchotou „pravdolásky“. Vysmál jsem se jim už několikrát. Soudný čtenář na ně neskočí i bez toho.  

To, že z mých myšlenek nepadá prach starých brožurek – a z mého jazyka tuny naftalínu – si Štětka tak trochu přiznat troufl. Snad ho nečeká vyhazov už za to. Je-li podmínkou toho, jak nepřijít o gáži Hospodářských novin, tak vyjukané poklonkování mytologii, která má právě navrch, jsou ti, kdo si ten masochismus dopřávají, hodni upřímného politování. 

Stojí-li „manufacturing consent“ na tak chatrně muřích bězích, je to skvělé znamení. Lidi, myslící vlastní hlavou, už nezviklá. Partě, k níž patřím, dobije baterky. K práci, co švindl dnešních „elit“ nakonec přečíslí.           

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…