Vytočený Andrej Babiš mluvil o mlácení premiéra lopatou. A toto následovalo

16.05.2014 14:36

„Já dám Sobotkovi lopatou, pokud nepřestane," vzkázal ministr financí Andrej Babiš (ANO) premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) kvůli jeho kritice směřované na kandidáta hnutí ANO do eurovoleb Pavla Teličku. Sobotka totiž na vrub Teličky předtím řekl, že se dokáže včas přisát na nějakého miliardáře. Kočkovanou obou dvou teď krotí jiní sociálnědemokratičtí poslanci. „To je prostě politika! Nedivme se, je před volbami. Strany prostě jen chtějí objasnit voličům, kdo je kdo,“ vysvětluje třeba poslanec Vítězslav Jandák.

 Vytočený Andrej Babiš mluvil o mlácení premiéra lopatou. A toto následovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Že to vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) umí slovně pěkně roztočit, je známo. Svoji slovní ekvilibristiku pak Babiš v poslední době předvádí hlavně ve sněmovních půtkách proti faktickému lídrovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Teď ale Babiš začal rozlévat o trochu silnější kávu. Pustil se totiž do samotného premiéra Bohuslava Sobotky, jehož „oranžová“ strana s hnutím ANO přitom podepsala v lednu koaliční smlouvu. Proto je podivné, že se právě oba lídři do sebe slovně zakusují. Totiž i Sobotka si neodpustil ostřejší výraz.

O co jde? Šéf sdružení nájemníků Byty OKD Roman Macháček je přesvědčen, že by kandidát na eurokomisaře za hnutí ANO Pavel Telička neměl řešit stížnost na veřejnou podporu při prodeji OKD v Evropské komisi. Telička a jeho firma byla podle jeho informací totiž kdysi na výplatní pásce společnosti NWR, které patří i OKD.

„Vždy jsem ho vnímal jako člověka, který pracoval pro pana Bakalu," řekl kromě jiného Macháček deníku Právo. Pavel Telička dle něj bral po léta od NWR milionové částky za poradenskou činnost společnosti BXL Consulting a jako plat nevýkonného člena představenstva NWR.

Informace o tom, že Telička díky práci pro Bakalu získal miliony korun, ovšem vyvolaly reakce politiků. „Telička se neztratí a dokáže se včas přisát na nějakého miliardáře," neodpustil si nejprve ostrou poznámku pro čtvrteční Právo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Babiš: Já mu dám lopatou, pokud nepřestane!

Reakce Babiše přišla vzápětí. „To si Sobotka dovolí říct? Já kdybych měl na triku privatizaci OKD, tak někam zalezu a mlčím. Já mu dám lopatou, pokud nepřestane. Nechápu, proč náš koaliční partner takhle hodnotí pana Teličku, kterého sám v roce 2004 jmenoval eurokomisařem," rozohnil se Babiš.

Babiš ale o den později svá slova prostřednictvím svého mluvčího Marka Zemana odmítl.

„Jedná se o zkreslení a nepochopení ze strany novinářky, která uvedenou formulaci uvedla,“ napsal  Zeman v tiskové zprávě. „Pan ministr Babiš nemá s premiérem Sobotkou žádné konflikty, ani žádné nevyvolává, pouze reaguje,“ dodal.

Jenže server Novinky.cz zveřejnil během pátku zvukový záznam hovoru, ve kterém Babiš o mlácení lopatou hovoří.

 „Já kdybych měl na triku privatizaci OKD, tak někam zalezu a mlčím. Já se chovám slušně, protože mě potom novináři vždycky obviňují, že já vyvolávám nějaké konflikty. Já nevyvolávám žádné. Kolář z Týdne říká, že vždycky někomu dám lopatou. Já mu dám lopatou, pokud nepřestane,“ řekl doslova Babiš Právu.

Ten největší nepřítel je koaliční partner

Politici z ČSSD ale nejsou kupodivu výměnou ostrých slov těch dvou nijak vykolejeni.

„To je prostě politika! Musíme mít na paměti, že vždycky ten největší nepřítel je koaliční partner, to tak bývá a my navíc víme, že máme před sebou volby evropské, obecní a senátní. A samozřejmě strany, které si podaly ruce, chtějí v této politické soutěži získat co nejlepší výsledky. No tak proto k tomu používají co nejlepší způsoby, jak objasnit voličům, kdo je kdo,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák.

