A teď bude veselo. Schwarzenberg, Doubrava, Laudát, Skála, Gazdík, Ovčáček a další nám napsali o agentech Ruska a jejich potírání

06.06.2016 12:08

ANKETA Polská tajná služba nedávno zatkla šéfa strany Zmiana (Změna) Mateusze Piskorského. Jeho subjekt je označován za proruský a dle podezření ho platily ruské tajné služby. ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků, zda podle nich i u nás existují média, politici a další organizace ve službách Ruska.

A teď bude veselo. Schwarzenberg, Doubrava, Laudát, Skála, Gazdík, Ovčáček a další nám napsali o agentech Ruska a jejich potírání
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dvouhlavá orlice, znak Ruska

V reakci na nedávnou policejní akci v Polsku, kde byl zadržen zpravodajskou službou předseda strany Změna, která vystupuje proti NATO a dle mnohých je proruská, se redakce ParlamentníchListů.cz dotazovala našich politiků na otázky, které z dění v sousední zemi mohou vyvstávat.

V souvislosti s tím se totiž objevila řada spekulací. Do jaké míry např. i v České republice existuje síť placených politiků, médií a jiných organizací ve službách Ruska? Lze na druhou stranu někoho, jehož názory nejsou v linii EU a NATO automaticky považovat za ruského agenta? Do jaké míry je možné nesouhlas s politikou USA, EU a NATO považovat za zradu národních zájmů ČR?

„V zásadě na to může být jakýkoli názor, proti tomu nelze nic namítat. To, že je někdo zastánce, nebo odpůrce spojenectví s Tramtárií, to je na každém. Na druhé straně je známo, že je tu jako i v jiných zemích Evropy trochu více lidí, kteří přímo pracují ve službách Ruské federace a očividně za to dostávají jisté finanční zvýhodnění,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09, poslanec a šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg.

Podle jeho slov nesmíme zapomenout, že jsou to často starší lidé, kteří byli angažovaní před rokem 1989, a přidávají se k nim někteří mladí. „To u nás existuje, o tom nebudiž pohyb. Je na našich službách a policii, aby zjistili, kde jde o pouhý názor a kde už jde o práci pro cizí moc,“ dodal Schwarzenberg.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvádí, že nikdo nepochybuje o tom, že na našem území působí cizí agenti, včetně těch ruských. „Mezinárodní situace ale zneužívají protidemokratické normalizační síly, které se právě pod záminkou boje s ruskou propagandou snaží omezovat naše svobody. Včetně svobody slova. Dochází k ostrakizovaní oponentních názorů, které jsou propagandisticky označovány za proruské,“ konstatuje.

„V demokracii platí, že každý může vyjádřit svůj postoj, včetně nesouhlasu s politikou USA, EU, NATO nebo třeba ČT. Pokud by to možné nebylo, žili bychom v totalitě. A právě volání po zákazech a volání po omezování svobody slova je skutečnou zradou národních zájmů. Ostatně, jestli někdo nejvíce hraje do karet Kremlu, jsou to právě naši normalizační bojovníci s ruskou propagandou. Přichází čas, kdy demokraté proti tomuto novodobému zlu budou muset pozvednout svůj hlas. Nesmíme dopustit opakování druhé republiky, nebo normalizace,“ řekl ParlamentnímListům.cz hradní mluvčí.

I česká média (zejména Neovlivni.cz) podle místopředsedy Sněmovny a šéfa STAN Petra Gazdíka mapovala a mapují ruský vliv. „Není pochyb, že řada internetových serverů je proruských, jejich financování je pochybné, ale obsah jasný. O politicích nezjistila média nic, já o žádném vyloženě ‚agentovi‘ nevím. Názory jsou jedna věc, být agentem, placeným agentem, je přeci věc druhá,“ míní Gazdík.

„Osobně si myslím, že na svobodu názoru má každý právo. Jiná věc je, pokud vyvíjí politickou činnost proti našemu členství v NATO nebo v EU, to pak je – po mém soudu – činnost proti zájmům ČR. Nemusíme souhlasit se vším uvnitř EU a NATO, ale jsme členy a musíme to řešit jako členové zevnitř,“ je přesvědčen místopředseda Poslanecké sněmovny.

