Babiš dostal drsné vzkazy z ČSSD, od knížete a dalších: Báťuško care, slunce jasné, Andreji I., odstěhuj se do USA. Ten agresivní diktátor a predátor nás děsí

02.03.2015 16:05

ANKETA Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl v sobotu na III. celostátním sněmu hnutí ANO, že stát by šlo řídit mnohem lépe, kdybychom měli u nás, jako třeba ve Spojených státech, většinový systém. ParlamentníListy.cz získaly na tato slova různorodé reakce od českých politiků.

Babiš dostal drsné vzkazy z ČSSD, od knížete a dalších: Báťuško care, slunce jasné, Andreji I., odstěhuj se do USA. Ten agresivní diktátor a predátor nás děsí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novopečený předseda hnutí ANO, Andrej Babiš

Anketa

Bude v roce 2018 Andrej Babiš premiérem?

24%
76%
hlasovalo: 9260 lidí

"Stát by šlo řídit mnohem lépe, kdybychom měli u nás, jako třeba ve Spojených státech, většinový systém. Jeden řídí a druhý je v opozici. Jeden má stoprocentní zodpovědnost, druhý ho hlídá a kontroluje,“ řekl Babiš, který nicméně dodal, že teď je to nereálné.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Drtivá většina politiků ostatních stran je proti většinovému systému. Hodně politiků také varuje před údajnými diktátorskými či monarchistickými sklony Andreje Babiše.

Vítejte v České republice, politické divizi Agrofertu

"Senátní volby ukazují, že to není pro velké strany vždy samonosné. Jednokolové pak nejsou spravedlivé. Vznikly by pak velké volební bloky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

"Je to dle mého další nepromyšlený výstřel naslepo. Znamenalo by to kompletní změnu volebního systému nejen do sněmovny, ale pravděpodobně i do Senátu. Navíc platí, že žádný volební systém není ideální. Pamatuji si na debaty s kolegy z Velké Británie, kteří byli naopak velkými kritiky tam zavedeného většinového systému. Tudíž si nemyslím, že takové změny jsou na pořadu dne. Panu Babišovi evidentně nevyhovuje koaliční vládnutí a jeho snem je asi vláda jedné strany, respektive hnutí,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

"Ta slova jsem slyšel, když jsem se díval na ten kongres. Samozřejmě, že má pravdu. Kdybychom tento systém zavedli, byl by majitelem nejdůležitějších médií, největšího podniku, tak by se mu samozřejmě Česká republika jako filiálka Agrofertu řídila nejlépe. On říká, že chce stát řídit jako vlastní podnik. On by proměnil stát ve vlastní podnik. Na tom již pilně pracuje. A tím, co navrhuje, by se to opravdu podařilo. Takže těšte se touto vizí. Na hranicích bude nápis: Vítejte v České republice, politické divizi Agrofertu,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.  

"Já bych to nezjednodušil na vládu dvou stran – to bychom přišli o poslední zbytky demokracie. Podstata problému je přímá odpovědnost a samozřejmě možnost plnit volební sliby. To skutečně většinový systém přináší, tedy v našem případě je třeba přímá volba poslanců a nejlépe zrušení Senátu. Nebo naopak zrušení sněmovny a zachování Senátu s tím, že my navíc navrhujeme, aby vládu, to znamená exekutivu, sestavil a řídil přímo volený a přímo odvolatelný prezident – tím bychom stabilizovali vlády od tlaku koaličních stran i závislosti na přeběhlících. Oddělení moci zákonodárné od exekutivní, takto to funguje v mnoha nejvyspělejších zemích světa. Není pak možné přijímat zákony šité na míru konkrétní vládě a lobbistům. Parlament by přijímal zákony a pravidla, podle kterých by prezident vládl a všichni by byli pod přímou kontrolou voličů. Takový systém přináší jak stabilitu, tak odpovědnost,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Poměrný systém je u nás od roku 1918 a je garantovaný Ústavou

