A začala bouře: Po jednání televizní rady, kde padlo, že ČT má nastaveno, jak informovat o Ukrajině, se ozvaly naše politické elity

05.02.2015 15:35

ANKETA Na středečním zasedání Rady ČT řekl radní Michal Jankovec ke kritice, že vysílání ČT o Ukrajině je protiruské, že „ČT má skutečně určený úhel pohledu“ na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků pouze tehdy, pokud prosazují a dívají se na věci z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. ČT se dle něho na věc nesmí dívat tak, jako „kdyby byla součástí současného Ruska, které nikdy žádné humanistické tradice v evropském smyslu nemělo. To bychom museli vystoupit z EU.“

A začala bouře: Po jednání televizní rady, kde padlo, že ČT má nastaveno, jak informovat o Ukrajině, se ozvaly naše politické elity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala rada ČT. Z míst pro veřejnost se ozývaly hlasy o neobjektivitě zpravodajství spojené zejména s konfliktem na Ukrajině

Anketa

Podporujete návrh poslance Ivana Gabala, který chce dosáhnout snížení počtu diplomatů na velvyslanectví Ruska u nás?

71%
29%
hlasovalo: 54529 lidí

Vedení České televize i kompletní sestava Rady ČT si ve středu při projednávání zprávy o činnosti zahraničních zpravodajů za minulý rok vyslechly, že to s jejich objektivitou především při informování o dění na Ukrajině příliš slavné není. S překvapivou obhajobou přišel radní Michal Jankovec, když prohlásil, že Česká televize má určený úhel pohledu na základě doporučení Evropské komise.

„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. Česká televize se na to nesmí dívat tak, jako kdyby byla součástí současného Ruska, které nikdy žádné humanistické tradice v evropském slova smyslu nemělo. To bychom museli vystoupit z Evropské unie,“ řekl člen Rady ČT Michal Jankovec.

Je to skandální důkaz cílené manipulace veřejným míněním

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků všech parlamentních stran, co si o tom myslí. Řada z nich řekla, že toto vyjádření je skandální. Že je hloupé něco svalovat na Evropskou komisi a ČT by měla být objektivní.

„Je to skandální výrok. Podle zákona je ČT veřejnoprávní televize, nikoli televize Evropské komise. Pokud to rada nebo její členové nechtějí respektovat, tak mohou na funkce rezignovat a stejně tak i vedení ČT,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

„Nikdo, ani Evropská komise, nemůže našim médiím přikazovat či zakazovat, jak se na věci dívat. Asi by nebylo dobré, kdyby prosazovala nehumánní stanoviska, a nekritické zpravodajství je mírně řečeno pro kočičky. Jaké to je dívat se na svět, jako bychom byli součástí Ruska, jsme zažili dostatečně dlouho a ani po 25 letech po tom hledisku netoužím,“ sdělil předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Je to skandální důkaz cílené manipulace veřejným míněním, na kterém se podílí veřejnoprávní médium. Je to důkaz, že demokracie u nás je planý a falešný pojem. Žijeme ve světě, který prostřednictvím médií ovládají vybrané elity,“ říká předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Objektivní pravda nemá ve vysílání ČT místo

„Osobně si myslím, že tvrzení pana Jankovce se nezakládá na pravdě. Nikdy jsem nikde neslyšel, že by Evropská komise jakkoli zasahovala do veřejnoprávního vysílání. To, že zpravodajství ČT není úplně objektivní, souvisí spíše s věkovým a názorovým složením redaktorů a vedení televize. Pan radní by měl přijmout svou odpovědnost a neměl by mystifikovat veřejnost. V poslední době se nějak často naše české problémy přehazují na Evropskou komisi či přímo na Evropskou unii. Raději bychom si měli zamést před vlastním prahem,“ soudí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Podle mého názoru ČT prezentuje velice širokou škálu pohledů na tento konflikt. Někdy mám pocit, že se vystupující vyjadřují zcela v duchu kremelské propagandy,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Domnívám se, že takové vyjádření pana radního odpovídá současné doktríně EU a současně je považuji za naprosto skandální. Dá se totiž chápat tak, že objektivní pravda nemá ve vysílání ČT místo a že subjektivita sdělení musí odpovídat úhlu pohledu EU. Inu, koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Osobně s něčím takovým zásadně nesouhlasím a ptám se, kde jsou novináři, kteří svoje zaměstnání mají jako určité vyšší poslání,“ říká poslanec Úsvitu Petr Adam.

