Agresivní NATO je nástroj USA a destabilizuje svět. Putinovi agenti. Diktátorská EU. Zmanipulované zprávy ČT. Tisíce neřestí a zvěrstva. Kníže, Bělobrádek či Filip promluvili

02.05.2016 16:12

ANKETA Dle aktuálního průzkumu CVVM je nyní důvěra Čechů v Evropskou unii na úrovni 37 procent a za rok se propadla o 15 procent. A důvěra v NATO poklesla za rok z 62 na nynějších 50 procent.

Agresivní NATO je nástroj USA a destabilizuje svět. Putinovi agenti. Diktátorská EU. Zmanipulované zprávy ČT. Tisíce neřestí a zvěrstva. Kníže, Bělobrádek či Filip promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Drtivá většina politiků se poklesu důvěry občanů v EU nediví. Unie podle nich naprosto selhává v řešení migrační krize. A pokud jde o NATO, objevily se názory, že je pouze poslušným nástrojem USA, který destabilizuje suverénní země. Někteří se diví, že při tom, co NATO a EU činí, mají stále ještě něčí důvěru.

Medvěd z východu se snaží

„Medvěd z východu se snaží,“ komentoval výsledky průzkumu stručně pro ParlamentníListy.cz vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Odpověď je jednoduchá. Obě organizace jasně nezvládají své úkoly a občané to pociťují jak na úrovni své bezpečnosti, tak na rostoucí byrokracii,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Podle předsedy ODS a poslance Petra Fialy propad důvěry občanů v EU není překvapivý. „Je důsledkem nezvládnutí řady problémů, včetně migrační krize, ze strany EU a stále většího tlaku na integraci národních států. Evropská komise zná na řešení migrační krize jediný lék – povinné kvóty. Ty však nefungují a všichni kromě Evropské komise to vidí. Pokud se Evropa nezmění, pokud nepřestane usilovat o stále užší integraci a nenajde lék pro řešení migrační krize a podobně, bude proces ‚odcizení‘ občanů pokračovat,“ vysvětluje Petr Fiala.

„Poté, co předvádí, či spíše nepředvádí, EU v případě uprchlické krize se to dalo čekat. Evropská unie musí najít řešení, a musí to být politické řešení všech členů, ne jen Německa. Ale ti, co říkají ‚NE Unii‘ a ‚NE NATO‘, musejí říct i B: nechceme patřit na Západ, chceme tedy patřit na Východ? Do sféry Ruska? Osobně jsem mnohem víc pro EU a NATO!“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Vděčíme za to neinformovanosti a zavádějícím výrokům našich politiků a odpovídajícím článkům v novinách. Panikařením kolem uprchlíků – nikdo k nám nechtěl – se hledal viník. Samozřejmě NATO, ačkoli, Bohu díky, nesmí působit mimo přesně určených oblastí a činností; a EU, které jsme potřebné kompetence vždy zamítli. Než se státy rozhoupaly těmto institucím vůbec umožnit činnost, ztratilo se mnoho času. Největší kritici EU a NATO jsou samozřejmě ti, kteří jim zabránili, aby byly činné,“ řekl čestný předseda TOP 09 a předseda zahraničního výboru Sněmovny Karel Schwarzenberg.

„Vítání imigrantů, přerozdělovací kvóty, dohoda o bezvízovém styku s Tureckem – všechny tyto kroky byly podniknuty proti vůli občanů. EU dávno není instituce, která hájí zájmy prostých občanů. Je to diktátorská organizace na byrokracii a nesmysly. Úsvit jako jediná strana předložila zákon o referendu o setrvání v EU. Pro nás jsou dvě cesty. Buď se EU podstatně reformuje, přestane nám nařizovat a vrátí se na úroveň hospodářské unie, která podporuje volný pohyb zboží a nezasahuje do běžného života občanů, anebo se změní v diktaturu, ve které ale nikdo být nechceme,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

Mediální lži a cílené dehonestace stále zabírají

„Propad důvěry v EU je logickým vyústěním velmi špatného postupu při řešení imigrační hrozby a to ještě lidem nedochází, jaké regulace přichází z Bruselu. Už skoro nevěřím, že se lídři EU vzpamatují, jsou ve svém skleníku příliš zahleděni do své ‚geniality‘, bohužel na to doplatíme všichni,“ upozorňuje první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Podle místopředsedkyně TOP Heleny Langšádlové je zejména pokles důvěry v EU do značné míry dán chybami při řešení migrační krize. „Veřejnost mnohdy neví, že došlo především k selhání jednotlivých států a plnění jejich povinností. To nic nemění na tom, že migrační krizi nemohou evropské státy řešit jinak než společně. Zůstat pevnou a spolehlivou součástí jak EU, tak NATO je životním národním zájmem České republiky,“ domnívá se Langšádlová.

