Agresivní feťáci a špína. Velká ostuda Policie ČR, je pro smích. Kníže, Keller a Okamura se nám vyjádřili k technoparty a toto řekl ministr pro lidská práva...

31.07.2017 16:10

ANKETA V Osečku na Nymbursku od pátku probíhala nelegální technoparty. Policie vyzývala účastníky k vyklizení prostoru, ti ale odjeli až v neděli. Bývalá moderátorka TV Nova a obyvatelka Osečku Radka Pilná na blogu uvedla, že policie věc totálně nezvládla a jen tupě přihlížela, zatímco mohla zakročit již v počátku v pátek, kdy tam technařů ještě nebyly tisíce, nýbrž stovky. Zfetovaní lidé dle ní v okolí ohrožovali dopravu, váleli se po okolí, močili na veřejnosti, o hluku nemluvě...

Agresivní feťáci a špína. Velká ostuda Policie ČR, je pro smích. Kníže, Keller a Okamura se nám vyjádřili k technoparty a toto řekl ministr pro lidská práva...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

„Od pátečního večera se v Osečku začala konat nelegální technoparty. V době, kdy na místě bylo jen pár stovek lidí, policie mohla zakročit. Neudělala nic a nyní akci totálně nezvládá a ani se o to nesnaží... Policie jen tupě přihlíží a bojí se provokace... Přes den to jakžtakž realitvně jde, ale v noci to je, jako byste spali vedle hučícího motoru. Kdo to nezažil, neví, o čem to je. Při těchto nízkých frekvencích jsou slabé otřesy jako při zemětřesení... Nyní se smažky válí i kolem benzínky a lezou na dálnici D11. Drogy a alkohol jedou na technopárty u Osečka ve velkém. Omámenci ohrožují dopravu, kradou na benzínce jídlo, válejí se po okolí. To je výsledek dvoudenního snažení Policie ČR. Hluk přes den měřitelný není, v noci byste si nejraději utrhli hlavu... Nedávno schválené zákony o močení na veřejnosti, o rušení nočního klidu, o ničení cizího majetku postrádají smysl, když se toleruje toto ve velkém a ještě za odborného dohledu,“ napsala bývalá moderátorka Snídaně s Novou na svém blogu.

Policie by měla ihned zasahovat při jakémkoli porušení zákona a cizích práv

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda bylo podle nich konání Policie ČR v pořádku. Velká část politiků si myslí, že by policie zasahovat měla. Na druhou stranu připomínájí zásah při CzechTeku v době premiérství Jiřího Paroubka, kdy byl zásah kritizován. Podle některých politiků má police svázané ruce a bude kritizovaná, ať udělá cokoli – buď zasáhne příliš, nebo málo. Na druhou stranu, pokud policie nezasáhne, každý si bude myslet, že mu vše projde.

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření i ministra vnitra Milana Chovance i tiskového mluvčího. Nikdo z nich neodpověděl.

„Myslím, že pro každého českého ministra vnitra je letní technoparty tou pravou noční můrou. Jen upozorňuji, že když obdobnou akci před 10 lety rozehnal sociálnědemokratický ministr vnitra Bublan, šlo o nevinné až chvályhodné setkání mladých lidí, kteří se jen chtěli bavit a zlá policie je brutálně šikanovala. Když dnes postupuje sociálnědemokratický ministr vnitra Chovanec o něco obezřetněji, jde najednou o zpovykovanou akci zfetovaných individuí? Česká společnost, ale také mediální mainstream, by se možná měli ujednotit, jak podobné akce vlastně vnímá, a česká policie by měla dle toho postupovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr pro lidská práva Jan Chvojka z ČSSD.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„Nebylo,“ odpověděl stručně předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Nebyl jsem tam, tudíž nesoudím. Ale zdá se, že opravdu neví, jak na to. Pamatuji technoparty před lety, kdy bylo naopak příliš násilí,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Je to podle mě ostuda, velká ostuda Policie ČR, už od počátku zjištění akce,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ANO a bývalý policista Bronislav Schwarz.