"Poměrný systém je u nás od roku 1918 a je garantovaný Ústavou. Lépe vyjadřuje vůli voličů a nutí k politickému dialogu. Jestli Andreje Babiše demokratická diskuze jak ve straně, tak s koaličními partnery nebaví, měl by se zamyslet nad sebou – samoděržaví si, doufejme, nevynutí a ostatně do politiky prý nechtěl,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný uvedl, že obecně pro většinový systém je. Pro společnost, která je bez výrazných etnických menšin a není nábožensky rozdělená, ho považuje za nejlepší. Má to však své ale. "Zavést však většinový systém v okamžiku, kdy nám před očima vzniká typická struktura na oligarchickém principu a kdy vrchní oligarcha ovládá velkou část médií, by mohlo být velmi nebezpečné. Má smysl se k tématu vrátit při standardním politickém spektru,“ vysvětluje Novotný.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a prvního místopředsedy STAN Petra Gazdíka se jedná o obvyklou rétoriku stran, které se momentálně cítí silné v kramflecích: "Já bych žádné razantní změny do našeho volebního sytému nedělal, dobře spravovat stát lze i tam, kde funguje poměrný systém. Že to není snadné, to je pravda. To by ale nemělo být pro politika hlavním kritériem.“

Politický systém by neměl uchovat pašalíky "zavedených" politických stran

"Politický systém by neměl být nefunkčním celkem držícím při životě jen zájmem uchovat pašalíky 'zavedených' politických stran přes systém legálního, šedého, či černého financování, nebo využívání politiky čistě jako show pro média, místo skutečné práce pro voliče. Ústavněprávní debata by se neměla spotřebovávat jen na konstatováních, že žádné změny nemají šanci, nebo na lavírování kolem jednoduchých věcí typu elementarit agendy Rekonstrukce státu, které procedurální soukolí politických procedur dokáže semlít na prach a ještě se tvářit, že se na tom pořád v zájmu věci pracuje. V tomto vidím výkop Andreje Babiše především jako výzvu ostatním politickým silám: Máte schůdnou alternativu, nebo hodláte pokračovat jen v sebeopěvování systému, ze kterého žijete, aniž byste občanům přinesli víc než exhibice?“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

"Realizovatelné změny budou samozřejmě vyžadovat promýšlení detailů i kompromisy ve východiscích zúčastněných. Snadno lze poukazovat na to, jak se zrovna americký většinový systém dokáže snadno zablokovat (jako třeba v těchto dnech na financování domácí bezpečnosti), nebo na to, jak problematické by bylo přejít na většinové rozhodování v Evropské komisi. Rhodos, kde lze s alternativami skákat, je ale dán,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Zlatuška.

"Myslím si, že v tomto případě má pan Babiš stoprocentně pravdu. Kdyby zde byl většinový systém a nemusely se uzavírat prapodivné labilní koalice, určitě by to pomohlo. Obávám se, že tradiční strany většinový systém legislativně neumožní,“ řekl redakci předseda SPO a senátor Jan Veleba.

"Senátní volby ukázaly, že ani většinová volba z pohledu favorita nic neřeší. Spíše bych se soustředil na dobrou komunikaci v koalici než na změnu systému,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Ani náhodou…

"Ani náhodou. Panu Babišovi se ve vládě nedaří. Jeho věci a jeho ministři nefungují, a proto zase na někoho něco svádí. Co mu brání, aby stavěl dálnice? Co mu brání, aby vybíral daně? Co mu brání, aby zlepšil právo? Jenom jeho skutečné schopnosti. To by se mu hodilo, dělat si, co chce. Snad se po jejich sjezdu lidem více otevřou oči,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa připomíná, že v naší zemi má tradici poměrný volební systém. "Pan Babiš se mýlí v jedné zásadní věci, a tou je jeho přesvědčení, že stát se dá řídit jako firma. Ale to se nedá, protože stát není budován za účelem zisku, jako je tomu u Agrofertu. Většinový systém máme u voleb senátních a u volby prezidentské. Změna volebního sytému by si vyžádala celkovou změnu, k čemuž, předpokládám, politická vůle nebude. Nehledě na skutečnost, že žádný volební systém není samospasitelný,“ dodává Seďa.

"Ať se odstěhuje do USA,“ reagoval na Babiše lakonicky poslanec ČSSD Stanislav Huml.

"ODS vždy podporovala většinový systém voleb,“ uvedl stručně poslanec ODS Petr Bendl.