„Jsem v lehkém šoku, že je stále tolik občanů natolik naivních, že může věřit současné bruselské byrokracii a NATO, které jsou spoluodpovědné jak za současnou migrační krizi, tak i přímo za oběti terorismu a muslimské kriminality. Je vidět, že mediální lži a cílené dehonestace stále zabírají, takže doporučuji přestat sledovat zmanipulované zpravodajství České televize a dalších mainstreamových médii, a naopak čerpat informace z jiných, důvěryhodnějších zdrojů,“ míní předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Myslím si, že si koledujeme o pěkný malér, pokud si někteří lidé neuvědomí, že podporují budoucnost v bídě a úpadku. Západ má sice tisíce neřestí a slepých uliček, ale má svobodu, která koriguje tyto špatnosti. Východ má kriminály. Však jsme to zažili,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Pokles důvěry v EU a NATO mě samozřejmě netěší. U EU je to jistě důsledek řady špatných rozhodnutí i v souvislosti s migrační politikou – například povinné kvóty. Z EU se stal byrokratický moloch a určitá reforma jeho struktur by byla jistě na místě. Nicméně myšlenka evropské integrace byla a je určitě správná a v životaschopnost EU věřím,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„No, není se čemu divit. Cítím to stejně a divím se, že ta důvěra v EU není ještě menší po chování některých evropských politiků,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

Putinovi agenti. Už tady snad jenom chybí založit Výbor pro neamerickou činnost

„Je to logický posun a bude pokračovat dál. Pokud se týká EU, tak myšlenka integrace je nyní zcela zdiskreditovaná a kdo je soudný, vnímá a umí analyzovat, tak musí nutně dojít k závěru, že takto řízená EU, respektive diktovaná z Berlína, je slepá ulička ve vývoji a že tudy cesta dál opravdu nevede. Navíc další a další kroky Merkelové mne utvrzují v názoru, že ona sama zkrátka není schopna vnímat věci reálně, a tudíž není schopna korekce své zničující politiky. Ústupky Turecku, přehlížení a tolerance nedemokratických razantních kroků tureckého prezidenta a vlády, pohrávání si s bezvízovým stykem a podobně, tak to jsou poslední hřebíky do rakve EU. K tomu si připočtěme výsledky politiky EU k Ukrajině a jak se lidově říká – je sloveno. Vedle toho nevidím na obzoru v Evropě politika, který by se stal novou nadějí, takže budoucnost EU vidím černě a měli bychom se začít starat především sami o sebe a opřít se o V4. Toho ovšem současný premiér a jeho vláda nejsou mocni,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Pokud se týká NATO, tak to jde ruku v ruce s EU s tím, že má štěstí, že není v takovém mediálním zájmu, který by jeho politika zasluhovala. Jeho generálové v čele s naším Pavlem pracují horečně na výrobě obrazu nepřítele, což je v jejich hlavách Putin a Rusko. Mají ale smůlu, protože lidé jsou soudní a těžko uvěří blábolům o ohrožení Pobaltských republik a podobně. Sečteno podtrženo, s EU to jde s kopce, a proto je třeba odvádět pozornost a vytvářet obraz nepřítele. Tím je Putin, Ruská federace a všichni, kdo si dovolí mít jiný názor, než je nám oficiálně předkládán. Záležitosti jdou už tak daleko, že se připravují pro výuku školních dětí programy o ruské propagandě (jako by americká, německá a další nebyla), že se pořádají semináře o Putinových špionech a tak dále. Už tady snad jenom chybí založit Výbor pro neamerickou činnost. To je bohužel realita a za tohoto stavu je štěstí, že na Hradě sedí Miloš Zeman,“ dodal Veleba.

