Babišově „slovanské" hatmatilce dnes lidé rozumí víc než bezchybnému slovíčkaření, vzdychá Koskuba

10.05.2014 12:18

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži, dva politici. Jeden zleva, druhý zprava - přesto někdy názorově velmi blízcí. I tentokrát se poslanec ČSSD Jiří Koskuba utká v názorové aréně pravidelných komentářů pro ParlamentníListy.cz se senátorem ODS Jaroslavem Kuberou. Téma? Nebylo by třeba tlumočníků v Senátu i Poslanecké sněmovně častěji než jen u Andreje Babiše?

Babišově „slovanské" hatmatilce dnes lidé rozumí víc než bezchybnému slovíčkaření, vzdychá Koskuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

K poněkud kuriózní situaci došlo v tomto týdnu v Poslanecké sněmovně. Současný opoziční poslanec Daniel Korte se totiž nechal slyšet, že vystoupení ministra financí Andreje Babiše (ANO) na půdě Parlamentu prý porušují zákon. Proč? „Dámy a pánové, zákon o jednacím řádu stanoví, že jednacím jazykem Poslanecké sněmovny je čeština. Hatmatilka, kterou hovoří pan ministr financí Babiš, se českému jazyku blíží pouze velmi vzdáleně,“ ztepal Korte Babišovo vyjadřování. ParlamentníListy.cz se proto tentokrát ptají obou politiků, zda i oni si myslí, že nejde Andreji Babišovi rozumět? Anebo spíše není snaha jeho výrokům rozumět? Na místě je též se zeptat, zda, po několikaletých zkušenostech obou mužů v politice, by byl současný ministr financí jediným případem, kdy mu ne všichni lidé v poslaneckých lavicích rozumějí?

„Kdyby jediným problémem nejen v Poslanecké sněmovně byla českoslovenština pana Babiše, bylo by to bezvadné,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor ODS Jaroslav Kubera. „Bohužel, všichni víme, že jich je podstatně více, a když už přišla řeč na nějaké překlady, občas mívám toto přání, i když čtu nějaké materiály, co jdou k projednávání do Senátu. I v nich by bylo velice často třeba překladu z češtiny do té normální, lidské češtiny,“ poznamenal.

Podle něj je další smutnou pravdou bohužel pro nás všechny i fakt, že se také přijímají zákony a zaznívají v obou komorách Parlamentu projevy, kterým též nikdo nerozumí, a přesto snahy o jejich tlumočení slyšet nejsou.

„Bylo tedy zřejmé, že Daniel Korte se svým požadavkem uspět nemůže, i když na češtině lpí. Jsou to však marginality a příběhy, které vyvolají větší odezvu a zájem médií, než si zaslouží. Dle mého byl možná silnějším okamžikem ve sněmovně ten fakt, kdy exministr financí Miroslav Kalousek poučoval místopředsedkyni sněmovny a vznášel k ní jisté nabídky. Co mě však zaujalo, byla nová legislativa, která se objevila v projednávání po smrti té nešťastné policistky. Její příběh je velmi smutný, ovšem snaha řešit šílenosti někoho zákonem, je lichá. Když se někdo zblázní – a my víme, že to je stále častější jev, stejně jako propadání různým závislostem – zákon mu nepomůže, aby se z něj stal zase normální člověk a ty věci nedělal,“ domnívá se senátor Kubera.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Koskuba:  I když ministr financí mluví jakousi slovanštinou, rozumět mu je

Poslanec Jiří Koskuba (ČSSD) předeslal, že by se neměla z uvedeného rýpnutí dělat věda. „Přiznám se vám, že i já toto vcelku vtipné zpestření tentokrát až enormně nudného jednání sněmovny uvítal. Nemyslím, že bylo za hranicemi fair play. Navíc nelze neslyšet, že i přes minimálně čtvrtstoletí života v ČR si pan první vicepremiér stále jednoznačně nevybral ke komunikaci jenom jeden z původních dvou hlavních jazyků rozpadlého Československa. Tu a tam proto hovoří jakousi neurčitou slovanštinou. Rozumět tomu jistě jde, takže zákon porušen není,“ reagoval ve svém komentáři poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Přiznal však, že tak tolerantní by už nebyl, co se vulgarismů týče. „Udivuje mne však, že veřejnost a média ano. Zvláštní. To když exkolega pan poslanec Krátký pohovořil (přitom pravdivě) o tradičních nočních profesích, tak se všichni mohli zbláznit. To není moc fér, ne?“ rýpl si Koskuba.

Podle něj však v rámci objektivity je též nutno přiznat, že Babiš má ve sněmovně více než zdatnou konkurenci.

