Babišův Komárek se směje ODS a takto do ní šťourá

27.05.2014 12:27

Poslanci hnutí ANO Martin Komárek a Jiří Zlatuška nesouhlasí s vyjádřením Bohuslava Sobotky, že jeho stranu porazila nízká volební účast. První jmenovaný řadí dokonce ČSSD spolu s ODS mezi slabé strany, nad nimiž mělo hnutí ANO zvítězit výrazněji. Oba dva pak shodně tvrdí, že neslyšeli nic o tom, že by se uvažovalo o výměně Jaroslavy Jermanové ve funkci místopředsedkyně sněmovny.

Babišův Komárek se směje ODS a takto do ní šťourá
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

Volby do Evropského parlamentu sice skončily vítězstvím hnutí ANO, ale jeho předseda Andrej Babiš nešetřil kritikou. Kampaň byla podle něj špatná, hnutí ji prý odsabotovalo, členové i funkcionáři myslí na komunální volby, po nichž už se vidí jako starostové, zatímco eurovolby jako by se některých z nich ani netýkaly. Nadšení z oznámených výsledků hnutí ANO netryskalo ani z poslance Martina Komárka, jenž v první povolební reakci uvedl, že hubená výhra nad slabými soupeři není důvod k velké radosti.

Tu rozhodně nemohla mít nejsilnější parlamentní strana ČSSD, která obsadila ve volbách do Evropského parlamentu až třetí místo. Předseda Bohuslav Sobotka to okomentoval tak, že sociální demokracii neporazily ani tak ANO nebo TOP 09, ale nízká volební účast. „Každý předseda, který volby prohraje, se vymlouvá. Volby jsou platné a dopadly, jak dopadly. Ale myslím, že ČSSD nedosáhla špatného výsledku, prohrála jen těsně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec hnutí ANO Martin Komárek.

Hnutí ANO porazilo slabé soupeře málo

Ani další poslanec ANO nemá vyjádření premiéra za nic jiného než výmluvu. „Já si naopak myslím, že nízká volební účast rozhodla o tom, že hnutí ANO vyhrálo tak malým rozdílem. Kdyby byla vyšší, jistě jsme vyhráli větším rozdílem. Ale to je legrační na těch soudech, co by bylo kdyby, kdy si k tomu každý přimyslí něco jiného. Takový pocit udělá každému dobře. Volební účast byla malá, můžeme to zčásti přičítat tomu, že voliči mají pocit, že se nám v Evropské unii žije tak dobře, že se nemusíme ani hnout k hlasovacím urnám. Těch zdůvodnění si každý může vymyslet, kolik chce,“ říká pro ParlamentníListy.cz profesor Jiří Zlatuška.

Martin Komárek si přitom stojí za svým prvním povolebním výrokem. „My jsme skutečně porazili slabé soupeře, protože tradiční strany já považuji za slabé a podle mě jsme je porazili málo. Celkově je volební účast špatnou vizitkou všech politiků a je mi to moc líto, že byla tak malá. Výsledky jsou dané a nemá cenu se na cokoli vymlouvat. Kdyby byla volební účast vyšší, tak by výsledky vypadaly jinak, ale to by, myslím, vypadaly jinak i pro ANO,“ domnívá se bývalý politický komentátor.

ODS se velice „chytře“ zbavila nejpopulárnějšího politika

Mezi tradiční strany, které považuje za slabé, řadí i ODS, jejíž vedení však bere výsledek těsně přes sedm a půl procenta jako maximum možného. „Výsledek ODS odpovídá její obrovské ztrátě popularity a potvrzuje, že v současné době je malou stranou, která se pohybuje na hranici pěti procent, kam ji odkázaly sněmovní volby v roce 2013. Pokud se ODS chce spokojit s pozicí malé strany a zdá se, že jí nic jiného nezbývá, tak je to pro malou stranu jistě úspěch,“ míní Martin Komárek.

V souvislosti s ODS a jejím výsledkem si nemůže odpustit poznámku k tomu, že suverénně nejvíce preferenčních hlasů získal bývalý občanský demokrat a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, tentokrát už ale na kandidátce TOP 09. „ODS se velice chytře zbavila před volbami svého nejpopulárnějšího politika a největšího skokana evropských voleb Jiřího Pospíšila. Je to znak obrovské politické vyspělosti,“ dodává s notnou dávkou ironie Martin Komárek.