Polská pravice dědí podle místopředsedy KSČM Josefa Skály mdlý rozum už po generace. „Haleká kdejaký ‚vlastenecký‘ žvást, pase ji ovšem cizí zájem. Obrátí se to i proti ní. Tak jako zatím pokaždé. O ‚ruských agentech‘, co prý ‚konspirují‘ v politickém žabinci, žvaní i nesvéprávné české panoptikum. Jediný důkaz, že by si disidenty platil i Kreml, však nepodalo dodnes. Evropská komise sice Polsko cvičí na doby. K zatýkání za jiné smýšlení však mlčí jako hrob. Být proti NATO i vrtochům EU je známkou zdravého rozumu, a ne politické korupce. Česká politika se hemží panáky, které řídí jiné ambasády. Někdy prý kvůli tomu nestíhají ani interpelace. Zradou národních zájmů je pravý opak toho, čemu jde po krku mccarthismus, exhumovaný z hrobu politických sebevrahů,“ sdělil redakci Skála.

„V ČR existuje řada proruských médií i dalších organizací. Jejich financování je většinou nejasné, ale dostupné informace naznačují, že peníze přichází z Ruska. Podobné to bude i s některými politiky,“ říká europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Odpor proti členství v NATO či EU ovšem podle jeho slov nemusí být automaticky spojen s působením v ruských službách. Je ale očividné, že Rusko tábor odpůrců EU i NATO různými prostředky podporuje, protože si přeje oslabení těchto mezinárodních organizací. Chtít odchod z NATO je podle mne poškozování českých národních zájmů, protože patříme civilizačně a hodnotově na Západ. Podobné je to s EU, a to přestože Unie v poslední době udělala některé chyby,“ dodává Pospíšil.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Nesouhlas s politikou NATO odjakživa považuji za hlas rozumu a nikoliv zradu národních zájmů. Nikdo mi nevysvětlil, jak destabilizace Blízkého východu a např. Libye ladí s českými zájmy, a to zvlášť ve chvíli, kdy se tyto konflikty podílí na migrační krizi. Jsem zastánkyně konstruktivní kritiky, o kterou se dlouhodobě snažím, a odmítám, abych pro nesouhlas s politikou Bruselu či Washingtonu byla považována za agentku jakékoliv mocnosti. Tohle už tu bylo a prosím pány demagogy, aby alespoň laskavě vymysleli něco nového. Tahle písnička je už velmi ohraná. Nesouhlasili jste s radarem? Jste agent Číny/Severní Koreje/Ruska. Nesouhlasíte s NATO? Taktéž. Prosím o konstruktivní debatu a odpovědi na otázky, které nás ve společnosti pálí. Tohle jsou trapné úhybné manévry,“ konstatuje Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Františka Laudáta je jedna věc nesouhlasit s politikou EU, vlastni země, nebo NATO. „Na to má každý právo. Máme liberální demokracii. Jiná věc ovšem je, pokud někdo dělá konkrétní práci ve prospěch cizí země, což se možná stalo s předákem polské Změny. Co se týká sítě proruských agentů u nás, je jich údajně několik tisíc. Když se o nich ví, moc nebezpeční nejsou. Horší jsou ti, o kterých se to neví. Pokud se týká politiků, dost bych se divil, kdyby jich několik tajné služby nepřinutily ke spolupráci. Každý druhý má nějakou 13. komnatu, ať osobní, nebo politickou. I ve Sněmovně bych některým nevěřil. No, a potom jsou hlupáci, kteří slouží cizím mocnostem rádi a zadarmo. Asi se některým stýská po politice silné ruky, přehledné diktatuře, byť materiálně bídné,“ uvádí Laudát.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Na první část otázky nejsem schopen odpovědět. Nebyl jsem a nejsem tajný agent. Připouštím, že Evropu obcházelo strašidlo komunismu, které se, bohužel, na desetiletí tu a tam usadilo. Strašidlo Ruska zatím však nevidím. Myslel jsem si, že v tzv. svobodném světě je povoleno i takový názor mít. A že není povinností jej měnit, ani když takového strašáka soudruzi z Bruselu, lhostejno ze kterého tamního spolku, a jestřábi za morem uměle a přitom cíleně vytváří. Je pak pochopitelné, že s nimi silně nesouhlasím. Lháře nesnáším, lezou mi na nervy. Pochopitelně odmítám jít s nimi v jednom tupém šiku. Zda tohle je zrada národních zajmů, nechť posoudí jiní. Ale nezavléci vlastní národ a zem do mocenských hrátek jiných považuji za svou ústavní povinnost. Budu-li za tohle zatčen, jistě se nic nestane. Ale byl by to důkaz, že je zase něco špatně. A že lež a nenávist opět drtivě vítězí nad láskou a pravdou. Jenže neslibovalo se to opačně?“ táže se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Do jaké míry existuje v případě naší republiky síť placených politiků a médií, by měla dle šéfa poslanců hnutí Úsvit – Národní koalice Marka Černocha odpovědět Bezpečnostní informační služba. „Já mohu mluvit pouze za sebe a své kolegy ze strany. Nikdo mě ani nikoho jiného z Úsvitu nekontaktoval a rozhodně nepatříme do nějaké sféry vlivu. Zastupuji Českou republiku a její občany, proto budu vždy hájit zájmy naší země. Nikdy nebudu pouhou loutkou v rukou Ruska či Bruselu. Pokud vím, máme svobodu slova, nevidím tedy důvod, proč by se kdokoliv nemohl kriticky vyjádřit k politice USA, NATO či Evropské unie. Osobně mám s politikou Evropské unie velký problém a její kritiku považuji naopak za ochranu národních zájmů České republiky,“ zdůrazňuje Černoch.