Pojetí ČT se blíží německému nacionálnímu socialismu, který Rusy řadil do méněcenné rasy

„Tak to je opravdu nehoráznost a neuvěřitelné pohrdání našimi televizními diváky. Připomíná mně to dokument ´Poučení z krizového vývoje´ z počátku sedmdesátých let, kdy nám bylo předepisováno, jak se máme dívat na tehdejší okupaci armád Varšavské smlouvy, které k nám vtrhly 21. srpna 1968. A dívat jsme se na to měli jako na bratrskou pomoc! Připomíná mně to rovněž dobu normalizace, kdy naše média také podávala informace pod úhlem doporučujícího pohledu, tehdy Moskvy. Netušil jsem, že v 21. století zde bude někdo argumentovat podobně,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Navíc bych panu Jankovcovi doporučil, aby si doplnil vzdělání a přečetl si pár ruských klasiků – Tolstého, Gogola, básníky Puškina, Lermontova a další, aby pochopil, že v každé společnosti, v každém národě je humanistické myšlení a příslušný kulturní odkaz, a to bez ohledu na režim. Takovéto pojímání historie a dělení národů má velmi blízko k německému národnímu socialismu, který Rusy řadil do méněcenné rasy, nás samozřejmě taky. A jak to dopadlo, to všichni víme. Sečteno a podtrženo, máme-li v Radě ČT členy s takovýmto myšlením a vzděláním, pak Bůh s námi!“ dodal Veleba.

Když ČT dělá propagandu USA, ať ji Amerika platí

„No tak z EU vystupme! My platíme koncesionářské poplatky a Evropská komise určuje, čím  nás veřejnoprávní televize bude krmit? V tom případě je nejvyšší čas přestat poplatky platit. Ať činnost ČESKÉ televize platí Evropská komise. Jestli to, co nám televize ukazuje v současné době, je z úhlu pohledu tradic evropského humanismu, pak pomoz nám Pán Bůh, a to jsem zarputilý nevěřící! Veřejnoprávní televizí placenou z našich poplatků je proto, aby poskytovala objektivní, nezkreslované informace a zprávy. Nejsem přesvědčen, že tak činí. To by si měl radní Michal Jankovec uvědomit!“ zlobí se senátor Jaroslav Doubrava.

„Jestli myslí vážně své vyjádření, že Rusko nikdy žádné humanistické tradice v evropském smyslu nemělo, měl by použít studený obklad na hlavu a snad by se mu rozsvítilo. Takovou hloupost jsem dlouho neslyšel! Za sedm miliard ročně dostáváme neobjektivní zpravodajství a odpornou protiruskou a protizemanovskou propagandu. Když už dělají propagandu USA, nechť se zruší koncesionářské poplatky a ať Českou televizi financuje vláda USA či Schwarzenberg a TOP 09,“ dodal Doubrava.

„Takto si EU patrně představuje svobodu tisku a objektivitu zpravodajství. V případě velkých demonstrací ve Španělsku jsme se o nich také nedozvěděli z podobných důvodů. Trochu to připomíná situaci v propagandě u nás v padesátých letech, to jsme měli doporučení z Moskvy – ´Je proti nám, kdo není s námi´,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Rozhodně mi nepřijde, že se ČT snaží o jednostranné komentáře a pohledy

„Já pevně doufám, že ČT je institucí nezávislou na politických zadáních. Je-li to jinak, pak by to měl pan radní prokázat, neboť jde o velmi vážné obvinění. ČT musí být nezávislou institucí pravdivě a vyváženě informující veřejnost,“ podotkl poslanec ODS Petr Bendl.

