„Právě se vracím z hrobu!“ Podívejte se, co aktivisté provedli s hrobkou Gottwalda, Gusty Fučíkové a dalších

25.02.2014 17:11

REPORTÁŽ Pražští komunisté se každoročně ve výroční den Vítězného února scházejí u hrobu „prvního dělnického prezidenta“ Klementa Gottwalda. Letošní setkání však bylo úplně jiné. Nejen, že chyběla hlavní aktérka minulých setkání, poslankyně Marta Semelová, ale počet odpůrců násobně převážil zúčastněné komunisty.

„Právě se vracím z hrobu!“ Podívejte se, co aktivisté provedli s hrobkou Gottwalda, Gusty Fučíkové a dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: U hrobu Klementa Gottwalda a dalších funkcionářů bývalé KSČ se sešli sympatizanti i odpůrci. Odpůrců bylo tentokráte více

Loňského pietního aktu komunistů u Gottwaldova hrobu se zúčastnily desítky lidí, došlo k ostrým hádkám i drobným potyčkám, které musela řešit policie. Nic takového se letos nekonalo.

Žádný pietní akt jako v minulých letech se v podstatě nekonal. Ještě pár minut před patnáctou hodinou u hrobu, kde je vedle jiných pohřben Klement Gottwald s manželkou Martou, Gustou Fučíkovou a dalšími komunistickými osobnostmi, nebyla ani noha. Po chvíli se dostavili zhruba čtyři protikomunističtí aktivisté s transparenty a mlčky postávali před hrobem.

Marta Semelová chyběla

Teprve po několika dalších minutách spořádaně přišlo asi sedm komunistů s kyticí, kterou položili na hrobku a otočili se k odchodu. Žádné projevy, žádný zpěv internacionály, jak bývalo zvykem. Oba malé tábory si pouze vyměnily několik jízlivých slov.

Nepřišla ani pražská komunistická poslankyně Marta Semelová, kterou za tyto její aktivity v minulosti někteří spolustraníci kritizovali. Semelová totiž v minulých letech čelila trestním oznámením za obsah projevů, které u hrobu pronesla. Chválila v nich totiž komunistický režim a loni například řekla, že události v únoru 1948 otevřely cestu k naději lidstva.

Díky Gottwaldovi prý měli lidé 40 let práci

„Máte zmatek v hlavě, díky Klementu Gottwaldovi tady lidi měli čtyřicet let práci!“ reagoval postarší pán na poznámky odpůrců o vrazích a zločinném režimu.

„A co ti lidé v uranových dolech, co ti popravení? To vám nic neříká?“ nedali se odbít antikomunisté. I na to ale byla odpověď: „Když někdo dělal lumpárny proti státu, musel s trestem počítat. Nevíte, o čem mluvíte, sem chodí lidi každý den a nosí sem kytky!“ dodal starší příznivec „prvního dělnického prezidenta“ a vydal se k odchodu.

„Hele, nevyndáme ho?“

Tím ale celá akce neskončila. S pěti až sedmi komunisty se u hrobky minula možná až dvacítka antikomunistů s velkými transparenty, ostrými protikomunistickými hesly i oblečením.

„Právě jsem se vrátil z hrobu!“ parafrázoval ironicky výkřikem jeden z nich při příchodu k hrobu známý Gottwaldův výrok „právě jsem se vrátil z Hradu“. Odpůrci komunismu i současné Komunistické strany Čech a Moravy však byli zjevně zklamáni, že neměli možnost si s obdivovateli prezidenta Gottwalda „podiskutovat“.

Své přítomnosti využili alespoň ke společné fotce u hrobu Klementa Gottwalda, který „vyzdobili“ svými transparenty. Když jeden z aktivistů začal zarovnávat hrobku cedulemi s antikomunistickými hesly, hlasitě se začala hýbat hlavní náhrobní deska. „Hele, nevyndáme ho?“ vtipkoval při tom drsně.

S lidmi pro lidi vyvraždíme hrdiny

Asi dvacítka protikomunistických aktivistů se společně vyfotila u hrobu, který byl od shora dolů zarovnán nápisy typu „Gottwald byl zločinec“, „S lidmi pro lidi vyvraždíme hrdiny“, „Komunistická strana je zločinecká organizace“, „Komunisté vraždili“, „Volíš KSČM? Volíš vrahy!“ nebo transparentem s hákovým křížem a rudou hvězdou, mezi nimiž bylo dané rovnítko.

Nepřítomnost komunistů a absenci standardního průběhu akce jako v minulých letech si aktivisté vysvětlovali po svém. „Určitě se nás lekli, že je nás víc,“ řekl jeden z nich. Někteří z antikomunistů si na Gottwaldově hrobě s očividnou chutí téměř zatančili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…