Kabelky Nagyové za propadem ODS nebyly

Z vedení ODS opakovaně zaznělo, že straně ublížilo to, jak se před eurovolbami zveřejňovaly odposlechy expremiéra Petra Nečase a Jany Nagyové. „Myslím, že kabelky paní Nagyové nebyly důvodem ničeho, ty byly projevem něčeho. Pro ODS jsou teď největším soupeřem nepochybně Svobodní. Mezi nimi se odehrává zápas o takové ty marginální skupiny, víceméně těch národovců a těch nespokojených. A to měly obě strany ještě štěstí, že nekandidovala paní Bobošíková, ta to mohla oběma stranám rozmetat tak, že by se tam nedostala žádná nich,“ podotýká Jiří Zlatuška.

Zatímco Andrej Babiš svalil vinu za to, že výsledek hnutí ANO byl nižší, než se čekalo, na členy a funkcionáře, kteří podle něj už myslí hlavně na podzimní komunální volby, poslanci ve svých úvahách tak nekompromisní nejsou. „Tohle já posoudit nedokážu. Samozřejmě zapojení v kampani do evropských voleb nebylo tak plošné jako před sněmovními volbami, ale jinak na to žádný konkrétní názor nemám,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz profesor Jiří Zlatuška.

Zájem o evropské volby byl malý i přes enormní snahu

„Mohu soudit jen podle toho, co zažívám ve sněmovně a ve svém volebním kraji. Ale tady si dovolím alespoň za svůj kraj s panem předsedou nesouhlasit. Kolegové z krajské organizace ANO dělali maximum, já sám jsem se zúčastnil celé řady besed a mítinků s občany, které organizovali. Pravdou však je, že už na těch mtincích byla účast velice nízká, a viděl jsem, že zájem o evropské volby přes veškerou snahu – a myslím si, že tam byla vyvinuta opravdu snaha enormní – byl malý,“ upozorňuje Martin Komárek.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl nespokojený nejen s volební kampaní pro eurovolby, ale podle časopisu Týden je nespokojen i s tím, že se první místopředsedkyně sněmovny za hnutí ANO Jaroslava Jermanová nenaučila za pět měsíců řídit sněmovnu tak, aby se její chyby nestávaly terčem posměchu opozice a médií. „Já jsem se zúčastnil všech zasedání klubu a ani jednou tam nepadla kritika typu, že by chtěl někdo paní Jermanovou nahradit,“ popírá Martin Komárek kuloárové informace o tom, že v hnutí ANO pomýšlejí na změnu svého zástupce ve vedení sněmovny.

Kritikům Jermanové stříká testosteron z uší

O chybách se sice mluvilo, ale všichni si uvědomují, že řízení sněmovny není nic jednoduchého. „Sám vím, jak je těžké na tom empiru sedět a řídit schůzi, když vám někteří házejí klacky pod nohy. Myslím si, že se kolegyně Jermanová maximálně snaží, ale ani místopředseda sněmovny pan Bartošek nemá tolik zkušeností, a tak si také není úplně jistý v kramflecích jako třeba pan Hamáček nebo pan Gazdík. Ale to je otázka cviku. Já jsem nikdy nebyl účasten žádného jednání ANO, ať už oficiálního, nebo neoficiálního, kde by někdo požadoval výměnu paní Jermanové za někoho jiného,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Martin Komárek.

Žádnou takovou nespokojenost nezaznamenal ani Jiří Zlatuška. „Žádný problém ve vedení sněmovny nevidím. Myslím si, že to je zbožné přání lidí typu pana Kalouska, abychom takovéhle změny dělali. Snaží se ji jakýmkoli způsobem znervózňovat, ale jestli se dopustila nějakého přeřeknutí při řízení schůze, tak to není nic fatálního. Mně to připadá, že některým pánům stříká testosteron z uší, a doporučil bych jim, aby si vzpomněli na své začátky,“ dodává profesor Jiří Zlatuška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…