„Podobný propad jako důvěry k EU nemine ani tu k NATO: Je to jen otázka času. Podle mne docela krátkého. ‚Omezená suverenita‘ je ‚tvrdá realita‘, mám-li si vypůjčit z verbálních démantů těch, kdo nás do ní zatáhli. Už leze krkem i lidem, jimž zatím existenčně neubližovala. Ostudu nám dělá už roky. Všem bez výjimky. Teď už nám ovšem i přímo škodí – sankcemi, migračními vlnami i lecčím jiným. Chce to veřejnou debatu o ‚red line‘, přes niž už cizí zájem nesmí. Tvrdý tlak na vládu, aby vox populi nemohla ignorovat. Aby se úlitby těm, kdo to lobbují v cizí gáži, přestaly vyplácet. Suverenita není sprosté slovo. Přestaňme si už konečně nechat vnucovat opak,“ říká kandidát na předsedu KSČM Josef Skála.    

„Důvěra občanů v Evropskou unii dlouhodobě klesá, a proto mě vůbec nepřekvapuje, že je nyní na svém historickém minimu. Tento stav jasně odráží nespokojenost našich občanů s politikou Bruselu a jeho přístupu k řešení současné situace. Je na čase, aby si vláda sundala růžové eurobrýle a začala naslouchat přání voličů.  Z tohoto důvodu požaduje naše strana referendum o setrvání v Evropské unii. Brusel se tváří, že se nic neděje a vše je v naprostém pořádku, opak je ale pravdou. Je na čase si přiznat, že se evropské instituce hroutí a hlavní slovo mají mít národní státy. Proto musíme rezolutně odmítnout současný diktát Bruselu a snahu o zničení suverenity členských zemí,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Premiér se má řídit mandátem od Sněmovny

„Pokud jde o NATO, tam neplníme své závazky, pokud jde o peníze vynakládané na obranyschopnost země, především my. A jde o bezpečnost našich občanů. Pokud jde o fungování struktur Evropské unie, jejímž jsme členem, nastal čas k vážnému zamyšlení a konání. Poslanecká sněmovna PČR schválila 1. října 2015 společné Usnesení č. 888 k situaci v oblasti migrace. Poslanecká sněmovna konstatuje, že klíčová rozhodnutí, která mohou mít zásadní dopad na jednotlivé státy EU, nebo kterými by se mohly jednotlivé státy cítit existenčně ohroženy, mají být přijímána jednomyslně. Rozhodnutí týkající se řízení masivních migračních toků jsou takovými klíčovými rozhodnutími. PSP ČR vyjadřuje nesouhlas se zaváděním trvalých mechanismů k přemisťování uprchlíků do EU a v jejím rámci na základě povinného redistribučního klíče – takzvané kvóty. A dále je k dispozici text Usnesení č. 888. Jde o mandát pro premiéra České republiky. Nemá jiný. Kompetence v oblasti sociální a bezpečnosti země a jejích obyvatel jsme rozhodně na úroveň Evropské komise neodevzdali. Stejně tak má premiér mandát od Sněmovny, aby odmítl bezvízový styk pro Turecko. A tuto pozici by měl jako premiér hájit. Znovu opakuji – premiér České republiky má mandát schválený Poslaneckou sněmovnou PČR. A žádný jiný. Jedině tak – jasně definovanými postoji – lze udržet rovnováhu a důvěryhodnost Evropské unie v očích občanů České republiky,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.    

