Sněmovna v plné kráse: Děláte ze sebe blbce. Policie, odšpuntuj si uši. Došlo i na svlékání před řečnickým pultem

25.07.2014 13:17

Zatímco dopoledne předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček jako řídící schůze poslancům neumožnil, aby se vyjádřili k zachování zelené nafty pro zemědělce a i k návrhu na snížení spotřební daně z pohonných hmot, kvůli čemuž se dnes novela v komoře znovu přetřásala, půl hodiny před polednem Hamáček obrátil. Novelu tak poslanci začali opětovně převracet na ruby. Nakonec zachování zelené nafty pro zemědělce poslanci opětovně odsouhlasili, ale návrh poslance Milana Urbana (ČSSD) na snížení spotřební daně z benzinu a nafty zamítli. Ve vzduchu ovšem visí ústavní stížnost od opozice...

 Sněmovna v plné kráse: Děláte ze sebe blbce. Policie, odšpuntuj si uši. Došlo i na svlékání před řečnickým pultem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Sněmovna od rána opětovně rozhodovala o zachování zelené nafty, k níž původně poslanci ve středu schválili i kontroverzní snížení spotřební daně z pohonných hmot, což byl pozměňovací návrh Milana Urbana (ČSSD). Urbanův požadavek přitom podpořila nejen opozice, ale i část sociálních demokratů. Jenže se k tomu okamžitě ozval ministr financí Andrej Babiš (ANO) s poznámkou, že by to znamenalo výpadek státních příjmů o 14 miliard korun.

„Něco vymyslíme a budeme to řešit,” zmínil ve středu v kuloárech komory Andrej Babiš okamžitě po hlasování.

Hodinu poté se ale k tomu překvapivě přihlásil s námitkou na své hlasování Ladislav Šincl z ČSSD. Jenže problém se zjevil v tom, že Šincl nepodal námitku těsně po hlasování k normě, ale až po pauze, kterou si vzal po tomto hlasování na poradu klub ČSSD.

Protože poslanci námitku Šincla přijali, tak se o návrhu na snížení spotřební daně z pohonných hmot má hlasovat znovu. Proti tomu ale protestuje opozice - ODS i Úsvit teď hrozí ústavní stížností, pokud sněmovna bude opětovně hlasovat.

Po různobarevných debatách dopoledne ale předsedající schůze Jan Hamáček jednání poslanců po více jak hodině přerušil, a to proto, aby se údajně poradil s vedením dolní komory, jak v nastalém patu pokračovat.

„Takže já přerušuji jednání do 11.30. Pokračovat tedy budeme v 11.30," řekl k tomu Hamáček.

„Umožním vystoupení poslanců, kteří o to požádali,“ pronesl ovšem převapivě do sněmovního mikrofonu v půl dvanácté Hamáček.

Připomeňme, že v jednací síni měli do té doby možnost se k patu vyjádřit pouze členové vlády a šéfové stran a poslaneckých klubů, tedy lidé s přednostním právem, na což topkaři a poslanci z ODS reagovali slovy, že Hamáček debatu k bodu otevřel již ve středu, ale teď ji neumožnil.

Laudát: Sociální demokracie ze sebe udělá blbce...

V dopoledních proslovech se třeba místopředseda klubu TOP 09/STAN František Laudát podivil nad tím, zda někdo vůbec ví, o čem že to dnes sněmovna jedná. „Kdo z vás bude vědět, o čem se tam jedná? Když ani není jasné, ke kterému základu byly načítány pozměňovací návrhy. A nechce se mi věřit, že předseda strany tímto způsobem, přes média, uráží vlastní poslance, a oni k tomu mlčí. Naprosto neuvěřitelná věc," řekl.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Ve středu jsme končili tím, že pan předseda sněmovny Hamáček otevřel debatu. Připustil, nebo potvrdil, že ji vlastně otevřel de facto i pan ministr financí Babiš. Debata začala, a dneska ráno přijde a řekne, že všichni víme, kde jsme. Prostorově si dokážu představit a vím, kde jsem. Co se týká procedury projednávání zákona, tak to se přiznám, že jsem úplně někde jinde než pan předseda Hamáček. I pokud by se řídil tím, že znova byla otevřena debata, proběhne debata v plné šíři, to znamená bude umožněno všem poslancům k tomu vystoupit. Potom si zřejmě již zmasírovaná část sociální demokracie ze sebe udělá blbce a prohlasujete si zelenou naftu bez pozměňovacího návrhu pana poslance Urbana. A i tak je to na ústavní žalobu," uvedl také a dodal: "...já předpokládám, že i poslanci sociální demokracie sem budou chodit, těch 16, jeden po druhém, a budou tady přednášet sebemrskačskou kritiku tak, jak tomu je v Číně, jak pochybili, jací jsou to idioti, že nevěděli, o čem hlasují."

Poděkovali za to, že mohou mluvit

Jako první se po přerušení jednání do debaty přihlásila Jana Černochová z ODS. „Pojďme si říci něco k zelené naftě,“ řekla napřed Černochová a shrnula, odkdy a proč se vlastně tzv. zelená nafta mezi zemědělci používá.

Petr Bendl z ODS poté také ve své řeči poděkoval, že se může k normě vyjádřit. Politoval poslance Šincla, který si zřejmě vytáhnul v klubu ČSSD „černého Petra", aby celou normu shodil ze stolu.

