Babiš se ugriloval sám, smál se Kalousek, když Babiš oddychoval po projevu

23.03.2016 19:11

„Pro nás není důležité, koho označil jako bílého koně, zda ty akcie Čapího hnízda vlastnili jeho děti nebo právník anebo klisna, kterou koupil v Rakousku,“ uvedl dnes po dlouhém projevu vicepremiéra Andreje Babiše ve sněmovně ke kauze Čapího hnízda předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vysvětlení Babiše jej prý vůbec nijak neuspokojilo, neboť Babiš je supervizor evropských dotací, a není tak možné, aby byl zároveň také podezřelý z dotačního podvodu.

Babiš se ugriloval sám, smál se Kalousek, když Babiš oddychoval po projevu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Ministr financí Andrej Babiš se vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo

Vicepremiér Andrej Babiš dnes přes hodinu a půl vysvětloval poslancům historii Čapího hnízda. Předtím zmínil některé kauzy minulých let a také to, kdo všechno proti němu brojí. Nakonec prozradil, kdo Farmu Čapí hnízdo vlastnil v době žádosti o evropskou dotaci. Byli to prý jeho dvě děti a bratr jeho partnerky Moniky. „Nechtěl jsem ohrozit své děti, to nejcennější, co mám,“ řekl poslancům na mimořádné schůzi sněmovny Babiš, proč vlastníky tajil.

To ale vůbec neuspokojilo šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. „On, upřímně řečeno, se svými vyjádřeními v minulém týdnu ugriloval sám a dnes k tomu výraznou měrou ještě přispěl,“ poznamenal ke dlouhému projevu Babiše Kalousek.

„Chtěl bych upozornit na to, že jsme byli prozíraví, když jsme se na začátku schůze snažili paní předsedající říci, k čemu měl předkladatel říci, k čemu byla schůze svolána. Ušetřili bychom si dvě hodiny tlachání, co všechno dělali jeho děti a jeho psi a jeho čápi,“ poznamenal dále velmi ironicky Kalousek.

Následně řekl, že Poslanecká sněmovna tu není proto, aby suplovala roli policie nebo OLAF. „O tom, zda to bylo oprávněné, rozhodnou jiné instituce než sněmovna. Tu schůzi jsme svolali proto, že sněmovna musí zaujmout stanovisko k reputaci,“ řekl Kalousek a položil na stůl řečnickou otázku, kolik je asi v Evropské unii zemí, jejichž ministr financí je podezřelý z dotačního podvodu. „Jedna,“ odpověděl si na to sám.

Sněmovna by podle něj měla přijmout politické stanovisko, zda je, nebo není pro ČR únosné, aby byl její „supervizor evropských dotací“ podezřelý z dotačního podvodu.

„Nejsou pro nás důležité legendy, jimiž (Andrej Babiš) obestře tu majetkovou transakci. Pro nás není důležité, koho označil za bílého koně. Přiznám se, že mně je úplně jedno, jestli ty anonymní akcie vlastnily jeho děti nebo jeho právník nebo jeho klisna, kterou koupil v Rakousku. Mně je to vážně fuk,“ řekl. Ve své pozdější řeči pak k tomu dodal, že mu je jedno, kolik to bylo i žiraf, ale je důležité, aby to vyšetřily Policie ČR nebo OLAF.

Prý jediné, co ze slov Babiše pochopil, je, že za vše může zlá opozice a Bakalova média nebo Soukupova média. "Ale pana ministra chci utěšit, že jistě zase jeho média a jeho propagandisté, ať už se jmenují Léko, Kamberský nebo Plesl, to zítra zase uvedou na pravou míru, neb jsou za to placeni," poznamenal jízlivě Kalousek s tím, že je ale jasné, že Babiš prostě udělal majetkovou operaci, aby to už nebylo eseróčko, aby to byla akciovka s anonymními akciemi, a pak "prostě majitel té velké cukrárny šel pro ty kremrole do jiné cukrárny, protože nemohl odolat."

Čapí hnízdo patřilo do konce roku 2007 do Babišova koncernu Agrofert. Poté společnost přešla na anonymní formu vlastnictví a jako malá firma dosáhla na dotaci, kterou by společnost z koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišovy skupiny. Někteří opoziční politici postup vnímají jako dotační podvod, případně účelové jednání.

Svolání schůze iniciovali poslanci opozičních TOP 09, ODS a Úsvitu. Debata, zda podpořit program schůze, v posledním týdnu vyvolala roztržku v koalici. ČSSD i lidovci se rozhodli hlasovat pro, Babiš a předsednictvo hnutí k témuž kroku nakonec vyzvali i členy dolní komory za ANO. Pro program schůze nakonec hlasovalo 126 poslanců, proti bylo jen devět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…