Andreji Babiši, předvedls, komu patří MF Dnes a LN. Ještě uvidíš, nadává ODS

17.10.2013 13:13

Hrozivou budoucnost ODS v případě, že se nedostane do sněmovny, rozebírají v obsáhlých materiálech MF Dnes i Lidové noviny. Politici ODS jsou přesvědčeni, že jde o záměr, který souvisí s tím, že oba dva tituly vlastní lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Autor etického kodexu vydavatelství MAFRA Karel Hvížďala však tvrdí, že vliv médií na rozhodování voličů je přeceňován.

Andreji Babiši, předvedls, komu patří MF Dnes a LN. Ještě uvidíš, nadává ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, lídr hnutí ANO v Praze

Katastrofický scénář pro ODS dnes rozebírají současně MF Dnes a Lidové noviny. Oba deníky vycházejí z posledních předvolebních průzkumů, které ODS přisuzují jen něco málo nad pětiprocentní hranicí, a oba se shodně zabývají možností, že se donedávna nejsilnější vládní strana vůbec nedostane do sněmovny, že bude muset propouštět, prodávat své majetky a řešit dluhy za předvolební kampaň.

„Ta čísla jsou samozřejmě nepříznivá, ale já věřím, že výsledek ve volbách bude pro nás pozitivní, tedy dvoumístný. To, že by se ODS nedostala do sněmovny, jsou jen pouhé spekulace a já jim nevěřím, protože mohou někam účelově směřovat. Někomu to slouží a víme všichni, komu tato média patří. Majitel rozhoduje o obsahu svých médií, tak za tím můžeme teď před volbami hledat cokoli,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Všichni víme, komu MF Dnes a Lidové noviny patří

„Zajímavé je, že všechny odhady v jednotlivých volebních krajích nám přisuzují přes 10 procent. O článcích v MF Dnes a Lidových novinách nemá cenu se bavit, všichni víme, komu patří,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz europoslanec Jan Zahradil. „Je to absolutní hloupost a marketingový trik, jehož jediným cílem je ODS poškodit a odradit její voliče umělou obavou, že by jejich hlas mohl propadnout,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Milan Pešák.

Podle politologa Petra Sokola jsou nízká čísla pro ODS v průzkumech i důsledkem toho, že některé agentury, které nejsou úplně etablované na trhu, přisuzují vyšší procenta neparlamentním novým stranám. „Je to hodně způsobeno výzkumy, které používá do svých pořadů Česká televize. Vychází z produktu zvaného voličský potenciál, který sčítá jablka s hruškami. Tím vzniká dojem, že menší strany mají větší šanci, než jakou reálně mají,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol, politolog Vysoké školy CEVRO Institut, jenž za ODS kandiduje v Olomouckém kraji.

Články o pádu ODS jsou součástí kampaně hnutí ANO

Články z titulních stran dvou deníků o tom, co bude muset ODS řešit, když se nedostane do sněmovny, považuje za účelové. „Když takové články zveřejnily naráz MF Dnes i Lidové noviny, tak musí být každému jasné, kam to míří. Je to snaha majitele těch novin posílit na úkor ODS. Myslím si, že to je součást kampaně hnutí ANO. Jde o pokus vystrašit voliče, že se ODS vůbec nedostane do sněmovny. Proto očekávám, že se těsně před volbami objeví průzkum, že má ODS 4,8 procenta nebo něco takového,“ podotýká Petr Sokol.

„Kdo sleduje poslední měsíc a půl zejména MF Dnes, tak tam často vidí články typu ´Volil jsem ODS, jsem zklamaný a teď budu volit někoho jiného´. Z podobného soudku jsou i tyto dva články. Běžný čtenář v jeden den obvykle nevidí dvoje noviny, tak ho nemusí napadnout co nás, když si dáme ty dva tituly vedle sebe. Takže ta strategie se může projevovat bez toho, že by si toho čtenář všiml. Ale pokud ano, tak to může mít opačný efekt, že to voliče naopak zmobilizuje,“ myslí si politolog Petr Sokol.

Přeceňujeme roli médií, až tak velký vliv na voliče nemají

Jiného názoru je mediální odborník Karel Hvížďala, autor etického kodexu společnosti Mafra, která vydává oba zmíněné deníky MF Dnes a Lidové noviny. „Hlavně si myslím, že přeceňujeme roli médií, protože takový vliv na voliče nemají. To, že si to politici myslí, že sami vyvíjejí tlaky, že mají kontakty na některé novináře, je možné, ale nemyslím si, že by to ve výsledku něco znamenalo. Takhle jednoduché to není, jak se to tady říká. Mnohem důležitější než podpora médií je prostředí, ve kterém lidé žijí, a vzdělání,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Argumentuje přitom příkladem ze sousedního Rakouska a velkou podporou nejčtenějšího rakouského deníku Kronen Zeitung někdejšímu pravicovému populistickému politikovi Jörgu Heiderovi. „Ani Kronen Zeitung, který má ke třem milionům čtenářů a Heidera strašně podporoval, tak nedokázal, aby dostal víc hlasů,“ upozorňuje novinář Karel Hvížďala, jenž média v sousedním Rakousku i Německu pečlivě sleduje.

Oba tituly ovládané Andrejem Babišem si denně přečte milion lidí

Nemyslí si však, že dnešní články v MF Dnes a Lidových novinách jsou součástí nějakého nařízení shora. „Zdá se mi, že na to neměl nový management, který je tam pár dnů, ani čas, aby se s tím seznámil a dokázal mít na ty noviny nějaký vliv. V etickém kodexu jsem to naformuloval tak, že v tiráži musí být uvedeno, kdo je majitelem, a v jednotlivých článcích se to má zmínit tehdy, pokud vedení usoudí, že je to podstatné,“ odkazuje Karel Hvížďala na větu „Vydavatelství MAFRA, a. s. je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem“ uvedenou na konci tiráže MF Dnes i Lidových novin.

V každém případě je dobré zmínit, že v prvním pololetí letošního roku byla čtenost MF Dnes 806 tisíc a Lidových novin 183 tisíc denně. Tedy jen tyto dva deníky patřící lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi čte denně téměř milion lidí. Na ně tak může působit ať už hrozba nepostupu ODS do sněmovny, ale třeba také mobilizační efekt zmíněný politologem Petrem Sokolem.

Ponížení ODS by mohlo rozbít prostředí založené opoziční smlouvou

„Stejně to má jedno pozitivum. Ať bude ODS jako malá strana ve sněmovně, nebo se tam vůbec nedostane, bude muset začít dělat skutečně opoziční politiku. Zavinila si to sama tím, že uzavřela opoziční smlouvu, která znamenala tvrdý začátek korupčního prostředí. Ty dvě velké strany se navzájem nekontrolovaly, ale naopak jely ve všech korupčních kauzách společně. Velcí hráči rozdělili peníze mezi obě velké strany, a ty mlčely. Pokud by se tohle prostředí, které bylo založeno v roce 1998, podařilo díky ponížení ODS rozbít, byl by to doopravdy nový začátek,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…