„Po pravdě řečeno se tomu propadu důvěry ani nedivím. Zaprvé proto, že Evropská unie a zejména Evropská komise pozdě reagovala na migrační vlnu, rozebírá se možnost vystoupení Velké Británie z EU po nadcházejícím referendu a dopady brexitu na další členské země, probíhá populistická kampaň z pohledu ohrožení bezpečnosti islámskými radikály i cílená propaganda proti této instituci. Zadruhé řešení či spíše neřešení některých problémů na národní úrovni se dává za vinu Bruselu, namísto aby se přijala osobní či politická zodpovědnost. Co se týká poklesu důvěry v NATO, tak zde vidím souvislost s bezpečnostní situací na Blízkém východě, zejména v Sýrii a bojem proti Daesh. A také s propagandou, která je živena proruskými médii na sociálních sítích v souvislosti se situací na východě Ukrajiny, ekonomickými sankcemi vůči Ruské federaci a s odlišným postojem Aliance k řešení současných bezpečnostních problémů ve světě,“ vysvětlil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Nedivím se tomu. Je to logický důsledek toho, co obě organizace v poslední době dělají a naopak nedělají. Zejména pak Evropská unie. Ta selhala v základních věcech, které jsme od ní čekali. Potřebovala by nutně reformovat, obávám se ale, že už to není v jejích silách. Každopádně současná EU už dávno není tou, do které jsme vstupovali – a změna fakt nebyla k lepšímu. Stejně jako lidé měli možnost o vstupu rozhodnout v referendu, měli by mít možnost rozhodnout i o vystoupení. Nebo setrvání. Příslušný zákon už Úsvit předložil do Sněmovny,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Vy víte, že se průzkumům veřejného mínění moc nedá věřit. Ale když už i sociologové přichází s ´žhavými daty´, že Evropské unii již důvěřuje pouhých 37 procent občanů ČR, tedy o 15 procent méně než touto dobou loni, tak už je situace skutečně vážná. Touto dobou loni jsem navrhl Poslanecké sněmovně vyhlásit referendum o vystoupení ČR z EU. Kolegové poslanci se mi smáli. Dnes se již nesmějí, ale i pátý v řadě návrh Tomia Okamury a SPD na vyhlášení takového referenda shodili pod stůl. A my nepřestáváme opakovat: občané ČR musí mít právo o takovýchto věcech demokraticky rozhodnout v referendu a my budeme jednoznačně pro vystoupení ČR z EU!“ uvedl místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

EU pomalu ale jistě připravuje zotročení Evropy řízenou migrací

„Myslím, že je to logické. Nedávno jsem si prošel agitační materiály, kterými nás oblbovala vláda před referendem. Přesně ve stylu ‚Když ptáčka lapají, dobře mu zpívají‘! To bylo slibů! Když je dnes porovnáte, zjistíte, že to byly opravdu jen sliby. Ostatně nevolno se mi udělalo i když televize ukázala nadšeného Špidlu jásajícího, jak jsme právě vstoupili do EU. Lidé vidí čím dál víc rozporů mezi proklamacemi o růžové budoucnosti a skutečností. Vidí, jak EU – pomalu, ale jistě – připravuje zotročení Evropy neřízenou a obávám se, těžko zvládnutelnou migrací. Vidí, kdo sem bez kontroly přichází a vidí lépe než to podivné, nechci říci zkorumpované, vedení v Bruselu, vystupující zcela okatě už proti zájmům obyvatel EU,“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

„A NATO? Také zrada na nás. Kde jsou výkřiky o tom, že zruší-li se Varšavská smlouva, zruší se NATO?! Jakým obranným paktem je? Proti komu nás chce bránit, když není schopno ani ochránit hranice schengenského prostoru? Zatím vše svědčí o tom, že se těžce podřizuje Američanům a jejich expanzivní politice. Lidé vidí zvěrstva páchaná v Jugoslávii, v Iráku, Libyi, ale i v Sýrii. Všude si osobují právo rozhodovat, kdo tam bude a kdo nebude prezidentem. Víme, že toto právo přísluší jen a jen lidem dotyčných zemí. NATO je agresivní uskupení a mělo by být tak jako uskupení Varšavské smlouvy zrušeno,“ dodal Doubrava.                      

„Je to alarmující informace. Češi se dnes mají tak dobře, jako se nikdy v historii neměli. Je to dáno i úzkými ekonomickými vazbami na EU. Rovněž bezpečnostní riziko je minimalizováno naší příslušností k NATO a našim spojencům. Ve společnosti je však některými politiky cíleně šířen strach a pochybnosti o naší zahraničně-politické orientaci v zájmu populismu a svých partikulárních zájmů. Veřejný zájem je pak až někde na chvostu jejich priorit. Ano, EU není dokonalá, ale k její nedokonalosti, či zlepšení můžeme přispět i my jako její členové. Ale to chce odvážné a odhodlané politiky, a ne hledat cestu ve východních totalitních státech,“ uvedl poslanec ANO Pavel Šrámek.

NATO je strůjcem migrační krize

Podle poslance KSČM Stanislava Mackovíka je pokles důvěry v EU a NATO důsledkem toho, že EU nedokáže plnit očekávání obyčejných lidí. „EU není schopna efektivně řešit migrační krizi. NATO je strůjcem celé řady problémů. Včetně migrační krize. Není to náhoda, že všude, kde se NATO angažuje, tak odtamtud lidé prchají. NATO je jen nástrojem USA k prosazování jejich zájmů. Je tvůrcem agrese a destabilizuje svět. To už lidé začínají chápat – a proto ten úpadek důvěry,“ vysvětluje poslanec KSČM Stanislav Mackovík.

