A je rozhodnuto. O Fajádovi a údajném úniku tajných informací poslanci jednají za zavřenými dveřmi

12.02.2016 12:50

Na dnešní poledne byla svolána mimořádná schůze Sněmovny, na níž mají poslanci jednat o údajném úniku informací z Bezpečnostní rady státu. Jde zejména o propuštění pětice Čechů zadržovaných v Libanonu – prý výměnou za Libanonce Alího Fajáda. O Fajádovo vydání žádaly Spojené státy pro podezření z terorismu. Poslanci ale na návrh místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) odhlasovali, že schůze bude neveřejná a všichni v jednací síni si také budou muset vypnout své mobilní telefony.

A je rozhodnuto. O Fajádovi a údajném úniku tajných informací poslanci jednají za zavřenými dveřmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

Pro uzavřené jednání hlasovalo 126 poslanců, jen jeden byl proti. Ještě před hlasováním ale promluvli poslanci s přednostním právem; a například lídr TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil s tím, že nemá vláda debatu o kauze uzavírat, když není jasné, že koaliční poslanci program této mimořádné schůze vůbec schválí. Podle něj je to ale arogance, neboť se prý již předběžně domluvili, že ji opravdu neschválí.

Předseda komunistů Vojtěch Filip svůj návrh na utajené jednání ovšem odůvodnil tím, že i v debatě před schvalováním programu by mohly zaznít informace, jejichž zveřejnění by znamenalo riziko pro občany. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se pak překvapivě postavil na jeho stranu a hlasoval i on pro uzavřené jednání, neboť si prý není jist tím, co řeknou jednotliví členové vlády, kteří neumí držet jazyk za zuby.

Před tím vším ještě předsedající schůze Petr Gazdík (TOP 09/STAN) informoval, jak vlastně schůze v uzavření probíhá. Řekl, že se k dnešní schůzi nepořizuje stenozáznam a poslanci si musí vypnout mobilní telefony.

Poté Gazdík schůzi přerušil na deset minut, aby mohli z jednací síně odejít ti, kteří poslanci nejsou. Poté technici postupně vypnuli kamery, které snímají přenos z jednání.

Kvůli případu čelí tlaku zejména ministr obrany Martin Stropnický (ANO), jenž výměnu pěti Čechů za Alího Fajáda připustil. Opoziční TOP 09, která svolání schůze podnítila spolu s poslanci ODS a Úsvitu, kritizuje taky ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Pelikán totiž rozhodl o tom, že Česko Fajáda do USA nevydá. Navíc unikla i informace o údajné výši výkupného, které Česko zaplatilo za propuštění dvou dívek unesených už dříve v Pákistánu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale dnes po jednání se šéfy dalších koaličních stran uvedl, že ministr obrany Stropnický udělal při komentování případu únosu Čechů v Libanonu chybu, ale ne tak závažnou, aby navrhl jeho odvolání z vlády. Stropnický by se podle něj měl zamyslet nad tím, jestli je schopen se účastnit projednávání utajovaných bodů. Sobotka to řekl dnes po jednání předsedů vládních stran. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale trvá na tom, že Stropnického vyjádření bylo závažnou chybou.

Sobotka novinářům řekl, že Stropnickému nevystavil žlutou ani červenou kartu. „Chyba to byla, ale nemyslím si, že je to chyba, která by byla důvodem pro to, abych navrhoval jeho odvolání z vlády,“ poznamenal Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…