„Kupříkladu o jistém bývalém a váženém panu ministrovi zahraničních věcí se říká: ‚Nebylo mu zase vůbec rozumět, a to dnes mluvil snad i česky.‘ Ale to je, ve vší úctě, spíše též jen taková sranda. Tragédií však je, že si zhusta nerozumíme, i když se hovoří češtinou dokonalou. Protože se nechce, neumí nebo dokonce nesmí. Slušnost a noblesu vytlačuje zaslepenost, egocentrismus, sobectví a až partajní tupost. Mezi námi, platí to nejen v parlamentních zdech. Nenamlouvejme si, prosím, že je tomu jinde jinak. Bylo by to hodně falešné. Kdo není povoláním poustevník nebo v dlouhé samovazbě, jistě ví, o čem mluvím. I společnost se dosti změnila, zhrubla,“ konstatoval dále v pravidelném komentáři uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD.

Mnohé pohltil antibabišismus

Přiznal pak, že ho ten vývoj situace štve víc, než si možná může kdo myslet. A i on připomněl příběh policistky, která zahynula při výkonu své práce kvůli bezohlednosti řidiče pod vlivem drog. „Smutno mi kupříkladu bylo toto úterý, kdy jako první bod jednání po mém návrhu prošla ‚Informace paní ministryně spravedlnosti o vymahatelnosti práva‘. Jasně, jednoznačně a česky zdůvodněná. Bohužel - tragickým úmrtím ve službě mladé policistky. Zřejmě zaviněným liknavostí a nedůsledností jiných – nedotknutelných. Mimochodem reakce paní ministryně byla zcela adekvátní a svým způsobem i nadějná. O tohle jediné mi také šlo, proto je snad člověk poslancem. Velmi mne pak zamrzelo, že třeba ani pan kolega Laudát to nechápal. Františka znám totiž roky a neměl jsem, byť jako protivníka, důvod si ho nevážit. Též vím, že česky umí a hluchý není. Účel však světí prostředky. To, co z uvedeného bodu pak udělala současná pravicová opozice, bylo sice v mezích zákona, ale již zcela jistě za hranicemi slušnosti a úcty,“ uvedl Jiří Koskuba.

Podle něj mnohé jejich „antibabišismus“ tak pohltil, že k jeho prezentaci využijí naprosto cokoliv. A mohou tvrdit opak, je to podle sociálnědemokratického poslance čím dál zřejmější. I když k jejich vlastní škodě.

Souboj myšlenek nebo zoufalství nad ztrátou koryt?

„Jak dlouho v tomto jejich až svatém boji budou lidé ještě hledat souboj myšlenek a nikoliv zoufalství nad ztrátou koryt? Měli by se nad tím zamyslet. Přitom ANO preference i díky tomu nadále stoupají. Na jejich, ale pochopitelně i na náš oranžový, účet. Je tedy zřejmé, že té hatmatilce lidé rozumí a věří více než - byť spisovnému - slovíčkaření, politikaření. Je potřeba si to přiznat a podumat nad příčinami,“ řekl Koskuba.

Poté připustil, že pokud však má být upřímný, ani sám velkou radost z toho všeho opravdu nemá. „Nejde o zaprděnost. Zase až ve všem té hatmatilce nerozumím  - pan Babiš mi promine. Něco mi tam chybí, něco přímo nesedí. Vnímám v ní silný populismus, polopravdy, egocentrismus. Být prvním vicepremiérem a tvrdit, že nejsem politik, je asi stejně uvěřitelné, jako válčící po zuby ozbrojený pacifista. Obdobně značně primitivní je dělení politiků na pouhé dvě skupiny: 1. JÁ - co jsem tady za lidi a 2. VY - lumpové a balíci,“ uvedl dále poslanec Jiří Koskuba.

Ostudou je nepřemýšlet

A zamyslel se i nad tím: co mimochodem pak třeba s názorem, že všichni naši multimilionáři a miliardáři jsou toliko podvodníci a zloději, co jenom vytunelovali republiku? „Já bych si to tvrdit nedovolil, ať už to procento slušných a nekorumpujících je sebemenší. To je totiž o slušnosti, nadhledu, objektivitě. Já vím, zase rýpu. Ač poslanec vládní trojkoalice. Nikoliv z rozumu, ale z nouze. Lidé si však při své touze po změně nezaslouží další zklamání. Jako za zelených, veverek aj. Takže ani  český Silvio Berlusconi by pro ně nebyl tím pravým řešením. Budu opravdu rád, ukáží-li se mé úvahy jako jalové. Nejsem ostatně vševědoucí, proto pochybovat snad není ostuda. U rodu Homo sapiens, kam prý kupodivu stále patříme, je naopak ostudou nepřemýšlet,“ uzavřel komentář a téma tohoto týdne Koskuba.

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…