„Touto otázkou mi zatrnulo už podruhé. Poprvé, když jsem si přečetl, že německé ministerstvo obrany navrhuje zařadit Rusko mezi hlavní hrozby. Zatýkání v Polsku je důkazem, že NATO pod vedením amerických bratrů už nestačí přisunování dalších a dalších vojáků a techniky do blízkosti ruských hranic. Přitom to, že Rusko logicky reaguje adekvátním opatřením na svém, zdůrazňuji, svém území je bezpečnostním rizikem pro Evropu!  Ano, NATO už potřebuje agenty, tak si je prostě najdou; a nenajdou-li je, tak si je vytvoří. Síly a potřebné instituce na to mají. Údajně nalezli důkazy, že Změna je financována ruskými tajnými službami. To moc nedává smysl. Protože pokud by je skutečně našli, nejspíše by to pan Jankowski ze Změny nepopíral. A že by to byla strana proruská? Tou je v poslední době každý, kdo poukazuje na enormní provokování Ruska nebezpečnou organizací známou jako NATO. Jako by cílem NATO bylo vyvolat v Evropě další válku!“ míní senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz).

Za vzestupem agresivity USA a jejich sluhů v NATO je dle Doubravy snaha na poslední chvíli se pokusit získat nějaké politicko-mocenské body před tím, než ztratí USA zbytek velmocenského vlivu. „Co neurvou během následujících 10 let, to nebudou mít již nikdy ve své moci a pod svým silným vlivem. A síť placených politiků, médií a jiných organizací ve službách Ruska v ČR? Promiňte, ale takovou zhovadilost může vymyslet jen chorý mozek! Zdá se vám normálním, že ti, kdo poukazují na nebezpečí, resp. snahy o rozpoutání další války (a přiznejme si, že snahy čím dál realističtější), jsou ruskými agenty? V tom případě by ruskými agenty byla většina národa! Národní zájmy zrazují ti, kdo šíří fámy a nepravdy o nebezpečí plynoucího od Ruské federace, ti vítači amerických konvojů se zbraňovými systémy obsazených vojáky. Kolony, které nám mají říci, podívejte se, jak jsme silní, jak jsme vyzbrojení, zkuste si něco!“ sděluje senátor.