„Neobviňoval bych plošně policisty – ti v takovém případě přece konají na základě toho, co jim nařídí velení, které navíc v ideálním případě určitě komunikuje s vedením obce a kraje, takže konkrétního viníka nečinnosti je třeba teprve hledat. Faktem je, že přestoupení zákona by mělo mít nulovou toleranci a policie by měla ihned zasahovat při jakémkoli porušení zákona a cizích práv,“ myslí si předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nevaž se, odvaž se

„Každá svoboda je legitimní jen v míře, v níž nedupe po jiných legitimních právech. To sice obřadně skloňuje každý liberální švanda, v praxi je však právě on uvaděčkou arogance, kterou si dopřávají různé agresivní menšiny. Jednou rozkradou ekonomické zdroje za statisíce miliard. Jindy vyvádějí nehoráznosti, které vytočily i onu televizní moderátorku. Tuší ta dáma vůbec, jak parádní kouzlo nechtěného nám právě předvedla? Nebyla to snad i televize, v níž působila, kdo se vrhnul jako roj vzteklých vos na kluky ze zásahové jednotky, kteří v podobné situaci, už někdy v polovině minulé dekády, zasáhli tak, jak to od policie žádá zákon?“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

„Servilní tolerance ke všemu, co si zamane kdejaký sociopat – horníci v bytech, privatizovaných jako součást OKD, mohou vyprávět – nebo zfetovaný magor, trčí ze samotného oltáře dnešní státní rezóny. Tu tísnivou atmosféru živí právě média, zfetovaná kánony ‚politické korektnosti‘. Má se pak to, co se stalo či vlastně nestalo i v Osečku, vyčítat hlavně tomu, kdo tam velel chlapům uvařeným v černých mundúrech? Anebo politické a mediální inkvizici, které nevadí loupeže miliard za bílého dne, o to víc je však nadržená dělat randál kolem čehokoliv, co se ze strany policie znelíbí nějakému synáčkovi zbohatlíka, který se právě rozhodl zpestřit si život v nakradené bavlnce – ‚Kudy z nudy‘, ‚Nevaž se, odvaž se‘ – směskou extáze a dotěrných decibelů,“ dodal Josef Skála.

„Kdyby policie zakročila, byla by vláčena médii, že se chová brutálně. To už tady jednou bylo. Ano, policie měla zakročit, byla to nepovolená akce. A kdo zažil technoparty, ví, že to není žádný country festiválek, kam si lidé přijedou poslechnout muziku, dát si klobásu a pak jet v klidu domů. Technoparty jsou drogy, hluk. Odnášejí to obyvatelé v okolí. Ale policie by měla mít víc pravomocí. ‚Děláš něco nezákonného? Policie to bude řešit.‘ Bez pravomocí je v situaci, kdy ať udělá cokoli, bude špatná. A to není dobře,“ míní předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Vzpomínám si na zákrok Policie ČR na nelegální technoparty u obce Mlýnec v roce 2005, kdy policisté zasáhli ostře a tento zákrok byl tehdy politicky zneužit. Je třeba zdůraznit nelegálnost technoparty v Osečku a je potřeba potrestat podle práva organizátory. Z mého pohledu dnes zasáhla Policie ČR správně a s ohledem na zajištění bezpečnosti. Je třeba si uvědomit počet zúčastněných a skutečnost, že řada zúčastněných byla pod vlivem alkoholu a drog. Bylo správné tyto účastníky kontrolovat a pustit je na komunikace, až jim to fyzický a psychický stav umožní, aby neohrožovali další účastníky silničního provozu. Dodržování zákonů musí platit pro všechny občany i zahraniční účastníky,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Policie je od toho, aby nepovolené akce, na kterých je poškozován soukromý majetek a nejsou dodržovány zákony teto země, zastavila a s organizátory zahájila vyšetřování a hájila slušné občany, kteří jsou akcí poškozeni a ohroženi. Divil bych se ale, kdyby se odvážila to dělat. Stačí vzpomenout na Kliniku – zde nejenom policie, ale i vlastník, státní správa i soudy porušují zakon a jsou benevolentní. Nutno říct, ze se tak děje za podpory části médií a politiků. jinými slovy, začínáme sklízet ovoce selektivní a upadkove politiky, která se zaštiťuje demokracií,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Špína

„Policie neměla dopustit konání akce, když byla nelegální. Když tam byly tisíce lidí, už by to nestálo za násilí. Jestli jen přihlížela, je to precedentní jednání a to je špatně,“ míní poslanec TOP 09 František Laudát.

