Ať jdou, odkud přišli. Cestu jim dát k úhradě. Chudí lidé z Vysočiny se na ně skládali a oni takhle. Drsné politické vzkazy uprchlým uprchlíkům

04.04.2016 11:31

ANKETA Zklamání, nevděk, selhání neziskové organizace či dokonce úloha amerických nadací. Taková slova padala z úst českých politiků v reakci na irácké běžence, kterým Česko pomohlo se dostat k nám, ti ale utekli do Německa a budou zase nejspíš vráceni zpět do ČR. Někteří zdůraznili, že se na jejich cestu k nám skládali chudí lidé na Vysočině a Iráčané je podvedli. Celé je to dle řady politiků velké poučení.

Ať jdou, odkud přišli. Cestu jim dát k úhradě. Chudí lidé z Vysočiny se na ně skládali a oni takhle. Drsné politické vzkazy uprchlým uprchlíkům
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci v mezinárodním vlaku v Břeclavi ještě v klidu sedí, za chvíli je vyvede policie

Co říkáte na chování iráckých běženců z centra na Vysočině, kteří odmítli nabídku nadále žít v České republice a chtěli odejít do Německa, odkud je ovšem zase vrátí zpět k nám? Tak zněla anketní otázka redakce ParlamentníchListů.cz na poslance, senátory a europoslance, kteří se k případu „uprchlých uprchlíků“ (jak je pojmenoval Ondřej Neff, šéfredaktor názorového deníku Neviditelný pes) hojně vyjádřili.

(Aktualizace: Před pondělním polednem Česká televize informovala, že 25 „uprchlých uprchlíků“ zůstane v Německu a podá tam žádost o azyl.)

Pokud podle jihomoravského hejtmana Michala Haška z ČSSD odmítli azyl v ČR, ke kterému směřoval původní projekt a jejich zájem, měli by v souladu s platným právem být co nejdříve repatriováni do Iráku. „Otázkou je, zda na náklady státu nebo nadace, která jejich příchod do ČR organizovala. Neznám však podrobné podmínky projektu, např. zda se počítalo s možností, že si iráčtí křesťané rozmyslí pobyt v ČR, a jak je rozděleno financování mezi stát a nadaci,“ uvedl Hašek.

„Pamatuji si, že naši uprchlíci z let 1948 a 1968 se též snažili dostat z Rakouska, kde dostali azyl, do Kanady, Spojených států či Austrálie. Když už opustíte domov, tak se snažíte dostat do zemí, kde vidíte lepší budoucnost pro sebe a děti,“ sdělil redakci exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Lidovecký vicepremiér Pavel Bělobrádek pouze stručně napsal, že jejich motivaci nezná.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna vidí předně odpovědnost v činnosti neziskovky Generace 21. „Takové a jim podobné spolky spolu s tzv. ‚vítači‘ nesou spoluodpovědnost za migrační šílenství. To, že Iráčané chtějí nikoli do bezpečí, ale k lepšímu blahobytu, ukazuje na scestnost politiky předních představitelů EU. Prostě všechno je jinak. Jsem pro okamžité zastavení masových příchodů migrantů. Pomoc ano, ale tam, kde je konflikt, nikoli osídlením Evropy migranty z muslimských zemí,“ soudí Foldyna.

Podle místopředsedy Sněmovny a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa je to typická ukázka toho, že nejde o útěk před válkou, ale že jde o válku proti Evropě. „Je potřeba zjistit, kdo jim takovou propagandu vystěhování nabízí, případně ověřit, jako to udělal rakouský tisk Direct, zda jim cestu opravdu platí americké nadace, a začít tuto věc řešit na úrovni EU a USA,“ míní Filip.

„Žádné Německo. Ať jdou zpátky do Iráku, odkud přišli. My jsme jim nabídli pomoc, a oni si toho neváží. Navíc prosakuji informace, že nadace Generace 21 nepřivezla lidi, kteří opravdu pomoc potřebovali, ale ty, kteří nejvíc zaplatili. Takže další ‚tunel‘. Přestaňme se už neustále dohadovat, komu musíme nebo nemusíme pomáhat a pomáhejme našim občanům. Od toho tady jsme,“ sděluje rázně poslanec a místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského z KDU-ČSL je to pro nás obrovské ponaučení. Příště si i já osobně rozmyslím, na co dám peníze. Potvrzuje se, že nešlo opět o žádné uprchlíky před válkou, ale o ekonomické migranty, kteří sprostě zneužili pohostinnosti našich občanů. Jde jim o osobní prospěch – dostat se k vyšším dávkám v Německu. Nejvíce mě mrzí, že se na ně skládali ze svých úspor na Vysočině chudí lidé, kteří sami nemají na rozdávání. Osobně bych jim dal veškeré náklady na přemístění včetně nákladů státu k úhradě a poslal je prvním letadlem zpět do Iráku,“ konstatoval europoslanec.

