Amatérství našich zpravodajců, Schapirovi z naší troufalosti praskla žluč, USA by měly zalézt do kouta. Kníže, Okamura, Doubrava a další k propuštění Libanonce

05.02.2016 20:20

ANKETA Nevyhovení žádosti USA o vydání Libanonce Alí Fajáda, který byl vězněn v pankrácké věznici, a jeho propuštění zpět do vlasti velmi ostře zkritizovalo americké velvyslanectví v Praze. Co si o tom myslí čeští politici? Na to se zeptaly ParlamentníListy.cz. Fajád byl v Česku zadržen v roce 2014 za údajnou spolupráci s teroristy.

Amatérství našich zpravodajců, Schapirovi z naší troufalosti praskla žluč, USA by měly zalézt do kouta. Kníže, Okamura, Doubrava a další k propuštění Libanonce
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

„Máme zájem na boji proti terorismu. S USA nemáme obecnou dohodu o předávání, ale vycházíme si vstříc, pokud to jde. Oni nám teď, poměrně nezvykle, vydali Dahlgrena. A my je dlouhé měsíce taháme za nos a pak se zachováme takto?“ souhlasí s kritikou amerického velvyslanectví poslanec ODS Marek Benda. „Pokládám to za absolutní selhání české exekutivy, včetně naprosto nesmyslné komunikace, kde jeden ministr popírá druhého,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Vměšování do záležitostí cizího státu

Opačného názoru je sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml. „Zasahovat do výkonu spravedlnosti suverénního státu cizímu velvyslanci nepřísluší,“ sdělil suše.

Že jde o typický případ vměšování do vnitřních záležitostí České republiky, si myslí i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Navíc ve velmi nevhodné době, kdy si Evropa připomíná ostudný americký krok nepotrestání amerických vojáků, kteří byli z Itálie vydáni do USA a tam soudem osvobozeni, přestože měli na svědomí 20 lidských životů z lanovky Cavalese,“ dodal.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Otřesné amatérství našich zpravodajců, stěžuje si Schwarzenberg

„Vláda rozhodla, jak rozhodla. Američané nás ovšem považovali za spojence v boji proti terorismu. Otřesné amatérství zpravodajců naší pověsti také nepřidalo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz k případu bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. 

„To, že libanonská tajná služba oblafla české zpravodajce, je ostuda. Z nepředání informací mezi tajnými službami se musí vyvodit osobní odpovědnost. Tajné služby nejsou zjevně schopné chránit naše občany v cizině a já se v úterý budu ve Sněmovně ptát premiéra Sobotky, jak ty samé tajné služby mají chránit české občany před teroristy u nás,“ poznamenal poslanec Úsvitu Marek Černoch. Spekuluje se totiž, že Fajád byl propuštěn výměnou za propuštění pěti českých občanů vězněných v Libanonu zpátky do Česka. A co se týče USA a jejich kritiky, tak Černoch uvedl, že prioritně platí, že co si doma uvaříme, to si doma i sníme.

Obsáhleji k celé otázce promluvil rovněž poslanec za Úsvit Milan Šarapatka. „Je jen na naší vládě, aby se rozhodla, zda cizince zadrženého na našem území vydá do třetího státu, nebo nevydá. Rozhodla dobře, tak, aby ochránila české občany, které další (kolikátá už?) neprofesionální akce naší vojenské tajné služby přivedla do nebezpečí,“ poznamenal. „Na druhé straně je asi logické, že s tímto krokem, pokud předtím již soud o vydání rozhodl, americká strana vyjádřila nesouhlas,“ dodal s tím, že na velmi specifické diplomatické jednání velvyslance Schapira jsme si již měli možnost zvyknout. „Víme přece, že diplomatické zvyklosti nechává zpravidla stranou a chová se jako by byl u nás jakýmsi zemským protektorem. Nebral bych proto tón jeho protestu příliš vážně,“ doplnil Šarapatka. Zároveň podotkl, že z celé věci je rovněž patrný nejednotný názor vlády na řešení celé kauzy. Soudí tak z vyjádření ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), které dle něj znělo vůči Spojeným státům omluvně. 

„Kromě toho mně přijde zcela neuvěřitelná opětovně projevená nekompetentnost naší vojenské rozvědky, která aby zajistila krytí svému agentovi na špatně připravené akci, přivedla do nebezpečí života další čtyři lidi-civilisty,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Šarapatka.

Pro Ransdorfa neletělo ani práškovací letadlo...

K celé věci se vyjádřil také exmístopředseda za KSČM Josef Skála. „Co si to na vteřinu představit v obráceném gardu? Tedy pět amerických maníků za arabskými mřížemi – a tři Arabové dodávající prý zbraně teroristům, v americkém lapáku, z nějž je žádá vydat Praha. Dala by Amerika přednost ‚spojenecké věrnosti‘? Nechala by snad – aby si to s námi nerozházela – své lidi v arabském karceru? Troufla by si ji pak Praha buzerovat, že to ‚nemůže nepoškodit vzájemné vztahy‘? Ta lekce z ‚omezené suverenity‘ má i kladnou stránku. Otvírá průhled až na její dno,“ říká Skála. A vzpomíná i na europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa. „Pro ‚rozvědčíka‘, co si tu profesi prý píše i na facebook, vyrazil vládní airbus. V Libanonu prý slídil po kuchaři zmizelém v Libyi. Miloslav Ransdorf byl europoslancem. Když ho Švýcarsko drželo za mřížemi – a pak muselo propustit – vláda tam neposlala ani práškovací letadlo. Mrtvého brouka hodila i ambasáda. To je zas parádní lekce z dvojího metru,“ dodal.

Podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury by nám mělo být vyjádření americké ambasády ukradené. A to v případě, že nám jde o záchranu českých unesených občanů. „Byť zde byl zřejmě únoscem stát,“ podotkl. „Za druhé si nikdo neuvědomuje, že nám mezinárodní dohody přímo zakazují vydávat lidi do zemí, ve kterých jim hrozí smrt nebo mučení a USA je země, která vězní lidi bez rozsudku a mučí je,“ doplnil také. „A za třetí: USA jsou země, která podporuje terorismus a jako terorista se i chová. Takže Američanům a jejich velvyslanci bych doporučil zalézt do kouta a neupozorňovat na sebe,“ uzavřel.

A své stanovisko ParlamentnímListům.cz sdělil také senátor Jaroslav Doubrava (S.cz). „Panu Schapirovi asi z té naší troufalosti praskla žluč! Američané si zřejmě stále nechtějí připustit, že nejsme jejich kolonií. Dáváme jim to najevo, na můj vkus, příliš málo, ale někdy přece jen. Možná bychom se měli připravit na odplatu v podobě dalšího pokusu o pražský Majdan. Ona ostrá kritika je neslýchané vměšování se do vnitřních záležitostí naší republiky. To si ale Američané ve své nabubřelosti nepřipouští,“ podotýká Doubrava a říká, že Američané stále berou za samozřejmost, že budeme v postavení „Pepku, vyskoč“ a budeme slepě dělat to, co nám přikážou. „Ano, je pouze na nás a naší vládě, jak se rozhodneme a rozhodujeme. Je nejvyšší čas, aby si to Američané uvědomili! Dlužno dodat, že přece jen není jen na nás, jak se budeme rozhodovat. Víme, jak nám do rozhodování kecá EU, ale to je o něčem jiném,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…