„Pokud by policisté ve kterékoli fázi zakročili, byli by vzápětí obviněni z překročení pravomocí a kázeňsky potrestáni. Toto je stav, ve kterém žijeme a který si někteří pletou s demokracií a právním státem. Je to naprosto stejný problém jako s migrací. Je-li zákon překračován masově, přestává zákon platit,“ upozorňuje europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Jde jednoznačně o selhání policie. Zásadní chybou bylo, že hned jak se to policie dozvěděla, měla zablokovat příjezd k ploše ze všech příjezdových tras. Policisté ihned v tu chvíli, i v malém počtu, měli být během krátké doby na místě. Měli jít mezi první desítky lidí a informovat je, že musí místo opustit, protože jsou na pozemku nelegálně. Kromě toho neměli dovolit, aby byla uvedena v činnost jakákoli zvuková aparatura. V době, kdy technopartysté teprve vyndavali svá technofidlátka, aby udělali technobordel, na to policisté měli dost času a dostatečné kompetence. Postupné najíždění policejních posil by nakonec skončilo tím, že by auta s ozvučením musela odjet. Něco jiného je zastavit příjezd a domlouvat pár stovkám prvních technovýsadkářů, než potom dva dny se tvářit, že vznikl velikánský problém,“uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Obávám se, že opravdu jen tupě přihlíželi devastaci života občanů Osečka. V některých televizních záběrech těžkooděnci dokonce před těmi ožraly a feťáky ustupovali. Je to špína. To opravdu považuji za nepřípustné. Na druhou stranu se ale nemůžeme policii divit. Je skandalizována za kdejaký zásah, který se redaktorům sdělovacích prostředků zdá, a to bez znalosti věci, nepřiměřeným. Takže suma sumárum, můžeme se policii divit? V tom vidím největší problém a důvody proč lidé v Osečku museli tři dny trpět a ještě několik dní trpět budou,“ dodal Doubrava.

„Je nesporné, že policie mohla něco dělat už v začátku, kdy technaři začali najíždět. Před represí bych ale upřednostnil nasazení antikonfliktních týmů. V žádném  případě bych nechtěl, aby policie použila sílu jako v roce 2005 na louce v Mlýncích u Tachova. Myslím, že je možné domluvit se s organizátory na tom, aby setkání přemístili tam, kde to tolik nevadí okolí. Po mlýneckých událostech proběhl například CzechTek ve vojenském újezdu Hradiště u Karlových Varů. Přiznám se, že mám na vyznavače techna určitou slabost. Nerozumím sice jejich muzice; jako mí rodiče kroutili hlavou, že poslouchám Johna Lennona anebo Cream. Technaře vnímám jako určitou subkulturu revoltující mládeže. Připodobnil bych to ke hnutím beatnické generace v 60. letech a ‚květinových dětí‘ v letech sedmdesátých a osmdesátých. Tenkrát i dnes je to revolta (možná podvědomá) proti tomu, co jim ‚navařila‘ generace jejich rodičů – korupce, arogance moci, násilné řešení konfliktů... Prostě jednou za čas na sebe mladí navěsí bizarní oblečení, pořídí si pearcing a vyjedou si vyčistit hlavy. Ano, mezi nimi je tvrdé jádro dost militantních jedinců. Většinou se ale jedná o středoškoláky a vysokoškoláky. Mluvil jsem s mnohými z nich, jsou to bankovní úřednice a úředníci, manažeři, projektanti... Po víkendu, stráveném před aparaturami s ohlušujících rámusem, půjdou zase v kravatách a na vysokých podpatcích do práce. Stejně, jako generace JFK, Clintonů a Havlů... Jsou to přemýšliví mladí lidé, kteří časem srovnají svůj hodnotový systém. Je to naše budoucnost. Mezi technaři nepotkáte tupé holohlavé fašouny s baseballovými pálkami. Mějme s nimi trpělivost,“ uvedl poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Když je něco nelegální, měla by policie konat.Tady je nutné kritizovat socialistického ministra Chovance za nečinnost, že nedal policii příkaz k zásahu. Podle mých informací policie připravena byla,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Stav morálky některých sociálních skupin u nás je prakticky na bodu mrazu

„Stav morálky některých sociálních skupin u nás je prakticky na bodu mrazu a jejich bezohlednost k právům jiných spoluobčanů stále narůstá. Co se týče policie a její činnosti, či nečinnosti, v souvislosti se zmíněnou nepovolenou techno akcí na soukromém pozemku, tak se nelze divit, že postradala potřebnou razanci. Policisté u nás, pod vlivem působení různých lidskopravnich organizací a aktivistů ztratili mezi lidmi jakoukoliv autoritu, potřebnou k udržení veřejného pořádku. Není potom divu, že se jim mohou různí fetaci a opilci vysmívat beztrestně do obličeje, a policisté raději, pod hrozbou ztráty zaměstnání, raději dělají ‚mrtvé brouky‘. Není to ovšem pouze jejich chyba, ale jedná se o problém tohoto, radobydemokratického a navýsost pokryteckého systému, který takto nechává prakticky oficiálně omezovat práva slušných lidí na klidný život,“ zlobí se poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Bylo určitě velmi nekomfortní, že se řádově stovky lidí v noci nevyspaly, možná někdo přišel o dva dny dovolené a na louce zbyl bordel, ale je to tisíckrát lepší řešení, než kdyby byla nějaká bitka mezi policajty a technaři. Z mého pohledu to policie zvládla výborně,“ řekl senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Vpomínám si na jinou technoparty, kdy policie zakročila a byl z toho vyrvál. Ale vážně. Nelze něco zakázat a pak rezignovat. To je pak policie pro smích. A každý problém se nejlépe řeší v zárodku. Pole určitě potřebovalo pohnojit,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Česká policie má neřešitelnou pozici. Když zakročí, setře je část politiků a všechna naše média. Když policie nezakročí, setře ji druhá část politiků a všechna média informují o neschopnosti české policie. Policie musí mít jasné politické zadání a také pak případné zastání!“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