Budoucí car Andrej I. Veliký, jasné slunéčko, báťuška náš milovaný

"Touze pana Babiše rozumím. Ale děsí mne. K čemu demokracie? Vždyť on vše zvládne nejlépe sám! Ostatní mu v jeho cestě k blahobytu jenom překáží. Ostatně těch 100 procent hlasů mu musí závidět i Kim Čong-un. To o něčem svědčí. Tedy mělo by. Pakliže lidé kvůli kobližkám zdarma neztratili zdravý rozum. Jak sám budoucí car Andrej I. Veliký pravil: Páni ministři Stropnický a Brabec nemají na stranické funkce čas, když dělají ty ministry. To Jeho Veličenstvo, jasné slunéčko, báťuška náš milovaný, zvládne mnohé: velkopodnikatele, předsedu ANO, prvního místopředsedu vlády, ministra financí i poslance. A ještě zhubnout a opálit se v Karibiku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

"Jen se nesmíme ptát po konkrétních výsledcích, že? Ty totiž po více než roce za ministry Stropnickým a Brabcem najdeme, jinde v rezortech ANO již méně až vůbec. Je mi líto. Pro tažné platí 'makáme', pro chovné 'kecáme'. Ani za kobližku zdarma či přes nesporný zpravodajský potenciál ANO toto přehlédnout nelze. Národ by měl zpozornět. Jistě, demokracie má své mouchy. Dokonce takové, že vypasená masařka je proti nim diblík. To nepopírám. Koalice je též jistě na vládnutí složitější systém. Také nadávám. Ale vedle totality jsme zatím nic jiného v posledních dvou stoletích nevymysleli. Omlouvám se, já stále nějak v Babišitánu žít nechci. Ani za mák, ani za kobližku. Raději budu dál prostým parlamentním pěšákem s oranžovou růží na štítě. Ač ne vždy je to med. Ale i o tom demokracie je,“ dodal Koskuba.

"To je utopistické a svědčí to o neznalosti pana Babiše. Ani většinový systém v Británii není zárukou jednobarevných vlád,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

"Stát by se mohl řídit přece daleko lépe, i kdyby si lid zvolil svého diktátora Andreje. Jistě, cest by se dalo najít mnoho. Skutečným uměním dobrého politika je být efektivním vůdcem v demokratickém prostředí i názorových oponentů. Být efektivní pouze za předpokladu, že si uzurpuji moc jen pro sebe, je přece tak snadné,“ míní poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

Efektivnost řízení v diktaturách, absolutní monarcha

"Pan místopředseda vlády, předseda svého pravicového hnutí, mediální magnát a oligarcha naštěstí nezmínil efektivnost řízení v diktaturách. Demokracie s poměrným systémem je drahá a pomalá, ale dává společnosti nejvíce svobody a podílu na rozhodování, čímž tlumí rozpory. Je to tradice kontinentální Evropy. Musí však mít sílu vzdorovat mafiím, korupci, mediokracii, soudcokracii, byrokracii, klientelismu a vlivu různých podnikatelských skupin,“ míní poslanec KSČM Miroslav Opálka.

"Myslím, že to není tak jednoduché, jak si to pan Babiš představuje. V USA je prezidentský systém. Role paramentu je tam úplně jiná. Nevím, jak by chtěl náš tradiční parlamentní systém změnit. Zřejmě by on jako ve firmě rozhodl, co je správné. Koneckonců se do této role stylizuje dlouhodobě. Evidentně mu náš systém 'hledání shody' nevyhovuje. Jemu by se nejvíce líbilo být 'absolutním monarchou',“ míní poslanec ČSSD František Adámek.