Bohuslav Svoboda z ODS se za sněmovním mikrofonem podivoval především nad tím, jak se „dělá“ to, že se po nějaké době přihlásí poslanec, aby své hlasování k něčemu zpochybnil.

„Tady zkrátka vzniká nějaká většina, která chce něco rozhodnout, ale já bych rád informoval o tom, jak by měla vypadat ústavní stížnost. Musí být totiž napsána šalamounsky, aby nebylo jasné, jaké daně stát vybírá, ale aby bylo jasné, jaký byl proces kolem přijímání onoho zákona,“ poučil poslance bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Pokud k ústavní stížnosti dojde, pak si Blažek myslí, že by se měl požadovat po Ústavním soudu výslech všech členů klubu ČSSD, včetně na klubu přítomných ministrů a premiéra. "Protože jenom tak může Ústavní soud posoudit, zda tento zákon vznikal podle pravidel či nikoliv," dodal.

Mají se řídít svědomím...

Martin Plíšek z TOP 09 připomněl, že 17 poslanců z ČSSD se má řídit svým svědomím a ne pokyny klubu.

Michal Kučera (TOP 09) zdůraznil, že hlasováním o Šinclově poznámce nabourali demokratický systém v PS. „Nyní tak můžete zpochybnit v budoucnu všechna hlasování,“ připomněl.

Topkař Daniel Korte řekl, že debata o tom, jestli zavést nebo nezavést zelenou naftu je rozhodnutí, zda preferovat jistou skupinu podnikatelů na úkor všech ostatních. „Neboť jde o to přihřát zelenou naftičku Agrofertu, jehož majitelem je ministr financí a vulgo Bureš,“ pronesl.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Ministr financí je podle něj v kolosálním střetu zájmů, který nemá obdoby. „A nyní se to ukazuje v celé nahotě. Dle mého mínění se jedná o naprosté zneužití ústavního činitele, který se snaží získat prospěch. Proto budím státního zástupce Ištvana a vyzývám orgány činné v trestním řízení, aby se také vzbudily. Já vyzývám ministra vnitra, že pokud má policie zašpuntované uši, aby si je odšpuntovala,“ zahřměl Korte.

Podle něj má také vzbudit ministryně spravedlnosti Válková státní zastupitelství. "Pan Babiš chce řídit stát jako firmu, ale zapomněl vám říci, že to znamená, řídit svůj stát jako firmu," zironizoval nakonec Korte známé sousloví ministra financí.

Svlékal si sako a vypadalo to na pokračování

Poslanec František Vácha z TOP 09 do sněmovního mikrofonu uvedl, že na protest se dál odmítá účastnit opakovaného hlasování. Jenže při svém proslovu si Vácha začal za sněmovním pultíkem svlékat sako a pak také kravatu, na což předsedající schůze Petr Gazdík reagoval slovy: „Já bych, pane poslanče, radši už nepokračoval.“

Sněmovna nakonec zamítla návrh poslance ČSSD Milana Urbana na snížení spotřební daně z benzinu a nafty, což ve středu poslanci naopak schválili. Zachování zelené nafty pro zemědělce poslanci ale odsouhlasili, a to 109 hlasy. Poslanci z TOP 09/STAN, ODS a z Úsvitu ale před hlasováním odešli ze sálu.

Ve sněmovně ovšem poté nastal zmatek s tím, že kluby, které se hlasování o naftě neúčastnily, nestihly všechny přijít do sálu na hlasování o návrhu předsedy klubu ČSSD Romana Sklenáka o tom, že poslanci mohou o zákonech ve třetím čtení hlasovat kromě středy a pátku i v úterý a ve čtvrtek.

Zmatečné hlasování a pak padla...

Dokonce na to Marek Černoch (Úsvit) pronesl, že nemohl o Sklenákově návrhu hlasovat, neboť mu nefungovalo hlasovací zařízení. Na to ale vystoupil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura a začal vyprávět o seriálu Jistě, pane ministře. „Nevím, zda ho všichni znají, tak vás s ním seznámím,“ rozhovořil se Stanjura a bleskové odsouhlasení návrhu ČSSD označil za nečestné a nefér jednání.

Nakonec ale Hamáček prohlásil, že předchozí hlasování bylo zmatečné. Následně lidovci požádali o přestávku na jednání klubu, a tak nakonec bylo páteční jednání ukončeno. Poslanci podle Hamáčka budou prý pokračovat ve schůzi až ve středu 30. července.

Dnes měli poslanci také schvalovat zvýšení daně z cigaret a výjimky pro některé nekvalifikované učitele, aby nemuseli v lednu ve školství skončit. Také zmiňovaný služební zákon měli na svých stolech, ale k tomu již dopředu avizovala opozice, že bude uplatňovat obstrukce.

Pokud novelu schválí i Senát a podepíše prezident, budou moci zemědělci získávat vratku spotřební daně dostávat i nadále. Jen letos by takto mohli získat zpět až 1,3 miliardy korun. Má to údajně podpořit jejich konkurenceschopnost. Pravicové opozici se zelená nafta nezamlouvá a poukazuje na to, že jde o možnost k daňovým únikům. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím ale nesouhlasí. Podle něj zemědělci spotřebují mnohem víc nafty, než na kolik můžou o vratku žádat.

Zelená nafta skončila ke konci loňského roku, obnovena má být se zpětnou platností i pro letošní rok. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a tento návrh na jaře předložila poslancům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…