Prý Babiše do jisté míry chápe. „On to určitě nemyslel tak, že by chtěl Sobotku `bacit`. Musíme mít také na paměti, že se Babiš stylizuje do nepolitického politika - vzpomínáte si na mne, když já byl ministrem? Tak jsem v podstatě také hovořil `nepolitičtinou`! Tehdy jsem říkal, že ministerstvo povedu jako firmu, všechno tady tedy už bylo... V té době jsem byl dokonce 13 měsíců nejpopulárnější a nejdůvěryhodnější politik, protože jsem mluvil stejným jazykem. Lidé nechtějí už vnímat to, aby k nim někdo mluvil dvacet let jazykem, kterému nerozumí. A když někomu řeknu, obrazně řečeno, že ho vezmu lopatou, tak tím asi myslím pouze to, že s ním nesouhlasím. Takže já bych to nebral jako dobrodružství. Zatím je ta situace taková, že my potřebujeme ANO a hnutí ANO potřebuje nás. Jsou to sňatky z rozumu, které v politice bývají. Je ale otázkou, jak dlouho takový sňatek vydrží,“ poznamenal dále Jandák.

„Pan Telička je samozřejmě profesionál a není politik, a když jej najme strana či firma, tak bude stoprocentně pracovat. A to on umí. Tak nevím, proč bych měl být překvapen z nějakého někdejšího chování pana Teličky. My máme ve volbách do Evropského parlamentu filozofa, což je pan Keller, a uvidíme, jestli národ dá přednost pragmatismu, nebo nějakým myšlenkám a vizím,“ doplnil Jandák.

Přestřelky v koalici jsou typické před volbami

Podobně jako on smýšlí i místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„I já si myslím, že právě proto, že jsou volby, tak se hledá v minulosti každého z kandidátů kdejaká záminka. No a pan Telička si musí uvědomovat, že když chce do vrcholné politiky - a evropské volby vrcholovou politikou jsou - tak že se všechno, co člověk udělal v minulosti, najednou vynoří z hlubin jak bílá velryba, což může mít mnohdy pro kandidáta i dopad velmi negativní,“ sdělil k vzájemnému napadání Sobotky s Babišem pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Pokud jde o přestřelky mezi koaličními partnery, tak to je podle něj také typické právě pro předvolební období. „Jde o to, že se jeden musí vyhranit vůči druhému a někdy se při tom používají i ostřejší a řekněme naturálnější výrazy a vyjádření. Ovšem já bych za tím neviděl nic mimořádného, jen to popisuje situaci, která panuje dnes ve vládní koalici,“ pousmál se Škromach.

Na dotaz, zda tedy mezi Sobotkou a Babišem nezuří prozatím navenek neviditelná válka, ale zavrtěl hlavou.

„Já jsem nebyl u koaličních jednání, takže neznám jejich vztahy a vazby. Ovšem je jasné, že každý z nich bojuje o své místo na slunci. Dokonce si myslím, že oba dva nemyslí jen na ty evropské volby, ale už i na podzimní a dokonce i na další volby, kdy se bude rozhodovat o budoucí vládě. Ono to vypadá, že to je daleko, ale samozřejmě tyto šarvátky k tomu patří. Pokud je to pouze u osobního vyjadřování, tak je to ještě akceptovatelné. V jižnějších zemích se mnohdy dostanou i k ručnímu sdělování názorů, ale to už by v tomto případě překročilo rámec našich zvyklostí,“ odvětil na to místopředseda Senátu.

Na pěstní souboj dojde spíše s Kalouskem

Pokud on může soudit, tak by si prý vsadil na to, že slovní střety mohou vyostřit do nějakého pěstního souboje spíše mezi Andrejem Babišem a šéfem poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslavem Kalouskem.

„Jak já vidím ty vášně mezi Babišem a Mirkem Kalouskem, tak to se opravdu klidně může stát. Mirek Kalousek je starý provokatér, třeba i v minulosti se snažil vyprovokovávat šarvátky s odboráři. Ale to většinou přinese body tomu, kdo je napaden. Já ale myslím, že to oba dva dělají cíleně, věci se tady nedějí náhodně. To v těchto sférách neplatí,“ doplnil Škromach.

„Andrej Babiš je znám svými expresivními výroky a je to věcí pana premiéra, aby si v tomto zjednal nápravu. Já věřím, že to dokáže,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Jeroným Tejc.

Takové výměny názorů a navíc přes média ale Tejc nepovažuje za podstatnou věc.

Co je ve sněmovně, to je důležitější

„Já si myslím, že to není podstatné. Důležité je, aby vláda plnila svůj program a plán zákonů, na nichž se pracuje. Já nechci výroky ani Sobotky, ba ani Babiše, nijak podceňovat a ani přeceňovat, ovšem podle mne je přece jenom o něco podstatnější to, co se děje ve sněmovně. Tam jsem nyní byl tři týdny a mohu na čisté svědomí říci, že cílem ČSSD a koalice je dosáhnout maxima z našich programů – podařilo se nám třeba v tomto týdnu rozšířit pravomoci NKÚ. Myslím si, že tyto věci jsou daleko důležitější nežli to, kdo se o kom a jak vyjadřuje. Já bych řekl, že osobní názory někoho na fungování koalice vliv nemají,“ dodal Tejc.

