A nevěsty budou bez závoje? Ve Sněmovně to vřelo, když Okamura vytáhl zákaz zahalování

23.01.2020 18:38

Mezi poslanci se ve Sněmovně strhla hádka o návrh zákona o zákazu zahalování, který předložila SPD. Místopředseda Pirátů a Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal upozornil, že „zákon o zákazu zahalování by pravděpodobně zakázal maškarní plesy a zcela určitě v té formulaci, jak je nastaven, by zakázal závoje nevěst“. Informuje server iDNES.cz.

A nevěsty budou bez závoje? Ve Sněmovně to vřelo, když Okamura vytáhl zákaz zahalování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Pikal

Předseda SPD Tomio Okamura ve Sněmovně oznámil, že jim zde leží zákon na zákaz islámského zahalování. „Ale není to jenom islámské, týká se to i zahalování obličeje s náboženským podtextem a je to přesně zákon, který je opsán, je to funkční model, funkční zákon, už platí v Rakousku a v Dánsku. Takže tady nemá smysl řešit, jestli to jde, nebo nejde. Prostě to jde,“ uvedl Okamura.

Zkritizoval dosluhující veřejnou ochránkyni práv Annu Šabatovou, že se zastávala somálské studentky ve sporu s pražskou Střední zdravotnickou školou o to, zda smí ve škole nosit šátek. Připomněl, že Nejvyšší soud vyhověl dovolání studentky. Soud rozhodl, že Česko musí akceptovat a tolerovat náboženský pluralismus a nesmí diskriminovat, či naopak zvýhodňovat některý z náboženských směrů.

Anketa

Sirotky z Řecka nepřijmeme, protože jsou to prý Afghánci ve věku 16 až 18 let. Schvalujete rozhodnutí o NEPŘIJETÍ?

98%
hlasovalo: 21162 lidí
Šabatovou považuje za ochránkyni práv islámu a muslimů. „Jsem rád, že konečně těch šest let uplynulo a že konečně končí. A doufám, že tam bude někdo, kdo bude hájit práva slušných a řádných lidí,“ dodal předseda hnutí SPD. 

„Může mi někdo vysvětlit, jak paní soudkyně přišla k tomu, jestli to je na základě nějakého posudku, nebo paní ombudsmanka, že jde v tomto případě o náboženský symbol, když to nikdo nedodržuje?“ reagoval na soudní verdikt o právu nosit šátek poslanec za ANO Pavel Plzák.

Místopředseda Pirátské strany Pikal mu pak v rozpravě odpověděl: „K tomu zahalování jako náboženskému symbolu bych vybral z křesťanství první list apoštola Pavla Korintským, kde se v kapitole 11 píše, že ženy na sebe mají brát závoj, pokud jsou při modlitbě nebo při hlásání slova proroků.“

„Zákon o zákazu zahalování by pravděpodobně zakázal maškarní plesy a zcela určitě v té formulaci, jak je nastaven, by zakázal závoje nevěst,“ varoval místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…