„S ohledem na to, co se za poslední dva až tři roky děje, je to jak pro EU, tak zvláště pak pro NATO ještě velmi slušný výsledek. Každý má právo na svůj názor, bohužel i ti zcela nepoučitelní. Nu, tak té třetině až polovině přeju hodně štěstí. Omlouvám se jim, však v tom názoru se neshodneme. To je zase mé právo. Čas ukáže, kdo se mýlil. I když to bezpochyby nebude bez následků. Je však zvláštní, že pak nadávají všichni,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„O něčem to svědčí. Vstup do EU prakticky nepřinesl, kromě cestování, pro nás mnoho pozitivního. Stačí byrokracie, se kterou se setkáváme u nás doma. EU místo toho, aby řešila životně důležité věci, vymýšlí další a další nesmysly. Co se týká NATO, tak se ukazuje, že tady už dávno nemělo být a měl být uplatněn jiný systém kolektivní bezpečnosti. NATO slouží jiným cílům, než je udržení míru. A lidé to i přes propagandu vidí,“ myslí si poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Moc se tomu nedivím. Sám jsem kritický k mnoha krokům EU a způsobu její prezentace. Podle mě jak NATO, tak EU mají smysl, ale musí se změnit a zmodernizovat,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„U EU je to ocenění jejích schopností v tom nejdůležitějším, co má každé společenství za úkol: bránit sebe sama a své teritorium. Pokud jde o NATO, může to být výsledek úsilí některých našich domácích politických sil vytrhnout nás ze společenství Západu a zamířit na Východ. NATO by mělo být aktivnější v pomoci porazit takzvaný Islámský stát,“ míní člen předsednictva senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.

EU jako cestovka pro imigranty

„Podle mého názoru to znamená reálný konec ‚západní důvěryhodnosti‘ jako takové. Vyjevená nedůvěra lidí je odrazem nejen nenaplněných slibů, ale také dysfunkce těchto účelových sdružení, která se naposledy naplno objevila v souvislostí s řešením migrační krize. Každý dnes již ví, že EU i NATO fungují pouze v zájmu velmocí, přičemž ty ostatní jenom využívají jako figurky na šachovnici svých strategických zájmů,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Můžete si pogratulovat za skvěle odvedenou práci,“ vzkázal redakci europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina.

„Jsem euroskeptik, tak se současné malé oblibě EU nedivím. Ti, co podporovali náš vstup do EU, jsou frustrováni neschopností EU řešit ekonomické uprchlíky, kteří si své destinace v Evropě vybírají jako nějací turisté v cestovní kanceláři: ‚tam chceme, tam nechceme, tam jsme již byli, tady si to ostatní moc chválí‘! A NATO také nepředvádí v této situaci nic zásadního, včetně svého člena Turecka,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Čeští občané už mají dost pocitu, že jsou v Evropě přehlíženi. Jedná se o dlouhodobý problém, který je umocňován tím, kterak Komise (ne)řeší migrační krizi. Evropské instituce se musí naučit občanům naslouchat a nikoliv jim jen přikazovat a chovat se k nim jako k nesvéprávným. Fakt, že klesá podpora NATO, považuji za zcela logický. Divím se spíš, že je stále relativně vysoká. To bude asi tím, že mainstreamová média zamlčují značný podíl této organizace na migrační krizi,“ uvedla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Senátor ČSSD Petr Gawlas připomněl, že důvěra občanů v EU klesá kontinuálně prakticky už od začátku krize, někdy od roku 2009. „Naši občané tehdy z logických důvodů nepřijali za svou záchranu řecké ekonomiky. Je těžké obhajovat financování státu, který má i po radikálních řezech stále mnohem vyšší reálné platy a důchody než většina našich občanů. Tím hlavním důvodem klesající podpory EU je v poslední době ale migrační krize. Občané mají pocit, že Brusel dělá málo pro jejich vlastní bezpečnost, místo toho se stále tvrdohlavě snaží obhajovat otevřenou migrační politiku, se kterou čím dál větší část občanů nesouhlasí. Ve výsledku mají lidé pocit, že EU koná v odtržení od zájmu svých občanů a jejich názor bruselské politiky vůbec nezajímá. Stručně řečeno – EU zapomíná, pro koho by tady měla být především,“ vysvětlil Gawlas.

