Babiš veřejně zašlapával Sobotku do země: Takový člověk by neměl být už v politice. Jediný premiér v Evropě, který se nedomluví anglicky...

16.10.2017 17:40

Po třech a půl hodinách mohl předseda hnutí ANO Andrej Babiš konečně promluvit ve Sněmovně ke kauze lithium. A to, co řekl, si rozhodně premiér Bohuslav Sobotka za rámeček nedá. „Pokud mne moralizuje člověk, který v roce 1996 podváděl, člověk, který udělal 400 miliard dluhů, člověk, který privatizoval OKD...,“ jal se plísnit Babiš předsedu vlády. Ten se totiž předtím rozhovořil o filmu Vrtěti psem a podle scénáře onoho filmu pak i jede nynější mimořádná schůze k lithiu. „Tak tento člověk mne tady moralizuje a mluví o vrtěti psem? Vy už nic neříkejte!" útočil Babiš na Sobotku a později i na celou ČSSD.

Babiš veřejně zašlapával Sobotku do země: Takový člověk by neměl být už v politice. Jediný premiér v Evropě, který se nedomluví anglicky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Poslanci ve sněmovně projednávají kauzu lithium. Promluvili k ní již například ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr vnitra Milan Chovanec (všichni ČSSD), dále předseda KSČM a předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip s Pavlem Kováčikem a také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Projev premiéra trval 45 minut.

Svůj proslov po více jak třech hodinách debat zahájil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Nevím, jestli to někdo počítá, jestli se tady vícekrát vyslovilo slovo Babiš, nebo lithium,“ podotkl na počátku svého vystoupení.

Základní otázkou podle Babiše zůstává, proč Havlíček podepsal memorandum s firmou EMH. Podle Babiše se jedná o firmu, která nikdy nic a nikde netěžila. „Ministr Brabec žádný problém nemá! Já jsem se jenom ptal, proč ministr Havlíček podepsal ono memorandum! Co má ČR společné s touhle firmou?” ptal se Babiš.

Lithium podle něj má zůstat v českých rukou, státní firma Diamo to určitě může zvládnout.

„To není jediný tunel, který má ČSSD. Je to i o rozdělení ČEZu! Budou nám pak diktovat, kolik bude stát elektřina! Vrtěti psem! Erik Best říká, že 75 procent médií patří ČSSD...," pouštěl se Babiš dál do ČSSD.

„Lithiu jsem se začal věnovat 17. července. Je to skvěle načasovaná kauza! Lithium má zůstat českému státu, ale Havlíček udělá opak! Já jsem pozval šéfa Diamo a tázal jsem se jej, proč nedělali průzkum... 88 miliard dolarů jsou jen zásoby lithia!" pronášel dále Babiš.

O chvíli později se pustil do premiéra Bohuslava Sobotky. „Pokud mne moralizuje člověk, který v roce 1996 podváděl, člověk, který udělal 400 miliard dluhů, člověk, který privatizoval OKD a člověk, jehož kámoš Březina radil paní Valachové, sociální demokracii, která nechtěla zdanit církevní restituce, člověk, jenž prodal OKD pod cenou, člověk, jehož strana neuznává pohledávku vůči Altnerovi, a člověk, který nadělal miliardové škody...,“ “ jal se dále Babiš plísnit předsedu vlády. Ten se totiž předtím rozhovořil o filmu Vrtěti psem a teď se prý jede schůze podle scénáře onoho filmu.

„Tento člověk mne tady moralizuje a mluví o vrtěti psem? Člověk, který podepsal první herní automat s Hušákem a nadělal miliardy škody, člověk - jediný premiér v Evropě, který se nedomluví anglicky a na večeři s generálním tajemníkem NATO dělá ostudu – tak tento člověk mne moralizuje? Loutka ČEZu, loutka Pokorného...?“ pokračoval Babiš.

Kamera České televize v tu chvíli zachytila obrázek poněkud zaraženého a zarudlého premiéra. Babiš ale ještě v plísnění jeho osoby a jeho strany pokračoval.

„Kolegové za sociální demokracii, přestaňte lhát! Já za to nemůžu, že máte malé preference. Proč jste podepsali ono memorandum? Z toho se nevykecáte! A my uděláme vše pro to, aby to memorandum bylo neplatné!" dodal Babiš nakonec s tím, že pokud ministr průmyslu Havlíček nezodpoví jeho dotazy, podá trestní oznámení.

Připomeňme, že svolání schůze podnítila opoziční KSČM, podle níž nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu. Kauzu přirovnávají k tunelování OKD.

Je ale zajímavé, že i předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci konané dnes dopoledne rozvinul teorii, že za australskou firmou může stát miliardář Zdeněk Bakala, označovaný za tuneláře v souvislosti s OKD.

„Tam sedí pan Havlík, který chodil na stejnou školu jako pan Bakala a dvacet let s ním spolupracuje....Je to náhoda? Je to úplně stejný model, jaký použil Bakala v NWR,“ vysvětlil k tomu Babiš dnes ve svém proslovu před poslanci.

Dokument, o němž je stále řeč, podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak obvinil ČSSD „z krádeže za bílého dne“, operuje částkou dva biliony korun. Sociální demokraté naopak tvrdí, že memorandum posiluje pozici státu. Babiš se podle nich snaží překrýt své vlastní kauzy.

Memorandum řešila minulou středu vláda. Ministři za ANO neprosadili zrušení jeho platnosti. Senát naopak týž den vyzval politiky zejména z vládního hnutí a z KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Očekává se, že ve Sněmovně se budou kritici memoranda snažit prosadit výzvu kabinetu k anulování dokumentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…