„Potvrdilo se, co říkala naše vláda a premiér Sobotka, že tito běženci nebudou chtít na českém území zůstávat a že kvóty jsou naprosto zbytečná záležitost, která zkomplikovala přijetí včasného a účinného řešení. Nejlepší řešení pro ty běžence bude, aby se vrátili domů do Iráku, stejně na to dojde,“ míní předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Zda bychom po Iráčanech měli vymáhat náklady, které s jejich přepravou vznikly, je podle něho otázka ke zvážení. „Stejně to z nich asi nevymůžeme. Hotovost u sebe mít nebudou, a když se vrátí do Iráku, je otázka, zda bychom z nich něco dostali. Buďme realisté, pro obě strany bude nejlepší, když se vrátí do své domoviny, je tam řada oblastí, které nebezpečné nejsou. Své území by si měli ochraňovat přímo Iráčané,“ dodává Štěch.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Někteří zneužili dobrou vůli Čechů a udělali si z nás převaděče a bezplatnou cestovku do Německa. Je to velké ponaučení,“ je přesvědčen další z členů Evropského parlamentu, Petr Mach ze Svobodných.

Tento příběh potvrzuje dle europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila jeho dlouhodobou skepsi. „Domnívám se a celou dobu to říkám, od počátku uprchlické krize, že uprchlíci z Blízkého východu nechtějí přijít do České republiky, že mnohem více chtějí do větších zemí západní Evropy, kde již jsou komunity jejich krajanů a je tam pro ně mnohem jednodušší integrace. Proto mě ta situace až tak nepřekvapujeme, mrzí mě; ale konstatuji, že to zapadá do toho, kdy jsem od počátku kritizoval kvóty, tedy snahu EU distribuovat uprchlíky po Evropě. Je jasné, že do střední Evropy, kde nemají podobné velké komunity, kde se jen obtížně učí naši češtinu a kde jsou i horší možnosti získání práce a sociálních dávek, je logické, že sem chtějí méně než do Německa, Švédska atd,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pospíšil.

Europoslanec ODS Jan Zahradil uvedl, že to odhalilo nekoncepčnost a naivitu v pozadí tohoto projektu. „O motivech a zázemí přesídlenců organizátoři zjevně vědí pramálo. Další argument, abychom tuto hru na stěhování národů vymyšlenou v EU, nehráli,“ vyzývá Zahradil.

„Nevděk světem vládne. Ale na druhé straně, jsou-li bystří a zde se už rozkoukali, ani se jim nedivím. Možná kdyby doma měli zase nějakého Saddáma, vrátili by se tam. Pochopil bych to. Současná EU, pomineme-li bruselské gážisty, je totiž ‚na palici‘,“ řekl redakci poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Jasně se ukazuje, že i u tamějších křesťanů je nejlepší řešení udělat vše, aby se jim žilo dobře v jejich vlasti, nikoliv je uměle stěhovat do ČR. Je evidentní, že útěk do Evropy je pro všechny strany to nejhorší řešení. Potvrzuje se tedy to, co od počátku říkám,“ myslí si šéf hnutí SPD a poslanec Tomio Okamura.

V této souvislosti prý již připravil interpelaci na premiéra Sobotku. „Protože jednání neziskové organizace Generace 21 je více než podivné a je zcela evidentní, že se jedná buď o amatérismus a pochybení, nebo o záměr – tak jako tak je to špatně a vše se navíc děje se souhlasem vlády. Připomínám například vyjádření hlavy jedné z přestěhovaných iráckých rodin, který otevřeně řekl, že když rodina nedostane v ČR adekvátní bydlení, tak se raději vrátí do Iráku. Je tedy zcela evidentní, že se nejedná o žádné uprchlíky, kterým v Iráku hrozí smrt, jak bylo vládou a organizací Generace 21 prezentováno, ale jedná se o ekonomické migranty. A pakliže tomu tak je, tak tady nemají co dělat. Stejně tak se premiéra budu ptát, na základě jakých kritérii jsou tito imigranti vybíráni a kdo kontroluje pravdivost těchto podkladů, jelikož je zcela zřejmé, že zde probíhá jiný proces než bylo původně prezentováno,“ dodává obšírněji Okamura.

Stanislav Huml, další z oranžových poslanců, uvádí, že Iráčané podvedli ty, kteří jim chtěli pomoct. „Organizátoři naletěli ekonomickým uprchlíkům, kterým za peníze jiných zaplatili cestu i pobyt. Je to příklad, jak se pomáhat nemá. Mne osobně to přesvědčilo, že neziskový sektor nemůže nahrazovat stát,“ řekl poslanec.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Ze strany iráckých křesťanů se jedná nepochybně o nevděčnost vůči České republice, která jim nabídla pomocnou ruku. Nestojí-li o tuto pomoc, mají možnost se vrátit domů. To, že je německá strana na základě readmisních dohod vrátí do ČR, je v pořádku a chová se podle platných mezinárodních dohod. Na druhé straně by se těch 25 dalších iráckých imigrantů v ‚německém imigračním moři‘ také určitě ztratilo,“ soudí poslanec Milan Šarapatka.

Jako hlavní problém však prý vidí nekvalitní výběr imigrantů českou stranou v Iráku a jejich špatnou nebo neexistující přípravu na pobyt v ČR. „Co všechno jim asi tak naslibovali? Není mně vůbec  jasná role nevládní organizace Nadační fond Generace 21, ale tato NGO, tak jako mnoho jiných, fakticky pouze utratila  státní prostředky, aniž by za ně odvedla jakoukoli relevantní práci. Svoji zásluhu na špatném výběru imigrantů mají samozřejmě také odpovědné státní orgány, tedy MV ČR a také MZV ČR,“ dodává poslanec Šarapatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…