"Odstřelit" hejtmana Rozbořila? Tady jsou slova zevnitř ČSSD

16.10.2015 12:27

ANKETA Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) byl v souvislosti s úterní policejní razií obviněn. Stíhán by měl být na svobodě. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že očekává, že pokud se potvrdí obvinění z korupce Rozbořila, pak by měl rezignovat na veřejné i stranické funkce. Ostatní politici ČSSD oslovení ParlamentnímiListy.cz jsou ale zatím k takovému závěru zdrženlivější. Sám Rozbořil ve čtvrtek novinářům řekl, že rezignovat nehodlá a rozhodnutí nechá až na politickém grémiu ČSSD.

"Odstřelit" hejtmana Rozbořila? Tady jsou slova zevnitř ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

„V olomoucké korupční kauze byli obviněni čtyři lidé, u tří z nich je podán návrh na vazbu,“ řekl ve čtvrtek mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Má jít o náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece, šéfa tamního odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, obviněn je také vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langera Ivan Kyselý a olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD.

Dva lidé jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Hejtman Rozbořil je obviněn z podplácení; podle jeho obhájce Petra Konečného s obviněním nesouhlasí a podal si proti němu stížnost. Jako jediný je také stíhán na svobodě.

Jak již dříve upozornil server Neovlivní.cz, Rozbořil se měl pokusit podplatit policistu, aby zabránil vyšetřování údajného dotačního podvodu. Rozbořil totiž stojí v čele správního orgánu Regionálního operačního programu Střední Morava, přes který proudí do Olomouckého kraje miliardové dotace.

Státní zástupce Ivo Ištvan ale k tomu odmítl informace ČT potvrdit. Podle Neovlivní.cz Rozbořil s náměstkem krajského policejního ředitele Karlem Kadlecem řešil například podezření Ministerstva financí na dotační podvod při výstavbě jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích. Podle informací Neovlivní.cz, které vycházejí z policejních odposlechů, Rozbořil nabízel Kadlecovi úplatek výměnou za to, že bude odloženo vyšetřování okolností kolem dotací pro tento projekt. Kadlec údajně na nabídku kývl.

Právě ale obvinění hejtmana Jiřího Rozbořila vedou české deníky k přesvědčení, že hejtman je zralý na odstřel. K takovým závěrům vedou novináře i vyjádření vrcholných představitelů sociální demokracie, kteří neskrývají nad děním v Hané rozčilení.

Třeba Mf Dnes připomíná vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), jenž se nechal slyšet, že pokud policie Rozbořila obviní, nedovede si představit, že by zůstal na hejtmanském postu. „Je potřeba dát policii čas. A zajisté platí i padni komu padni,“ upřesnil pak Chovanec Právu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává, že pokud se potvrdí obvinění z korupce, olomoucký hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil rezignuje na veřejné a stranické funkce.

To podle všeho Rozbořil prozatím udělat nechce. Na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci totiž řekl, že rezignovat na funkci hejtmana momentálně nehodlá. Kvůli kauze se napřed chce sejít s předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou a rozhodnutí nechá na politickém grémiu ČSSD.

„Cítím se nevinen a žádný úplatek jsem nenabízel,“ sdělil Rozbořil pro novináře. „Byl jsem jen ve špatný čas na špatném místě,“ řekl také. K případu prý nic bližšího uvést nemůže, a sice proto, že jej o to žádala policie. 

Do případu se míchá i Babiš

ParlamentníListy.cz se ale i přesto otázaly některých politiků ČSSD, co na kauzu říkají a zda by podle nich měl Rozbořil z funkce hejtmana odejít. Také nás zajímalo, jak se sociální demokraté dívají na aktivity ministra financí Andreje Babiše, který tvrdí, že v této kauze zřejmě úplně selhala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle něj měla rozhodně GIBS v tomto případu zasahovat, neboť byli zadrženi vysoce postavení policisté a je neobvyklé, aby nějaký jiný policejní útvar odhaloval korupční jednání policie. Kromě toho je dle Babiše zapotřebí svolat Bezpečnostní radu státu, protože je potřeba vědět, co se tady děje.

„Pokud se potvrdí informace o jeho obvinění, předpokládám, že odstoupí z veřejných a stranických funkcí,“ uvedl k dotazům ParlamentníchListů.cz předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová ParlamentnímListům.cz napsala, že jelikož je momentálně v zahraničí, touto informací o obvinění nedisponuje, a tak nemůže ani uvedené záležitosti jakkoliv komentovat.