„A víte, co je zajímavé? Že ti, kteří například rozdávali v angažmá americké ambasády červené karty na Albertově, ale i jinde, nejsou považováni za americké agenty. Že naši politici velmi často létající do USA, aniž by se o tom veřejnost dozvěděla, nejsou považováni za zrádce národních zájmů. Přitom proti nim očividně jednají! Pokud někdo kritizuje, že kdysi českoslovenští politici měli pupeční šňůru nataženou do Moskvy, dnes tato šňůra směřuje na americkou ambasádu a kamsi do USA. Studená válka má své pokračování, novou modifikaci, nebo módně řečeno novou hybridní podobu,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Doubrava.

Podle senátora a předsedy Strany práv občanů Jana Veleby je odpověď jednoduchá. „Pokud je tu ještě demokracie, tak snad platí svoboda slova. A pokud tu někdo prokazatelně pracuje proti ČR, jako třeba premiér poukazem na to, že sudetští Němci jsou naši spojenci, když po právní stránce byli vlastizrádci, tak nechť se to řeší, padni komu padni. Jinak jestli existuje nějaká síť placených politiků, tak to si nemyslím. Asi mohou existovat politická uskupení podporovaná ze zahraničí, například z Bavorska. A zcela určitě existuje síť novinářů placená ze zahraničí, nikoliv však z Ruska. O tom něco ví expremiér Topolánek, který o tom nedávno veřejně mluvil. Toho bude asi těžké označit jako rusofila,“ uvádí senátor Veleba.

Poslanec a předseda hnutí SPD Tomio Okamura dle svých slov netuší, kdo je v ČR placen z ruských peněz. „Ale to neznamená, že tu velmoci propagandu a své agenty neplatí. Velmoci se vždy budou snažit ve světě hrát svoji politiku; a pro nás malé musí byt vždy v první radě důležité, aby jakékoliv jednání našich vlád bylo skutečně ku prospěchu občanům České republiky, nikoliv Moskvě, Washingtonu či Bruselu. Já se vždy snažím mít na všechno vyvážený pohled a v mezinárodní politice nejsem ani obdivovatel Ruska, ani nekritický zastánce Putina, a to samé platí pro můj pohled na USA. V historii již bylo popsáno například mnoho případů USA a jejich nadací, které jsou napojené na CIA a zbrojní lobby – a na různých příkladech z celého světa je oficiálně doloženo, že Washington v každé zemi, kde má zájmy, platí tzv. neziskové organizace, platí média a agenty, kteří pomáhají svrhávat vlády, vyvolávají občanské nepokoje a případně pod vedením CIA páchají teroristické útoky, ze kterých pak obvinuji své protivníky,“ popisuje Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Tyto scénáře jsou popsané například od řady latinskoamerických zemí až po Střední východ a Asii. Pochopitelně své lobbistické a propagandistické organizace platí i Brusel a Brusel i Washington razí v současnosti například silnou protiruskou propagandu. Faktem ovšem je, že lži vlezbruselistů a proamerické lobby jsou dnes už tak nehorázné a tak křiklavé a zločiny této party tak viditelné, že není třeba platit kampaně – každému z nás stačí zdravý rozum. Příkladem je současná migrační krize nebo události kolem ukrajinského Majdanu. Každý dnes ví, že Tálibán, Al-Kájdu i Islámský stát v začátcích kvůli svým regionálním politickým zájmům stvořili, vycvičili, vyzbrojili a financovali Američané – a Američané to už ani netají. Netají už, že útoky sarinem v Sýrii spáchala tzv. umírněná opozice placená Američany, sarinem z Američany okupovaného Iráku ve spolupráci s Turky. Tyhle zločiny jsou důvodem, proč propaganda Západu nefunguje – nikoli tajemní ruští agenti. Ti přece nerozvrátili v posledních dvaceti letech země Blízkého východu a severní Afriky a nestojí za současnou velkou krizí, kterou Evropa zažívá,“ rozvádí obsáhleji Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…