"Studenty na začátku každé přednášky o volebních systémech jsem učil, že by měli umět rozklíčovat, když nějaký politik chce změnit volební systém. V tomto případě pan předseda Babiš kopíruje své kolegy z jiných, v tom čase vedoucích politických stran, kteří si uvědomují, že by jim takový jednokolový většinový volební systém více vyhovoval,“ smál se místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

"Je to nesmysl. Podobný systém jsme měli za dob opoziční smlouvy a neskutečně se tu kradlo. Spíše bych snížil počet poslanců a zaměřil se na efektivitu,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Nejsme Spojené státy

"Nemyslím si, že by většinový systém byl pro nás tím 'pravým ořechovým'. Možná, že vychází z představy své síly ve sněmovně. Měl by si uvědomit, že tu měla ODS také a dokázala ji prohospodařit neskutečným způsobem. Ani Babišova strana není proti takovému propadu imunní. Stát by měl určitě fungovat lépe, ale vůli k tomu nevidím. Pokračuje rozkrádání zbytku majetku státu, zvýhodňování zahraničních investorů oproti našim. Systém dvou stran nezaručí lepší řízení státu,“ míní senátor Jaroslav Doubrava.

"Je to názor, který slýchávám často a je mi blízký. Většinový volební systém však neodpovídá tradici naší země a například ve Velké Británii, kde je tradičně většinový systém, vládne dnes také koaliční vláda,“ říká poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

"Nejsme Spojené státy. Na úrovni Parlamentu bych systém poměrného zastoupení neměnil a navíc bych zrušil i d'Hondtovu metodu přepočítávání hlasů. Nakonec u nás je volební systém kombinovaný: Do Senátu se volí čistě většinově. Pan Babiš se čím dál víc cítí být monarchou a zřetelně mu nevyhovuje vládnout v koalici. Nesedí mu, že politika je umění kompromisu. Stát se rozhodně jako firma řídit nedá,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Vojtěch Adam.

"V prvé řadě to vnímám jako aktuální proklamaci pana Babiše, který evidentně počítá s tím, že další 'volby' už vůbec nebudou žádnými volbami, ale ještě větší 'píárovou spartakiádou', než byly ty poslední. Myšlenka je to zajímavá, stála by za zamyšlení a nevylučoval bych ji. Nesměl bych ovšem během víkendu vidět to, co dokázali předvést účastníci sněmu ANO... To byl pro nás ostatní naopak spíše hodně velký vztyčený prst a výzva k ostražitosti,“ varuje poslanec Karel Fiedler zvolený za Úsvit.

Je to agresivní predátor a autokrat, který chce koncentrovat veškerou moc do svých rukou

"Pan Babiš pod pojmem stoprocentní odpovědnost evidentně myslí získání stoprocentní politické moci, o kterou se s nikým nechce a nebude chtít dělit. Podobně se jako správný oligarcha chová i v segmentu byznysu, kde podniká. Nejprve zlikviduje konkurenci a pak monopolním způsobem ovládne trh. To přesně demonstruje jeho uvažování i v politice. Je to agresivní predátor a autokrat, který chce koncentrovat veškerou moc do svých rukou. To znamená moc ekonomickou, mediální, justiční a politickou. Proběhlý kongres jeho pravicového hnutí ANO je toho příkladem. Osobně jsem přesvědčen, že náš národ je natolik vyzrálý, že si tohoto oligarchu nenechá přerůst přes hlavu a nenechá se donekonečna 'opíjet' jeho přeslazenými koblihami. Žádný strom neroste do nebe, což se týká i pana Babiše. I on jednou skončí a tím skončí i jeho politický produkt, tedy hnutí ANO. Babiš je totiž ANO a ANO je Babiš a Babiš je Agrofert,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

"To, že oligarcha Andrej Babiš momentálně ovládá většinu médií a stoprocentně vlastní politickou pobočku Agrofertu s názvem ANO, neznamená, že se mu podaří ovládnout a vlastnit náš národ. Na to jeho marketingová, nafouknutá, bezobsažná bublina evidentně nestačí a stačit nebude. A to se týká i jeho záměru zavést americký většinový model. Na jeho zavedení nemá a nebude mít dostatečnou ústavní většinu v Parlamentu. Takže se jedná opět o mlácení prázdné slámy. Jedinou cestou by mohl být ústavní puč se zapojením bezpečnostních složek. Ale tak daleko by snad majitel Agrofertu nezašel. Ví, že nejsme banánová republika a jisté mantinely je třeba ctít. I když ve firmě by to prostě zařídil jinak. Demokratický stát však není firma, protože rozhodují voliči ve svobodných volbách a ne jeden osvícený oligarcha,“ dodal Richard Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…