Úder Kalouskovi od Andreje Babiše. S připomínkou minulosti

15.10.2014 14:55

ROZHOVOR Poslanec hnutí ANO prof. Jiří Zlatuška v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odráží útoky místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vůči Andreji Babišovi a hnutí ANO. Zlatuška také zhodnotil výsledky komunálních voleb a připojil vzkaz exprezidentu Václavu Klausovi, který prohlásil, že ve volbách zvítězili oligarchové.

 Úder Kalouskovi od Andreje Babiše. S připomínkou minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

Miroslav Kalousek prohlásil v souvislosti s povolebním vyjednáváním v Praze, že ANO je stranou vůdcovského typu a loupežnického charakteru, proti níž je potřeba se spojit. Co tomu říkáte?

Miroslav Kalousek je místopředsedou strany, kterou si založil jako projekt pro svou politickou záchranu po pokusu vládnout na celostátní úrovni s podporou komunistů. Když teď vykládá o vůdcovství, je to zejména s jeho postavením v TOP 09 nebo způsobem vystupování v Poslanecké sněmovně zvlášť úsměvné. Věřím mu ale, že by se spojil s kýmkoli, komu zrovna on nevadí. A že to mají být třeba i lidovci, které se rozbitím strany snažil dostat z politiky pryč? U tirád o loupežnictví bych doporučoval vzpomenout si druhého skrutinia, kterým se poprvé dostal do Poslanecké sněmovny místo Jana Sokola. Řada lidí to tehdy brala jako záchranu Kalouska coby náměstka na obraně před možnými dozvuky kauz typu nákupu zabíjejících padáků. Řekl bych, že od té doby se s ním pojí už rovnou pověst náčelníka loupežníků - podívejme, co zbylo na MPSV po jeho náměstkovi, nebo odpor k omezení hazardu.

Když Kalousek vysvětloval, proč se v Olomouci sestavila koalice ČSSD, TOP 09, lidovců a ODS, v reakci na slova Babiše, že se v městě za minulého vedení kradlo, naznačil, že se Babiš dostal ke svému majetku krádežemi. Jak se stavíte k tomuto výroku? A jste přesvědčen o legálnosti nabytí značného majetku, kterým předseda ANO disponuje?

O legálnosti majetku Andreje Babiše žádné pochybnosti nemám. Kalousek se ničím nepodloženými náznaky snaží využívat běžnou závist proti schopným a úspěšným, i to, jak bývají dobří a odpovědní podnikatelé směšováni s tuneláři či podnikateli s lidským neštěstím (ke kterým má Kalousek zjevně blíž než k těm dobrým).

Srovnání vytvořených pracovních míst, prosperujících podniků nebo investic do zdravotních zařízení, které stojí za Andrejem Babišem, a na druhé straně prosperita hazardu, předražené zbrojní obchody či neefektivita státních financí, které můžeme spojit s Miroslavem Kalouskem, hovoří samo za sebe dost výmluvně.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

Evropský parlament kritizoval české čerpání peněz z evropských fondů. Europoslanci v této souvislosti poukazují na fakt, že Babišovy firmy čerpaly evropské dotace ve výši 71 milionů korun. Chybí podle nich důkaz, že se ministr financí zřekl svých podnikatelských aktivit a je tudíž v možném střetu zájmů. Co k tomu lze říci?

Andrej Babiš předal management firem, které vlastní jako akcionář. Oddělení vlastníka od řízení je principem vztahu akcionářů a managementu. Podnikatelské aktivity dělá akciová společnost, nikoli vlastník akcií.

Dotace z EU čerpal kdekdo, vzhledem k rozsahu těchto společností celkové velikosti se docela divím, že to bylo tak málo. Soustředil bych se ale na efektivnost využití - jestli je někomu líto, že tyto peníze neskončily někde v offshorech, ve zdech či podlahách rodinných domků jako „uložené úspory", případně v předražených nákupech, z nichž šel profit bůhvíkomu, k tomu mohu těžko co říct.