„Nemám náhled do tohoto případu a neumím posoudit, jak dalece role pana hejtmana Rozbořila je významná, nebo okrajová, jak dalece se cítí vinen, nebo nevinen. Když k rezignaci bude vyzván, tak bude záležet na něm, jak se k tomu postaví. Ovšem pokud se on sám cítí být silný v kramflecích a nepřipouští si žádnou vinu, tak to je jen jeho rozhodnutí,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra a senátor František Bublan (za ČSSD). Na poznámky ministra Babiše, že celou kauzu měla řešit GIBS se pousmál.

„Tady je podstatné to, jak se celá kauza začala rozplétat. Jestliže to začal dělat ÚOOZ a byla tam nějaká podezření z ovlivňování, z nějakého spojení policie s veřejnou správou, s podnikateli, podezření třeba na korupci a podobně – a dokonce v tom mohl být zapleten i někdo z GIBS – tak samozřejmě v tom případě je lepší, když to dělá policejní útvar. Samozřejmě ale, že když by to byla jen čistě trestná činnost policistů jako meritum oné věci, tak pak to patří GIBS. Ovšem pokud je ten případ rozsáhlejší, tak pak jde o něco jiného. Avšak v případech, kdy to může být sporné a jsou do toho zapleteny obě strany, tak pak to rozhoduje státní zástupce,“ vysvětlil Bublan. Aby se ale kvůli případu svolávala Bezpečnostní rada státu, tak k tomu důvod nevidí. „Kdyby to zasahovalo do ještě vyšších pater, tak pak ano, ale nyní k tomu nutnost nevidím,“ dodal exministr.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Poslanec ČSSD Antonín Seďa řekl: „Pravdou je, že mám pouze informace z veřejných médií, takže přesně nevím, proč a kdo tuto policejní akci spustil. Nicméně pokud se řešilo porušení zákonů ze strany přílušníků Policie ČR, pak tohle měla řešit GIBS. A pokud se týká obvinění pana hejtmana, pak platí, že obvinění není odsouzení. A proto v současné době radit panu hejtmanovi nebudu, protože je to jeho rozhodnutí.“

„Souhlasím téměř poprvé s Karlem Schwarzenbergem, že nejlepší hejtman byl Žižka. Policejní případy nekomentuji,“ pronesl k tomu poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Poslanec a někdejší šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš si myslí, že je složité nastalou situaci komentovat, protože samozřejmě ani on nemá k případu dostatek informací. „Proto je předčasné dělat unáhlené soudy, a to jak k údajnému obvinění olomouckého hejtmana, tak k postupu policie. Co se týká pana Babiše, tak ten se samozřejmě snaží na tomto případu politicky parazitovat a zároveň odvádět pozornost od vlastních problémů a kauz. Korupční aféra okolo dceřinné společnosti Agrofertu a České pošty je jen špičkou ledovce. Takže rozumím tomu, že majitel Agrofertu a politického hnutí ANO chce situaci okolo policejního zásahu v Olomouci využít ve svůj prospěch a k útokům proti politické konkurenci. To je jediné, co v politice umí. Takže nic překvapivého,“ sdělil Dolejš.

Zatím ke kauze nevíme nic...

Bývalá ministryně spravedlnosti, bývalá nejvyšší státní zástupkyně a nyní poslankyně Marie Benešová (za ČSSD) uvedla: „Zatím víme krátce, že došlo k obvinění pana hejtmana, a máme jen málo konkrétních informací. Situace by měla být předmětem řešení ze strany vedení ČSSD. To mně nepřísluší. Nejsem toho času ani její členkou.“

„Vyšetřování Jiřího Rozbořila je plně v kompetenci Policie ČR. Sociální demokracie nemá ke kauze žádné podrobnější informace. Žijeme v právním státě, platí presumpce neviny a o případném provinění Jiřího Rozbořila musí rozhodnout policie, státní zastupitelství a eventuálně soud,“ napsal redakci formou SMS zprávy místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Třiapadesátiletý Rozbořil je hejtmanem Olomouckého kraje od roku 2012. Předtím byl provozním náměstkem ředitele Fakultní nemocnice Olomouc. V minulosti byl členem olomouckého zastupitelstva. Je místopředsedou ČSSD v Olomouckém kraji.

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…