„Myslím, že tvrzení o určeném pohledu svědčí o tom, že by pan Jankovec měl dělat něco jiného než působit v Radě ČT. Vyjádření tohoto typu jsou ostudná, u radních pak neomluvitelná,“ míní poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Rozhodně mi nepřijde, že se ČT snaží o jednostranné komentáře a pohledy. Já sám jsem na ČT 24 opakovaně zaznamenal opačný názor, tedy proruský. Zrovna za toto kritizovat ČT je nesmysl,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Toto otevřené veřejné odhalení ovlivňování limitů pro způsob informování veřejnosti nemá nic společného s principy objektivního a vyváženého informování společnosti veřejnoprávním médiem. Je to skandální a v rozporu se suverenitou České republiky. Navíc tato oblast je čistě v národní kompetenci a občané si ji platí,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Padla poslední iluze o svobodě a objektivitě informací České televize. Bolševické cenzory nahradili evropští propagandisté, kteří vymývají mozky českým občanům,“ míní poslanec Úsvitu Radim Fiala.

Primitivní protiruská propaganda

„Mám pocit, že podobné odůvodnění cenzury jsem slýchával v dobách minulého komunistického režimu. Primitivní protiamerická propaganda byla součástí každodenního života, ale účinnost byla ve finále stejně kontraproduktivní. Ve jménu míru, reálného socialismu a bratrů ze SSSR byla objektivita nemožná. Pokud se ČT inspiruje metodami normalizační ČST, tak je to alarmující. Posláním veřejnoprávní a demokratické televize, která je placena z peněz koncesionářů, je poskytovat co nejobjektivnější informace, a to jak ve vnitropolitické, tak v zahraničně politické oblasti,“ říká poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Pokud má ČT politické instrukce od Evropské komise, měla by je zveřejnit. Dle mého názoru by se měla ČT hlavně řídit platnými zákony a plnit své veřejnoprávní poslání. To, že je zpravodajství ČT například na vnitropolitickém poli dlouhodobě účelové, musí vidět i slepý. Účelové průzkumy veřejného mínění jsou jen jedním kamenem v mozaice. ČT evidentně ovládají PRAVDOLÁSKAŘI a novodobí fanatičtí svazáci, ale rozhodně ne pravda a láska. ČT se orientuje na účelové masírování veřejného mínění a objektivita jde bohužel stranou. V tomto ohledu vidím současnou situaci v ČT z dlouhodobého hlediska za neudržitelnou,“ dodal Richard Dolejš.

„Nezávislost médií je úhelným kamenem demokracie. EU nikomu nepředepisuje úhly pohledu,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Když nevím, jak zakrýt lež, tak to svedu na EU. Tohle považuji za nehoráznost. S něčím podobným jsem se setkal i včera. Kdosi vážně tvrdil, že autobusová linka 123 se bude měnit kvůli požadavkům EU. Prosím všechny, aby přestali lhát,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Co si o tom myslím, není publikovatelné

„Co si o tom myslím, není publikovatelné,“ reagoval stručně, ale výmluvně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Můj postoj k Ukrajině je stále stejný. EU to zbytečně vyhrotila. Ukrajina je více ruská než evropská. Navíc Evropa Ukrajině nepomůže a Ukrajinu neufinancuje,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Myslím si, že média by měla informovat veřejnost objektivně, a tak možná i více napomáhat k řešení konfliktů mírovou cestou prostřednictvím dialogu a hledání kompromisních dohod,“ myslí si poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Asi jsme opsali jistý kruh. Je na čase začínat večerní zprávy na ČT: ´Brusel...´ Nu a poté oblepit ulice hesly typu: ´Rozhodnutí Rady EU splníme!´ Vše už tady bylo,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Česká televize se v důvěryhodnosti propadá

Jan Korál z hnutí Evropané proti válce se pochlubil pečlivou statistikou z období mezi 22. a 29. lednem. „Ze 326 minut zpravodajství o Ukrajině šlo ze tří čtvrtin o protiruské postoje a zbývající čtvrtinu tvořily neutrální postoje. Ani jeden z hostů tu situaci nevysvětloval a nepopisoval z pozice Ruska, případně z pozice povstalců. Zajímala by mě od ředitele zpravodajství jména lidí, které jste si pozvali, aby hájili postoje Ruska nebo povstalců,“ prohlásil aktivista na zasedání Rady ČT.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP zjistil, že nestranné informace už většina domácí populace hledá zejména na internetových zpravodajských serverech. Internet podle tohoto průzkumu sesadil z první pozice Českou televizi, která se s 55 procenty důvěryhodnosti propadla až na třetí místo za Český rozhlas.  

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…