Ale ptejte se na investice a nakládání s nimi Andreje Babiše přímo. Nejsem zaměstnanec žádné jeho společnosti, ani na nich nemám žádný majetkový nebo jiný podíl. Jsem členem politického hnutí ANO proto, že se identifikuji s politickou vizí, co je třeba v České republice spravit a politicky odpracovat. Z čistě osobního hlediska si myslím, že Andrej Babiš svým angažmá v politice přichází o majetkový prospěch, ke kterému by své firmy vedl, ale zase přináší prospěch občanům České republiky. To mi přijde jako dost dobré!

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

Zpět ke komunálním volbám. Primátor Prahy Tomáš Hudeček a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra po vzájemných sporech nabídli rezignaci na členství ve straně. Vedení TOP 09 ji přijalo. Jak nahlížíte na toto rozhodnutí?

Řečeno s klasikem, „Eto vaše dělo“. („Eto vaše dělo – to je vaše věc,“ prohlásil Leonid Iljič Brežněv 8. prosince 1967 v Praze, kam přijel na pozvání tehdejšího prezidenta ČSSR a prvního tajemníka KSČ Antonína Novotného, který se cítil ohrožený reformním úsilím českých komunistů a sliboval si od Brežněva podporu, což se nestalo. Reformátoři to chápali jako signál, že obrodný proses má zelenou, ale v srpnu 1968 se ukázalo, že byl tento signál falešný, když přišla vojska Varšavské smlouvy - pozn. red.)

Uvážíme-li fakt, že jednou z možných variant, jak zachránit volební výsledek v Praze z pohledu TOP 09, bylo vyšachovat hnutí ANO a složit koalici společně s ČSSD, s podporou ODS a části Trojkoalice, a vzhledem k tomu, že Hudeček, který vadí Trojkoalici a který utvoření této koalice mohl překazit, je teď ze hry venku, do jaké míry je nyní pravděpodobné, že ANO skončí v Praze v opozici? Jaký by to byl signál voličům? A dokážete v tuto chvíli odhadnout, kdo se stane pražským primátorem?

Věštit je těžké. A dvojnásob těžké je to, když jde o budoucnost.

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Jak hodnotíte propad TOP 09 v komunálních volbách? Signalizuje to začátek úpadku této strany?

Pro mne bylo signálem již založení Miroslavem Kalouskem a dalšími z těch, kdo byli horší částí KDU-ČSL. Toto je průběžná fáze.

Nejhorší pád ovšem zažili občanští demokraté, kteří mezi politickými stranami minulé obecní volby vyhráli, ale nyní skončili až čtvrtí. Čím si to vysvětlujete?

Předseda občanských demokratů hovořil naopak o úspěchu. Nevidím, čím si zasloužili cokoli nad tři procenta, taky bych to hodnotil spíš jako fenomenální úspěch.

Pojďme do Brna. Ačkoliv sociální demokracie přišla o jihomoravskou metropoli, dosluhující primátor Roman Onderka chce i nadále ve své funkci pokračovat. Bylo by jeho setrvání v čele Brna pro vás přijatelné?

Nebylo by přijatelné vůbec. A není to jen Roman Onderka jako jednotlivec.

Exprezident Václav Klaus zhodnotil volby tak, že podle něj jsme všichni prohráli a vyhráli oligarchové. Máte pro něj nějaký vzkaz?

Mohl by se vrátit ke svému působení a vysvětlit genezi a konkrétní detaily amnestie. Potíž je v tom, že Václav Klaus by měl pocit vítězství snad tak se Smetkou, Bácsem, Železným, Sinhou, Bobošíkovou či Dobešem, Hájkem a Bátorou, možná i vystoupením z EU a NATO a připojením se k alianci organizované Putinem. Co k tomu dodávat. Kdyby byl elegantnější a také tak pořád nevytahoval bradu (odnaučoval jsem dítě dělat to po něm, měl by si na to opravdu, ale opravdu dávat pozor!), mohl by použít aranžmá z filmové klasiky: „Zhasněte světla, odcházím.“ Ale takhle?!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…