Jaroslav Foldyna, tedy další sociálně demokratický poslanec, vnímá slovní názory obou politiků jako spíše něco směšného.

„Já mu dám lopatou? Co na tom chce člověk komentovat, když vicepremiér vzkáže premiérovi, že mu dá lopatou? Ukazuje to jen na úroveň politického klimatu v této zemi... Já ale teď jedu zrovna na nějaké jednání o ohroženém Děčínsku, tak to je pro mne důležitější, než jestli chce dát Babiš Sobotkovi lopatou,“ zasmál se Foldyna, jehož ParlamentníListy.cz zastihly po telefonu zrovna v terénu, neboť některým regionům země hrozí velké záplavy v důsledku deštivého počasí a ani Děčínsko není této hrozby ušetřeno.

„Víte, je směšné to, když se tady napřed napadá někdo kvůli penězům. V Americe existují významné a bohaté rodiny, které své bohatství budovaly sto, někdy i dvě stě let, a tady vznikli miliardáři za pár roků. Být těmi superboháči, kteří nám zbohatli jako vyrostlý trávník na jaře, tak si myslím, že by měli všichni mlčet a čekat, až to všechno proběhne a snažit se ty věci z minulosti nevytahovat. Všichni, co tady rychle zbohatli, navíc využili toho, jak se tady v Česku zhaslo. Ti ekonomové byli navíc o krok před právníky, tak teď by měli mlčet... Že někomu dáme lopatou? Každý ví, o čem je řeč, když tady vznikl takový pseudokapitalismus,“ dodal Foldyna.

Štěch: My se ho nebudeme politicky bát!

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) si ale servítky vůči Babišovi nebere žádné.

„Jestli si myslí, že my se ho budeme politicky bát a nebudeme na to reagovat, tak to je na velkém omylu,“ vzkázal přes ParlamentníListy.cz Štěch Babišovi.

„Tato slova možná vypovídají o panu Babišovi vcelku nejvíc. Potrefená husa se vždycky ozve. No a já si myslím, že pan Babiš by se neměl snažit nikoho zastrašovat nebo vyhrožovat něco kolem privatizace. Vždyť on na těch dopadech privatizace vydělal nejvíc. Kdyby nebyl způsob privatizace Václava Klause a to následující, tak by pan Babiš podle mého přesvědčení nemohl mít ani takové enormní majetky,“ poznamenal dále na konto vicepremiéra šéf Senátu.

„Mně už stačilo jenom to, že na posledním koaličním jednání, jemuž jsem byl přítomen, pan Babiš, když jsme na něj tlačili, aby zlepšil výběr daní, zejména tím, že se odstraní některé Kalouskovy výhody pro určité skupiny občanů, tak on na to reagoval slovy: Prodejme menšinové podíly v českých lesích, Budvaru a podobně. Já osobně mám z pana Babiše velmi nedobré pocity, ale vnímám, že jiná koalice udělat nešla. To ale neznamená, že pan Babiš bude jednou vykřikovat o Ministerstvu zdravotnictví, že se tam dějí nekalé věcí, podruhé pak o NWR a dolech na Ostravsku, ale to se dělo i předtím a on dobře ví, jak to je. Jen rozehrává politickou hru. Asi by chtěl mít nejenom ekonomické otěže v rukách, ale i politické,“ rozdurdil se Štěch.

I on ale vnímá, že je před volbami a tak se prý s nějakým tím ostřejším slůvkem v předvolebním boji počítá.

„Tak samozřejmě, že se to vyostřuje. Ovšem on začal prakticky hned po volbách do Poslanecké sněmovny. Ví, že ho lidé berou, lidé moc dobře vědí, že má nahromaděný velký majetek a tak mají asi pocit, že nešel do politiky kvůli penězům. Lidé nadto vnímají i jeho řeči, že v politice přímo nebyl, i když to tak úplně není – politiku vždy ovlivňoval ze zákulisí. Vždyť se podívejte na fotky, kde je spolu s Kocourkem, Langerem a dalšími... On sice úplně o tu politiku nestál, ale dnes se tváří, jako že mimo ni stál úplně. Nebyl v ní sice aktivně jako výkonný člověk, ale určitě přes své peníze politiku ovlivňoval,“ doplnil předseda Senátu Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…