Podle poslance ANO Pavla Čiháka bylo konání policie v přádku. „Jakýkoli zásah by bylo přilití bezninu do ohně. Příště je nutné tuto akci povolit a nastavit jasná pravidla pořádku, hygieny a bezpečnosti,“ vysvětluje poslanec.

„Ve vší úctě, netuším, zda a jak paní moderátorka komentovala zásah policie proti podobné akci za pana premiéra Paroubka. To tehdy bylo řevu! Ač jinak jistě nejen její zoufalství chápu. Policistů je mi však mnohdy líto. Ať udělají, co udělají, je to špatně. Přitom o protikuřáckém zákonu se toho nakecalo mnoho a pokuty za jeho porušení jsou horentní. Ale o ‚protihlukový‘ se nikdo nezajímal. A to pomíjím pozměňovací přijaté návrhy lidovců, které kraválu ještě nahrály a pravomoce přesunuly na radnice. Jak vidno, nefunguje to. Nemůže. Proto jsem byl proti, bez povšimnutí, pochopitelně. Osobně bych též byl vždy a všude pro včasný přiměřeně až velmi radikální zákrok, je-li porušován zákon. Mám rád řád pořádek. Ale ono se vždy lépe radí, než koná. Nejen policistům, sorry jako...“ uvedl poslanec Jiří Koskuba.

Kdyby policie zasáhla, tak tady budou takzvaní dobroserové hanit její práci

„Pokud si dobre vzpomínám, když na CzechTeku policie zasáhla, tak to bylo špatně a byla z toho aféra na několik týdnů, když nyní nezasáhla, bylo to dle mnohých zase špatně. Policie nemůže svévolně dělat, co se ji zlíbí, ale musí konat v mezích zákona. Osobně bych tyto fetky kolem svého obydlí mít nechtěl a dělal bych vše pro to aby taková akce byla ukončena co nejdříve. Pokud se chtějí bavit, ať to dělají jako všichni ostatní. Pronajmou si prostor, zařídí vše potřebné a jistě jim nikdo jejich zábavu nebude kazit, problém bude u nich najít jednoho střízliveho, který by to vše zařídil,“ uvedl poslanec Petr Adam.

„Naprosto důvěřuji bývalé kolegyni z Novy. A taky si pamatuji na to, když naši kamarádi motorkáři z Hells Angels ze zahraničí měli ohlášený, povolený, mírumilovný a naprosto klidný sraz v Praze na Džbánu, že proti nim vytáhli s vodními děly a uřízli si mezinárodní ostudu. Oba tyřo případy, obě tyto krajní meze, by se ve fungující demokracii neměly stát!“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Zákon je třeba dodržovat. Myslím, že stávající postup policie zavdává k jeho dalšímu prušování. Na druhou stranu, kdyby policie zasáhla, tak tady budou takzvaní dobroserové hanit její práci,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Pokud šlo o nelegální nepovolenou akci a Policie ČR jen přihlížela ‚obvyklým projevům nepořádku‘, v pořádku to nebylo. Zakročit v pátek bylo logické a jednodušší,“ míní poslanec Karel Fiedler.

„Pokud je pravda, co paní Pilná napsala, tak bych souhlasil s tím, že policie měla zasáhnout už na začátku akce a nenechat technoparty rozvinout. Policie to má ale složité. Je kritizována za všech okolností,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Neviděl jsem z Osečku nic, byl jsem mimo Českou republiku, takže nehodnotím policii. Spíš mě zaráží, jak si organizátoři dovolilí tak velkou akci udělat bez řádného ohlášení,“ říká senátor ODS Jiří Burian.

Nedaleko Osečku na Nymbursku probíhala od pátku nelegální technoparty, na kterou se sjelo několik tisíc lidí. Policisté ji oficiálně rozpustili a účastníci akce v neděli prostor hromadně opouštěli.

Jak informovala ČTK, technoparty začala v pátek, v sobotu na ní bylo až 6000 lidí. Policisté je vyzvali k odjezdu, většinou ale neuposlechli. Mnoho lidí bylo pod vlivem alkoholu a drog, a nemohli tak hned odjet.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…