„Minimálně mě to mrzí, jelikož se Češi nechávají hrozně moc ovlivňovat podle aktuální politické situace a nikoli z dlouhodobého hlediska. Určitě by mnohým bylo docela hůř, než se teď mají, ale to je takové stěžování si na vše, nevidouc konečná pozitiva, jež z členství v těchto eurostrukturách plynou,“ myslí si senátor STAN Jan Horník.

Bez Evropské unie a NATO by bylo Česko vystaveno potenciálním hrozbám

„Jsem přesvědčen, že to vyplývá z migrační situace a přístupu EU, která se snaží nařizovat,“ odpověděl senátor ODS Jiří Burian.

„Bez Evropské unie a NATO by bylo Česko vystaveno potenciálním hrozbám, jejichž význam není vhodné zlehčovat. Pokles důvěry přičítám jednak krátkozrakému vyjadřování řady politiků, kteří raději sázejí na populismus a pěstování obrazu nějakého vnějšího diktátu, jednak pak aktivní snaze cílenými desinformacemi změnit směřování naší země směrem k Rusku. Členství v EU i NATO a podílení se na jejich činnosti je základním kamenem, na kterém dnes stojí naše svoboda i demokracie, a vyšší míra citované nedůvěry zpochybňuje v prvé řadě trvanlivost tohoto základu existence naší země,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Reálná čísla. Je to výsledek hloupé politiky Bruselu,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Dle poslance ODS Petra Bendla vše souvisí s imigrační krizí. „Evropa ji nezvládá a NATO působí rozpačitě,“ vysvětluje Bendl.

„Osobně se divím, že důvěra v NATO klesla o tak málo. Je to i naše chyba, nás levicových politiků, že jsme lidem nevysvětlili, kdo je opravdovým hybatelem a zodpovědným za mezinárodní politiku agresivního vymáhání vlastních zájmů euroatlantického prostoru. EU je v tomto případě pouze ‚peněženkou‘, která má hradit náklady a nést před veřejností zodpovědnost. Otázka, kdo úkoluje generály NATO? Díky tomu trochu nespravedlivě zůstane pohřbena myšlenka silné jednotné Evropy jako protiváha diktátorských USA. Bohužel,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„A vy se tomu divíte?“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

„Když čtu zprávy o pokutě od Evropské komise za nezařazení lokalit na Labi do soustavy Natura, tak se tomu vůbec nedivím,“ reagoval poslanec ODS Jan Zahradník.

„Podle chování NATO a EU v poslední době a nálad v naší společnosti bych očekával důvěru ještě nižší,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Instituce EU mají minimální podporu. Klesá i důvěra v OSN

Jak uvedla ČTK, CVVM sleduje důvěru lidí v Unii od roku 2003, kdy byla podepsána smlouva o přistoupení Česka k EU. V době vstupu České republiky do EU v květnu 2004 věřili EU dle průzkumu téměř dvě třetiny Čechů, což byla vůbec nejvyšší hodnota od začátku průzkumů CVVM. Ještě loni v dubnu důvěra v EU dosahovala 52 procent, ale nyní se propadla na 37 procent. Podle průzkumu CVVM z konce minulého roku vnímají více než čtyři pětiny Čechů počínání EU v migrační krizi negativně.

Ještě méně než celé Unii věří lidé jednotlivým institucím EU. V Evropský parlament a Evropskou komisi má důvěru zhruba čtvrtina Čechů a v prezidenta EU (předsedu Evropské rady) a ministryni zahraničí EU jen pětina. Podle CVVM ale v těchto případech ovlivňuje míru důvěry, že třeba asi čtvrtina lidí je vůbec nezná.

Důvěra v OSN klesla za poslední rok z 68 na 53 procent. V případě OSN se podíl lidí, kteří organizaci věří, dostal stejně jako u EU na nejnižší úroveň od roku 2003. Pokles důvěry Čechů v EU, OSN a NATO ukázal i nedávný průzkum agentury STEM, podle které věří Unii dokonce jen 29 procent lidí. CVVM provádělo průzkum v období od 4. do 11. dubna. Zúčastnilo se ho 1063 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…