Babiš přitáhl do sněmovny speciální pomůcky, Kalousek z něj měl srandu. ODS pohrozila, že vše zablokuje

10.07.2015 9:46

Jak ministr financí Andrej Babiš (ANO) slíbil, tak také vykonal. Dnes ráno si totiž do Poslanecké sněmovny k projednávání kontroverzního zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) přinesl rekvizitu – sken obrovské účtenky. Ten ale nebyl tím jediným, Babiš totiž třímal v rukách dokonce dva panely a měl co dělat, aby je vůbec unesl. To ale u poslanců vyprovokovalo úsměvy a tak nakonec kvůli rozdováděné sněmovně požádal šéf poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek o přestávku na jednání svých poslanců v délce deseti minut.

Babiš přitáhl do sněmovny speciální pomůcky, Kalousek z něj měl srandu. ODS pohrozila, že vše zablokuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Tady běhali nějací demonstranti, tak musím svůj proslov zopakovat,“ zmínil pak po desetiminutové přestávce vážně Kalousek. A znovu zopakoval své výhrady, které má vůči zavedení EET v ČR, které ale již zmínil, než Babiš bannery s účtenkami před řečnický pult přinesl.

„Pro ty, kteří sedí vzadu, tak za těma cedulema sedí Klaška a Babiš,“ zahlaholil také Kalousek, neboť Babiš své obrovské cedule opřel o stoly, za nimiž sedí právě zpravodaj normy Jaroslav Klaška (KDU–ČSL) a předkladatel, což je za Ministerstvo financí on sám.

„Před čtrnácti dny jsem tady hovořil o technických problémech, které vzniknou zavedením EET. Ne všechna místa jsou kupříkladu pokryta vysokorychlostním internetem, na mnoha místech signál vypadává a je tady také nová kultura udávání. Studie tomu říká digitální forma udávání,“ uvedl k EET například Kalousek.

„Babiš kdysi řekl, že je tady žvanírna a teď z toho udělal manéž a statoval se na nejvyššího principála této manéže,“ ironizoval o hodinu později v košaté debatě panely s účtenkami topkař Michal Kučera (TOP 09).

Kontroverzní vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb chce koalice dostat dnes do druhého čtení. Vzhledem k ostré kritice pravicové opozice a očekávané dlouhé diskusi je ale možné, že se schůze protáhne. Opozice totiž v celém návrhu vidí snahu o likvidaci velké části živnostníků.

Jak například uvedl šéf ODS Zbyněk Stanjura, evidenci tržeb považují spíš za ideologický než ekonomický projekt. „Třetí čtení k tomuto zákonu jsme připraveni blokovat tak, aby vůbec nedošlo k hlasování. Vydržíme to i do konce volebního období,“ sliboval Stanjura. Řešit třetí čtení je však předčasné, do něj se zákon dostane nejdříve na podzim.

Miroslav Kalousek se prý ještě dnes chce ve Sněmovně zabývat především tím, proč si Babiš myslí, že EET povede k vyššímu výběru daní a proč se domnívá, že největší úniky v šedé ekonomice jsou v maloobchodu a pohostinství, a ne v jiných odvětvích.

„Zda to není náhodou tím, že v těchto odvětvích se obchoduje s komoditami, kde on je největším producentem na trhu,“ uvedl pro MF Dnes Kalousek s tím, že další otázka zní, zda je fér chtít od daňových poplatníků, aby Babišovi zřídili zdarma dokonalý monitoring trhu pro jeho podnikání.

Kabinet si od evidence tržeb slibuje narovnání podnikatelského prostředí i omezení šedé ekonomiky, a tedy vyšší výběr daní. Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může zavedením systému celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně přes deset miliard korun.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až pět tisíc korun pro všechny plátce daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikne povinnost evidovat tržby. Zavedena by měla být taky účtenková loterie. 

Úvodní kolo debaty o předlohách začalo ve Sněmovně už v červnu.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…